Ole Petter Ottersen, Rektor UIO. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Statsbudsjett til besvær

Det er selvsagt legitimt at alle institusjoner ønsker seg en større del av kaken. Men det gjelder å holde tunga rett i munnen når man argumenterer, skriver rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, om årets budsjettdebatt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjon tro skaper statsbudsjettet en diskusjon om vinnere og tapere. Årets statsbudsjett er intet unntak.

Curt Rice utpeker Universitet i Oslo (UiO) til «budsjett-vinner». Dette stemmer ikke. Faktum er at UiO får nullvekst når vi ser på budsjettet samlet og legger inn effektiviseringskuttet. Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), derimot, får en samlet realvekst på 1,6 prosent.

UiO kommer bra ut i den delen av budsjettet som handler om den resultatbaserte finansieringen –det vi får i kroner og øre basert på våre resultater innen utdanning og forskning. Revisjonen av finansieringsordningen kom etter et samlet ønske fra sektoren om at kvalitet skal premieres. Også vår egen statsråd har vært forbilledlig krystallklar på at kvalitet skal telle i fordeling av ressurser. Mens vi tidligere ble finansiert ut fra studiepoeng, legges nå til grunn også antall uteksaminerte kandidater og en endret måte for telling av publiseringspoeng. Med disse endringene kommer UiO godt ut, med 30 millioner i pluss for 2017. Men denne påplussingen spises opp av effektiviseringskuttet.

Andre institusjoner kommer ikke like godt ut i resultatbasert finansiering. Men mange av dem som taper på resultater, kommer godt ut av det når det gjelder rekrutteringsstillinger. Her er det UiO som taper – med bare seks nye stipendiatstillinger av totalt 80 for hele sektoren.  

Enhver debatt om statsbudsjettet må være basert på en helhetsvurdering av det forslaget som nå ligger på bordet. Alt annet vil føre galt av sted.

Det er selvsagt legitimt at alle institusjoner ønsker seg en større del av kaken. Men det gjelder å holde tunga rett i munnen når man
argumenterer.

Ole Petter Ottersen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS