Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen, (i hvit skjorte t.h) vant rektorvalget ved Høgskolen i Molde i andre valgrunde.

Nyvalgt rektor i Molde

Med 66 prosent av stemmene ble førsteamanuensis Steinar Kristoffersen tirsdag valgt til ny rektor ved Høgskolen i Molde.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to valgomganger ble det i dag, tirsdag 23.mai, klart at førsteamanuensis ved Avdeling for logistikk, Steinar Kristoffersen, blir ny rektor ved Høgskolen i Molde, skriver Panorama.

Han overtar midt i andre rektorperioden etter sittende rektor Hallgeir Gammelsæter som selv har varslet at han ønsker å gå av som rektor 31.juli i år. Kristoffersen er dermed valgt for to år, fram til 1.august 2019.

Les også: 

Fusjonsdebatter

Jeg er ikke i utgangspunktet tilhenger av en fusjon med NTNU framfor andre institusjoner, men jeg mener nok bestemt at man må inn i prosesser for å finne seg fusjons-partnere.

Steinar Kristoffersen

Det har til tider vært stor uenighet både internt på høgskolen og i høgskolens styre om det strategiske veivalget for Høgskolen i Molde, og blant annet om, eller hvem, de skal søke fusjon med. 

Videre alenegang, fusjon med NTNU og eventuelt med Høgskulen i Volda har vært alternativer uten at man så langt har klart å samle seg om noen av dem.

Professor Kai A. Olsen har gått så langt at han har foreslått å splitte opp høgskolen. 

— Vi har vært tvangssammenslått siden 1994 uten å få noe særlig ut av det. Send sykepleierutdanningen til Ålesund eller Volda, og logistikkavdelingen til Norges handelshøyskole. Det vil gå helt smertefritt, sa professor Olsen til Khrono i november i fjor.

Les også: Rektor truet med å gå av 

Sittende rektor Gammelsæter reagerte også sterkt da det nylig ble kjent at høgskoledirektøren og en av professorene hadde vært i fusjonssamtaler med NTNU-rektor Gunnar Bovim uten å ha involvert rektor i møteplanene. 

Les også: Molde-rektor reagerer på hemmelig møte på NTNU

Strategimøte i juni

Per i dag er det «fusjonsdebattpause» på høgskolen, og 7.juni skal det være et viktig styreseminar om høgskolens strategiske veivalg. 

Påtroppende og nyvalgt rektor og styreleder Kristoffersen ønsker ikke å komme med noen bastante erklæringer om hva han kommer til å anbefale styret dersom han blir bedt om sine synspunkter, og han understreker at det er Hallgeir Gammelsæter som er rektor fram til 1.august i år. 

— Hvem mener du Høgskolen i Molde bør fusjonere med?

— Jeg har ingen kanin å dra opp av hatten der, og dette skal jo være tema for strategimøtet i juni. Dette må man finne ut av i samarbeid, sier en diplomatisk Kristoffersen til Khrono.

— Men så langt som jeg har forstått debatten hos dere så er ikke du spesiell tilhenger av en fusjon mellom Høgskolen i Molde og NTNU?

— Jeg er ikke i utgangspunktet tilhenger av en fusjon med NTNU framfor andre institusjoner, men jeg mener nok bestemt at man må inn i prosesser for å finne seg fusjonspartnere, sier Kristoffersen (bildet). 

Han tror heller ikke universitets- og høgskolenorge har funnet sin endelige form ennå, og at det fortsatt kan komme til å bli mange fusjoner framover.

Les også: Finner ikke en god løsning for Molde

Tror det kommer flere fusjoner

— Jeg tror ikke at en eventuell fusjon mellom Høgskolen i Molde og en annen institusjon vil komme til å bli den siste. Hvis vi tenker 10-15 år framover tror jeg at vi har mange færre og noen få store høyere utdanningsinstitusjoner i landet, og det tror jeg også er et politisk ønske, uavhengig av hvilken regjering vi har, sier Kristoffersen, som ikke ønsker å si om han synes det er en positiv og bra utvikling eventuelt.

Når det gjelder videre faglig utvikling av Høgskolen i Molde er Kristoffersen opptatt av å prøve å strømlinjeformen høgskolen på en annen måte enn i dag. 

— Jeg har lyst til å se på det man kaller produksjonsmodellen, og strømlinje oss mer, revidere studieprogrammene våre og gjøre de mer fleksible. Jeg ønsker også å utvikle pedagogikken vår, jobbe mer i team og gi studentene en enda bedre oppfølging enn i dag, sier Kristoffersen. 

Går for valgt rektor

Debatten om valgt eller ansatt rektor vil også komme opp til diskusjon i styret i løpet av rektorperioden hans. 

— Og hva mener du er best der? Valgt eller ansatt rektor? 

— Jeg har vært og er fortsatt tilhenger av valgt rektor, sier den nyvalgte rektoren. 

Det var tilsammen fire kandidater som stilte til det ekstraordinære rektorvalget ved Høgskolen i Molde denne gangen. Dekan Heidi Haavardsen ved Avdeling HS fikk 34 prosent av stemmene i den avgjørende valgrunden i tirsdg, mens Kristoffersen fikk 66. To rektorkandidater ble slått ut i den første valgrunden: Georg Panzer og Lise L. Halse.

Les også: Klart for andre runde i rektorvalget i Molde

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS