Trine Skei Grande og Iselin Nybø fra Venstre, her på kakefest hos Norsk studentorganisasjon for et par statsbudsjetter siden. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Foreslår 200 nye stipendiatstillinger

Venstre ønsker å smøre overgangen til ny budsjettmodell for høyere utdanningssektor, styrke høgskolene og de nye universitetene, og bygge 3000 nye studentboliger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre legger fram sitt alternative statsbudsjett tirsdag. Partiet kaller budsjettet for «en storsatsning på høyere utdanning» og framhever spesielt at de vil forhindre at noen universiteter eller høgskoler vil gå i minus som følge av det nye finansieringssystemet.

— Kunnskapsministeren har lagt opp til en ganske brutal overgang til det nye systemet, som gjør at mange - og spesielt høgskolene og de nye universitetene - mister store summer over natta, sier Iselin Nybø, Venstre-representant og nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, i en pressemelding.

Hun viser til at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) eksempelvis får 13,7 millioner mindre å rutte med neste år:

— I Venstres budsjett har vi lagt inn nesten 90 millioner kroner til å smøre det nye finansieringssystemet slik at institusjonene går i null i 2017. Siden finansieringssystemet innføres over to år, kommer vi også til å dekke inn tapet som kommer i 2018, sier hun.

Både KrF og Venstre

Vi ser med stor forundring på en statsråd som vil kjempe mot Venstre når vi vil styrke denne sektoren, de burde heller si takk og amen, som vi sier her på Vestlandet.

Iselin Nybø

Og Venstre legger seg dermed på samme linje som KrF.

— KrF vil styrke universitets- og høgskolesektoren, og kompensere de institusjonene som taper på innføringen av nytt finansieringssystem, sier Anders Tyvand, utdanningspolitisk talsmann i KrF, til Khrono for snart to uker siden. 

— Jeg ser at Haugstad nå er ute og sa at de nye universitetene har fått nok, sier Nybø og fortsetter:

— Men det er jeg ikke enig i. Det er korrekt at de har fått en økning, ikke minst på grunn av forliket med oss. Men dette handler om framtiden, og om å flytte midler fra de nye til de gamle universitetene. Derfor ønsker vi å smøre overgangen.

Les også: KrF: Vil kompensere høgskoler

200 nye stipendiatstillinger

Ifølge pressemeldingen har Venstre satt av penger til 200 nye stipendiater, halvparten øremerket de offentlige høgskolene og nye universitetene, og 100 nye post-doc-stillinger.

— Dette er nettopp for å styrke de nye universitetene og høgskolene, sier Nybø til Khrono og forklarer at uansett om Venstre vil gi stipendiater til de nye universitetene så vil Universitetet i Oslo gå 60 millioner kroner i pluss de neste to årene, mens Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil gå 30 millioner i minus.

— Vi vil i tillegg styrke dem gjennom flere stipendiatstillinger.

— Hva er det viktigste for dere, hva firer dere ikke på?

— Nå er det slik at Venstre ikke har tradisjon for å stille ultimatum, som regjeringen nå har gjort med bensinavgiftene. Vi går ikke inn i forhandlingene med ultimatum.

3000 studentboliger

Venstre ønsker også å gjøre det lettere å være student.

— 11 måneders studiestøtte, som Venstre kjempet inn i budsjettet i fjor, blir innført uke for uke fra og med juni 2017. Vi har også lagt inn 800 nye studentboliger i budsjettet vårt, i tillegg til regjeringens forslag, sier Nybø.

Dermed ønsker Venstre å legge opp til at det skal bygges 3000 nye studentboliger neste år.

— Jeg er også veldig fornøyd med at vi har lagt inn hele 2000 nye studieplasser, hvorav 1000 er øremerket IKT-fag, sier Nybø og legger til at det er viktig for å få fart på den omstillingen Norge står overfor i dag:

Ifølge Venstre er IKT et av de områdene hvor man vet det er, og vil fortsette å være, stort behov for ny arbeidskraft.

— Vi ser med stor forundring på en statsråd som vil kjempe mot Venstre når vi vil styrke denne sektoren, de burde heller si takk og amen, som vi sier her på Vestlandet, avslutter hun.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS