Studentleder ved UiT Norges arktiske universitet, Daniel Hansen Masvik. Foto: Privat
Studentleder ved UiT Norges arktiske universitet, Daniel Hansen Masvik. Foto: Privat

Frafall skjer ikke på grunn av for gode økonomiske betingelser

Statsbudsjettet 2019. Den foreslåtte endringen av konverteringsordningen går imot alt studentene har kjempet for dette studieåret. Det er fullstendig skivebom fra regjeringen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg snakker mye med studenter, jeg har ennå igjen å høre en eneste student si at de tar det rolig med studiene siden de likevel får det igjen som stipend. Jeg har vanskelig for å se dette forslaget som noe annet enn et hjerteløst sparetiltak.

Det jeg derimot hører ofte fra studentene er bekymringer om økonomi, om de har valgt rett og stress om å gjøre det bra nok, dette reflekteres også i SHoT 2018. Frafall i høyere utdanning skjer ikke fordi det er for gode økonomiske betingelser. De som faller ifra vil fortsette å falle ifra. Dette kommer ikke til å endre noe for det bedre.

Det er vanskelig å ikke dra noen annen konklusjon enn at regjeringen ikke tar problematikken som ble opplyst på alvor.

Daniel Hansen Masvik

Endringen man kommer til å se av et slikt forslag er færre studenter som forsøker å spisse sin kompetanse. Man kommer til å se studenter som fullfører et studium de ikke vil fullføre for så å gå inn i arbeid som de enten ikke er motiverte til å gjøre eller som ikke er relevant for utdanningen deres.

At regjeringen en måned etter bomben SHoT nå drar frem pisken for å kjeppjage studentene igjennom høyere utdanning på normert tid og med begrenset valgfrihet er skremmende. Det er vanskelig å ikke dra noen annen konklusjon enn at regjeringen ikke tar problematikken som ble opplyst på alvor.

Jeg forventer at om denne endringen skulle gå igjennom så skal jeg ikke høre noe som helst om hvor godt regjeringen har jobbet for studentøkonomien, en slik endring i konverteringsordningen forverrer en allerede vanskelig økonomisk situasjon. Det regjeringen oppnår med et slikt forslag er ingenting annet enn 254 millioner kroner spart og et Student-Norge som ikke tror at regjeringen tar deres problemer på alvor. Så får vi se hva en slik situasjon gjør for frafallet…

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS