Rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune, prosjektkoordinator Annemie Wyckmans ved NTNU og fyrkoordinator Silja Rønningsen i Trondheim kommune gleder seg over EU-penger for å gjøre Trondheim til Smartby.Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune.

NTNU leder EU-prosjekt for smartere byer

Horisont2020. NTNU gikk til topps i EU med prosjektet som skal finne ut hvordan byer kan bli smarte positive energisteder.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sju europeiske byer er med i samarbeidet, rundt prosjektet CityXChange, som gikk til topps i EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont2020.

NTNU skal lede prosjektet og byene Trondheim og Limerick i Irland blir fyrtårnbyer.

Fyrtårn-byene Trondheim og Limerick skal samarbeide med følgebyene for å bli europeiske foregangs-byer innen smarte, framtidsrettede og bærekraftige løsninger.

Annemie Wyckmans

Sestao (Spania), Pisek (Tsjekkia), Smolyan (Bulgaria), Alba Iulia (Romania) og Võru (Estland) er med i samarbeidet som følgebyer.

Skal generere mer energi enn de forbruker

I de neste fem årene vil byene eksperimentere med hvordan man blir smarte positive energisteder. De skal bruke digitale tjenester for å forbedre livskvaliteten for og sammen med byens innebyggere, generere mer energi enn de forbruker og utveksle erfaringer med byer over hele Europa for å lære av hverandre, heter det i en pressemelding fra NTNU.

CityxChange ble vurdert som det aller beste blant de elleve konkurrerende forslagene,.

— Dette er fantastiske nyheter. Vi har store forventninger til hva vi kan oppnå i dette samarbeidet, sier professor Annemie Wyckmans, koordinator for smartby-prosjektet+ CityxChange og leder for NTNU Smart Sustainable Cities.

Foregangsbyer

— Fyrtårnbyene Trondheim og Limerick skal samarbeide med følgebyene for å bli europeiske foregangsbyer innen smarte, framtidsrettede og bærekraftige løsninger, sier Annemie Wyckmans.

Trondheim vil bruke Sluppen og Brattøra som testområder. Bydelene ligger i hver sin ende av Kunnskapsaksen, et område preget av forskning, utdanning, kunnskapsformidling, offentlig forvaltning, innbyggerdeltagelse og et innovativt næringsliv, ifølge meldingen.

Finansiering

Prosjektet vil motta 20 millioner euro i finansiering av det europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammet Horizon 2020. I tillegg legger prosjektpartnerne i 10 millioner euro for å sikre lokal gjennomføring av demonstrasjonsprosjektene i Trondheim og Limerick. Forventet prosjektstart er 1. januar 2019.

Ekspertgruppen som har vurdert søknaden om Horizon 2020-midler, anbefaler + CityxChange for å demonstrere og underbygge tiltak som vil bidra til en omfattende utrulling av Positive Energy Districts over hele Europa.

Fakta

CityxChange

Samarbeidspartnerne i prosjektet omfatter i tillegg til de sju byene, Trondheim, Limerick, Pisek, Smolyan, Alba Iulia og Võru, er elleve store bedrifter, ni små- og mellomstore bedrifter, tre ideelle organisasjoner og to universiteter (NTNU og University of Limerick).

De norske bedriftene er: TrønderEnergi AS, ABB Norge, AtB, AVIS Budsjettgruppe, Statkraft Varme AS, NHP Eiendom, IOTA Foundation, Powel AS og R. Kjeldsberg.

Øvrige partnere: IES R & D, Energistyrelsen i Plovdiv, Future Analytics Consulting, Research2Market Solutions, ISOCARP, ESB Innovation RoI Ltd, ESB Networks, Ove Arup & Partners SAU, FourC AS, Smart MPower, Space Engagers, Colaborativa, Officinae Verdi og GKinetic Energy Ltd.

Prosjektet vil motta 20 millioner euro i finansiering av Horizon 2020.

I tillegg legger prosjektpartnerne i 10 millioner euro for å sikre lokal gjennomføring av demonstrasjonsprosjektene i Trondheim og Limerick.

Oppstart: Januar 2019

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS