Dekan på helsefag ved HiOA, Nina Waaler, har prøvd å bli rektor ved høgskolen to ganger. I dag ble det kjent at hun søker prorektorjobben for utdanning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Waaler vil bli prorektor

Dekan for helsefag på Høgskolen i Oslo og Akershus, Nina Waaler, har nå søkt jobben som prorektor for utdanning ved høgskolen. Halvannen måned etter søknadsfristen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nina Waaler (54), som også søkte jobben som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), er dekan på det høgskolens største fakultet. Fakultetet hun leder har rundt 6000 studenter og 600 ansatte.

I ettermiddag, 30.april, ble hun lagt til som søker i den offentlige søkerlisten til stillingen som prorektor for utdanning ved høgskolen. Søknadsfristen til stillingen gikk formelt ut 18.mars, og da var det fire søkere, to interne og to eksterne. 

De fire søkerne var:

  • Fakultetsdirektør på Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Halvor Austenå (56).
  • Instituttleder ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Agder, Astrid Birgitte Eggen (56).
  • Dekan på Fakultet for Samfunnsfag på HiOA, Dag Jenssen (56).
  • Sittende prorektor for utdanning på HiOA, Olgunn Ransedokken (63).

Etter den tid har Halvor Austenå trukket søknaden sin. Men nå må det altså legges til en intern søker til: Nina Waaler. Dermed står man i innspurten av tilsettingsprosessen igjen med tre interne og én ekstern søker. Og etter det Khrono har grunn til å tro, er det Waaler som vil bli innstilt til jobben.

Da vi satt tilbake med tre utmerkede kandidater til toppleder-jobben som alle var svært ulike, slo det meg at de tilsammen hadde vært et helt supert
lederteam.

Arne Krumsvik

Les også: Prorektor-søker har trukket søknaden sin

Rice ønsket flere kvinner

Én uke etter at søknadsfristen formelt var over ble det kjent at Curt Rice var ansatt som ny rektor ved HiOA og man åpnet da for å ta imot nye søkere til to prorektorstillinger, fire dekanstillinger og stillingen som leder av Senter for profesjonsstudier, som alle var lyst ut med samme søknadsfrist, 18.mars.

Rice sa i et intervju med Khrono at han gjerne ville ha flere kvinnelige søkere å velge mellom, og det kan se ut som om Nina Waaler nå har tatt oppfordringen fra den nye toppsjefen. 

Les også: Rice ber kvinner søke lederjobber ved HiOA

Alle de sju utlyste lederstillingene vil inngå i Curt Rice’ nye ledergruppe - men de to prorektorene - en for utdanning og en for forskning -  vil bli hans aller nærmeste medarbeidere.

Ønsket å bli rektor 

Helsedekan Nina Waaler søkte også rektorstillingen ved HiOA og var en av tre kandidater som var med i finalerunden da Rice ble ansatt.

Les også: 14 vil bli rektor på HiOA

Det var da andre gang Waaler forsøkte å bli rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Siden forrige gang har høgskolen byttet ledelsesmodell og gått over til ansatt og såkalt enhetlig ledelse. Derfor har prosessen fram mot ny rektor og prorektorer vært helt annerledes i år enn den var i 2011.

Mens prosessen har vært lukket i år, var det åpen valgkamp i 2011, da Nina Waaler var en av fire rektorkandidater som stilte til valg. Hun stilte til valg i et team sammen med Knut Boge og Per Arne Olsen. 

I 2011 tapte Nina Waaler for Kari Toverud Jensen. De to var i finalen, og i siste valgomgang fikk Waaler 33,8 prosent av stemmene, mens Toverud Jensen vant med 61,77 prosent.

Waaler og Rice er tause

I årets ansettelsesprosess til rektorstillingen har ikke Waaler villet ytre seg offentlig i det hele tatt om hva hun ønsker å oppnå i rektorrollen, og i motsetning til Curt Rice, ville hun ikke la seg intervjue av Khrono i rekrutteringsperioden.

Også nå i dag, når det gjelder prorektorstillingen, har hun valgt å ikke svare på Khronos henvendelser - verken på sms eller telefon.

Påtroppende rektor, Curt Rice, som deltar i siste runde i innstillingene til lederstillingene i ledergruppen hans, svarer heller ikke på Khronos spørsmål om tilsettingsprosessen.

Til valg på student i sentrum

I 2011 gikk Nina Waaler til valg blant annet på at hun ville sette studenten i sentrum og utvikle Norges beste studentmiljø, hun ville stimulere til økt profesjons-, praksisnær og tverrfaglig forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid, og sette dagsorden i samfunnsdebatten gjennom fremragende forskning og utdanning - alt ifølge programerklæringen fra rektorvalget den gangen.

Waaler var dekan på avdeling for helsefag ved Høgskolen i Oslo de fire siste årene før fusjonen i 2011, og har etter dette vært dekan ved Fakultet for helsefag, som er høgskolens største med cirka 6000 studenter og 600 ansatte.

Waaler er idrettsviter

Hun er utdannet fra Norges Idrettshøgskole, der hun tok doktorgraden i 1999. Fagområdet hennes er idrettsvitenskap, og den siste vitenskapelige artikkelen hun er medforfatter på handlet om effekten av ulike treningsformer på muskelmasse, styrke, funksjon og velvære hos eldre mennesker. Den ble publisert i European Journal of Sport Science i 2013.

Ellers viser en oversikt i Khrono at Nina Waaler, som tidligere het Nina Waaler Loland, har 33 innførsler i forskningsdatabasen Cristin, hvorav sju er forskningsarbeider, seks på nivå 1 og én på nivå 2. Det øvrige er medforfatterskap som utgjør omlag en halv artikkelandel på henne alene. Hun har også 19 formidlingsbidrag via ulike konferanser.

Les også: Svært ulik publisering blant rektorfavorittene ved HiOA

Waaler er født i Bangalore i India, men er oppvokst i Oslo. 

Les også Khronos Friminutt-intervju med Nina Waaler fra januar 2014:

Ansettes 19.mai

Prorektor for utdanning, og de som skal fylle de andre lederjobbene, skal ansettes i høgskolestyret 19.mai. Endelig innstilling sendes til styret en uke før. 

De øvrige stillingene som skal ansettes i samme møte er prorektor for forskning, der det er 13 offentlige søkere. I tillegg skal det tilsettes fire dekaner, en på hvert fakultet, samt leder for Senter for profesjonsstudier.

Stillingene som instituttledere og studieledere er også lyst ut og her er søknadsfristen månedsskiftet april/mai. Tilsammen er det 39 nye ledere som skal ansettes ved HiOA i vår og de nye lederne skal tiltre stillingene 1.august 2015.

Krumsvik får rett?

Medieprofessor Arne Krumsvik, som også var med i gruppen som ansatte ny rektor, skrev i en blogg etter ansettelsen at de burde ansatt alle tre rektorkandidatene som var i finalen.

«Da vi satt tilbake med tre utmerkede kandidater til topplederjobben som alle var svært ulike, slo det meg at de tilsammen hadde vært et helt supert lederteam», skrev han den gangen. 

Uten at det er endelig bekreftet kan det se ut som om Krumsvik får viljen sin, og at det dermed blir Nina Waaler som blir innstilt til prorektorstillingen for utdanning og forskningsdirektør Morten Irgens, som var den tredje rektorfinalisten, blir innstilt som prorektor for forskning. Sistnevnte står foreløpig ikke på listen over offisielle søkere til prorektorstillingen for forskning, men har etter det Khrono har grunn til å tro vært inne til intervju.

Les også: Vi skulle ha ansatt alle tre

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS