Rektor Curt Rice og HiOA gjør som Høgskolen i Søreøst-Norge - utsetter universitetssøknaden til nye kriterier er på plass.

Universitetssøknaden blir ikke sendt før til høsten

HiOA-rektor Curt Rice snur og utsetter søknaden om å bli universitet til høsten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden den nye ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tiltrådte har ambisjonen vært å sende søknad om å bli godkjent som universitet allerede denne våren. Dette ble offentliggjort under det første høgskolestyremøtet i september i fjor. 

Så sent som 8.januar i år sa rektor Curt Rice til Khrono at han ville sende søknaden i mars i år, selv om Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) rådet både HiOA og Høgskolen i Sørøst-Norge til å vente med søknad til nye kriterier var på plass til høsten. Høgskolen i Sørsøst-Norge (HSN) utsatte dermed sin søknad. Brevet fra NOKUT ble sendt institusjonene rett før jul. 

Les også: Brevet fra NOKUT

Skjær i sjøen

I en melding på internsidene til hioa.no gjøres det nå klart at høgskolen utsetter den formelle universitetssøknaden som følge av at Kunnskapsdepartementet reviderer kriteriene for å kvalifisere som universitet. Rektor Curt Rice skriver i et blogginnlegg i dag under tittelen Midt i prosessen, at søknadsprosessen pågår fortsatt og at den vil pågå en stund til:   

I utgangspunktet ville vi ikke vente, for vi mener at vi oppfyller dagens krav og har lyst til å få en formell vurdering av det.

Curt Rice

«Utfordringen vår er at myndighetene også er i prosess. En prosess fra eksisterende kriterier til nye kriterier. Det vi vet er at de nye retningslinjer ikke er på plass, og det er fortsatt uklarheter om hvordan disse skal forstås og hvordan de skal behandles. 

Det er i dette farvannet vi opererer – et farvann med skjær i sjøen, et der vi må justere kursen og farten avhengig av hva andre aktører gjør», skriver Rice, og videre: 

«HiOA er som dere vet i gang med utarbeidelse av et søknadsdokument. Dokumentet vil ikke ha formell status som søknad i mars, men være utgangspunktet for innledende samtaler med NOKUT og videre arbeid etter nye forskrifter».

Søknad til høsten

I et intervju med fagbladet til Forskerforbundet,  Forskerforum i dag, bekrefter han at han har ombestemt seg.

– I utgangspunktet ville vi ikke vente, for vi mener at vi oppfyller dagens krav og har lyst til å få en formell vurdering av det, sier Rice til bladet.

– Den prosessen Nokut skisserte for oss starter med en dialog og innledende vurdering i påvente av nye forskrifter til høsten. Først tenkte jeg at vi ikke ville gå inn i en slik prosess, men at vi ville satse på å søke med dagens forskrift. Men så har det i det siste blitt klargjort at vi likevel må sende en ny søknad til høsten og forholde oss til den nye forskriften, forteller Rice til Forskerforum.

Videre legger han til overfor bladet at han ikke anser det som god bruk av ressurser å be organisasjonen sin om å skrive to søknader, en i vår og en til høsten. 

Klok beslutning

Tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, er fornøyd med at Curt Rice har ombestemt seg.

— Det tror jeg er en veldig klok beslutning, sier Lund til fagbladet

– Vi forholder oss til at Kunnskapsdepartementet har sagt at de ikke vil behandle en søknad etter gamle kriterier. Da mener vi at det heller ikke er god bruk av midler å sette i gang en prosess som ender med at den ikke blir godkjent, sier Lund til Forskerforum.

De nye kriteriene for å bli universitet er ute på høring nå, med svarfrist 4.februar. Departementet skal så vedta kriteriene. Etter dette skal NOKUT sette opp et klart regelverk og dette vil først bli klart i september/oktober 2016. Etter dette kan universitetssøknadene sendes inn. Ifølge Øystein Lund i NOKUT, vil en behandling av søknaden ta omlag åtte måneder, og så skal departementet si sitt etter dette. 

Nytt navn utsettes ikke

Avhengig av om høgtskolen klarer å oppfylle de nye kriteriene, blant annet med antall avlagte doktorgrader, så kan HiOA sannsynligvis bli universitet tidligst i januar 2018. Dette er likevel innenfor det som er Rice’ og ledelsens målsetning, nemlig å få universitetsstatus innen utgangen av rektorperioden som er 31.juli 2019.

Rice vil fortsatt sende over første utkast til en universitetssøknad til styret som planlagt, men det vil kun bli en orienteringssak 9.mars. 

Parallelt jobbes det med å finne et navn til det potensielle universitetet. Ifølge en sms fra Curt Rice blir ikke navneprosessen utsatt. Høgskolestyret skal dermed vedta forslag til universitetsnavn på møtet sitt i mars.

Les også: Nytt navn snart klart 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS