felleserklæring

Slik vil universitets­topper forene krefter for bærekrafts­målene

56 universitetsledere i 30 land, deriblant to norske, er enige om fem grep.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er en av universitetslederne som snakket under det internasjonale nettforumet.
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er en av universitetslederne som snakket under det internasjonale nettforumet.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): 56 universiteter internasjonalt har signert en avtale som forplikter dem til å arbeide for å få nå FNs bærekraftsmål i 2030.

Blant universitetstoppene som har signert den felles uttalelsen finner vi to norske: Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo og rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen.

De er enige om fem kjernepunkter:

  • å iverksette ideen om bærekraftig utvikling
  • å bedre kompetansen i bærekraftig utvikling
  • å støtte vitenskapelig forskning som svar på globale utfordringer
  • å arbeide med globale partnere for å støtte opp om innovative løsninger
  • å støtte opp om konstruktivt, transnasjonalt samarbeid på bestemte områder

Uniforum har også omtalt uttalelsen.

Uttalelsen er ganske allmenn, de fem punktene er ikke veldig konkrete. Så, betydning har egentlig en slik uttalelse?

— Det kan du spørre om, svarer Stølen før han peker på at det er tunge universitetsnavn som Yale og Cornell på lista over deltakere under det digitale nettforumet i slutten av mars.

— Det var en anledning til å snakke sammen på tvers av viktig universiteter, noe som i seg selv er viktig, sier han.

Stølen var en av talerne under den internasjonale samlingen, som beskrives som den første i sitt slag. Han sier til Khrono at han blant annet la vekt på ansvaret for å utvikle likere og mer gjensidig samarbeid med universiteter i lavinntektsland.

Det var ifølge rektoren et viktig budskap i et forum med flere toppuniversiteter til stede, et forum som var preget av amerikanske, asiatiske og europeiske universiteter.

Vertskap for samlingen var det kinesiske universitetet Zheijang, som ifølge Stølen er en av de viktigste samarbeidspartnerne for Universitetet i Oslo i Kina. Ifølge universitetet er dette første gang universiteter fra de ulike kontinentene går sammen om en felles uttalelse om bærekraftsmålene.

Powered by Labrador CMS