To av ti mister omgjøring fra lån til stipend, oppgir Lånekassen. Aurora Brende mistet deler av stipendet etter å ha jobbet for mye ved siden av studiene. Foto: Fanny Bu

Frist 30. april: Så mye kan du tjene eller eie før du får mindre stipend

Studentøkonomi. Deltidsjobb, arv og boligsparing kan ha konsekvenser for stipendet ditt. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april. Her er beløpsgrensene du må holde deg innenfor.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aurora Brende gikk siste året på Politihøgskolen da flyktningkrisen ble et faktum i Norge høsten 2015. Hun jobbet ved siden av studiene som tilkallingsvikar for Politiets utlendingsenhet med registrering av asylsøkere.

— Det var så mange asylsøkere den høsten, at du i prinsippet kunne jobbe så mye du ville. For meg ble det plutselig tre ganger i uken med åtte til ni timers vakter, forteller hun.

Brende, som allerede hadde viet hele sommeren til å jobbe, skjønte fort at hun kom til å bevege seg mot Lånekassens maksgrense for inntekt. Da hun sjekket var grensa allerede forbi og hun forteller at hun syntes det var urettferdig at hun skulle miste omgjøringen til stipend.

Jeg hadde gode karakterer det semesteret samtidig som jeg klarte å jobbe mye i en yrkesrelevant jobb. På en måte kjentes det som man ble straffet fordi man jobbet veldig hardt.

Aurora Brende

— Jeg hadde gode karakterer det semesteret samtidig som jeg klarte å jobbe mye i en yrkesrelevant jobb. På en måte kjentes det som man ble straffet fordi man jobbet veldig hardt. Jeg hadde ikke mye fritid, det gikk i skole og jobb. Kanskje burde jeg prøvd å være mer gjennomsnittlig, sier Brende.

To av ti mister stipendet

40 prosent av studielånet blir automatisk omgjort til stipend om du oppfyller Lånekassen sine krav:

Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine og du må bestå eksamen. I tillegg finnes det en grense for hvor mye studenter kan tjene, hvor mye de kan ha i formue og hvor mye de kan få i trygd.

— Erfaring tilsier at to av ti studenter mister omgjøringen fra lån til stipend, forteller Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Borchgrevink trekker fram at i 2015 var det 42.300 studenter utdanningsstipendet sitt redusert.

Av disse fikk 29.000 reduksjon fordi de hadde tjent for mye, 9400 fikk reduksjon fordi de hadde for høy formue og 5400 mottok mer trygd enn det Lånekassen tillater.

Lånekassen henter opplysninger om inntekt og formue fra Skatteetaten.

— Det er derfor viktig å være nøye og korrekt når man fyller ut skattemeldingen sin, minner Borchgrevink om.

I undervisningsåret 2016-2017 fikk 403.116 elever og studenter lån fra Lånekassen.

Inntektfellene

Norske studenter er blant de som jobber mest i Europa, og to av tre har betalt jobb ved siden av studiene, viser tall fra undersøkelsen Eurostudent.

Men; jobber du mye ved siden av studiene, kan du risikere å miste stipendet.

I inntektsåret 2017 kunne en heltidsstudent tjene 172.597 kroner, noe som utgjør ca. 14.300 kroner i måneden. Tjente du mer enn dette må du forvente å få lavere stipendandel. Andelen blir gradvis redusert ut i fra hvor mye du overskrider inntektsgrensen.

Benedicte Borchgrevink. Foto: Lånekassen.

— Har du skattepliktig leieinntekter eller skattepliktig aksjegevinst ved salg av aksjer, regnes dette også som inntekt, forteller Benedicte Borchgrevink fra Lånekassen, som også minner om at oppsparing av feriepenger også regnes som skattepliktig arbeidsinntekt.

Borchgrevink nevner også at gaver eller gevinster over 100.000 kroner skal meldes inn i Skattemeldingen, men regnes ikke som inntekt.

Hvis du studerer bare deler av året, sju måneder eller mindre kan du tjene langt mer før du mister stipendandel. I inntektsåret 2017 var beløpet 456.436 kroner før fradrag.

Kan få konsekvenser for studentøkonomien

Mandag 30. april er siste frist for å levere selvangivelsen for privatpersoner. For noen er selvangivelsen logisk og rutinemessig, mens for andre oppleves den uforståelig og avskrekkende.

Samfunnsernæringsstudentene Vetle Eriksen (21), Svein Bosch (23) og Kristian Watvedt (26) forteller at de synes skattemeldingen er komplisert.

Fra venstre: Vetle Eriksen (21), Svein Bosch (23) og Kristian Watvedt (26) studerer samfunnsernæring på OsloMet.

— Jeg sjekker egentlig bare hvor mye jeg får igjen, sier Svein Borch og smiler.

Kristian Watvedt kjenner seg igjen og Vetle Eriksen, som er den eneste av studentene som har kontrollsjekket skattemeldingen, røper at han som regel får litt veiledning hjemmefra.

De tre studentene er ikke godt kjent med kriteriene Lånekassen har satt for at du skal få omgjort deler av lånet til stipend, som eksempelvis at det er grenser for hvor mye du kan eie.

Formuefellene

Eier du leilighet eller bil? Har du aksjer eller fond? Kanskje arvet du penger i fjor eller sparer flittig på BSU (Boligsparing for ungdom)?

Alt dette vil regnes som formue og kan påvirke stipendet ditt.

For inntektsåret 2017 måtte du ha nettoformue på mindre enn 392.662 kroner for å beholde maksimalt stipend. I 2018 er summen 403.264 kroner. Er du gift eller samboer med felles barn blir nettoformuen deres beregnet samlet.

Benedicte Borchgrevink fra Lånekassen forklarer at BSU regnes som formue, men at de ser bort ifra renteinntektene.

— For eksempel, hvis du har spart deg opp 100.000 i BSU, regnes dette som en del av formuen din. Men hvis du har tjent 3.000 kroner i renter på sparingen, så regnes ikke de 3.000 som inntekt, sier hun.

Borchgrevink forklarer også hvordan det å eie bolig og ha boliglån fungerer.

— Hvis du eier en bolig som har en verdivurdering på 3,4 million, med en ligningsverdi på 1 million, så er det 1 million kroner som teller som formue. Ligningsverdien av boligen din er mye lavere enn markedsverdien, så hvis du har en bolig til 3,4 millioner med et lån på 2 millioner, så har du negativ formue på boligen din, sier hun.

Vi har opplevd at noen som mottar trygdeytelser ikke har kjent godt nok til reglene.

Benedicte Borchgrevink

Trygdefellene

— Vi har opplevd at noen som mottar trygdeytelser ikke har kjent godt nok til reglene. Dersom man mottar for eksempel arbeidsavklaringspenger eller overgangsstønader, er det viktig å være ekstra oppmerksom på at trygdeytelsene har et lavere fribeløp, sier Benedicte Borchgrevink fra Lånekassen.

Trygd regnes som en del av personinntekten, men har ulike fribeløp.

For trygd med fribeløp, kan man kan motta støtte opp til en viss sum, fastsatt av Lånekassen, som ikke blir regnet som inntekt. Overstiger du dette tallet blir det regnet som inntekt. Noen trygdeytelser ser Lånekassen også helt bort i fra.

Sjekk skattemeldingen din

Hvis du vil sjekke ut hvor mye inntekten og formuen din påvirker stipendet, kan du prøve deg på Lånekassens Støttekalkulatoren.

Aurora Brende, som mistet deler av stipendet sitt fordi hun hadde for høy inntekt, forteller at hun var gjennomsnittlig opptatt av økonomi når hun studerte. Hun åpnet alltid skattemeldingen, men forteller terminologien ikke alltid er like lett å forstå.

Aurora Brende prioriterer jobberfaring fremfor å få fullt stipend. Hun håpet det ville øke sjansene til å få jobb etter hun gikk ut av Politihøgskolen.

— Jeg husker godt en gang da jeg trodde jeg skulle få restskatt, fordi det stod «til gode». Jeg trodde det betydde at summen var til gode å betale. Da fikk jeg meg en hyggelig overraskelse, avslutter hun og ler.

Fakta

Lån og stipend

Som fulltidsstudent kan du få opptil 106.304 kroner fra Lånekassen i basissøtte undervisningsåret 2017-2018.

Basisstøtte skal dekke leve- og bokostnader.

Pengene utbetales som et lån.

40 prosent av lånet blir automatisk omgjort til stipend om du oppfyller Lånekassen sine krav som er:

  • Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine.
  • Du må bestå eksamen.
  • Du kan ikke ha for høy inntekt, formue eller trygd.

Omgjøring fra lån til stipend skjer i november året etter at man mottok støtte.

Kilde: Lånekassen

Fakta

Har du jobbet for mye i 2017?

I 2017 kunne du tjene 172.597 kroner som heltidsstudent og fortsatt få fullt stipend.

I 2018 kan du tjene 177.257 kroner å få fullt stipend.

Hvis du har tjent mer regner du ut reduksjonen av stipendet slik:

Regn ut differansen mellom inntektsgrensen og inntekten din. Beløpet ganger du så med fem prosent, og så med antall måneder du har fått støtte. Summen du får trekkes fra stipendet.

Kilde: Lånekassen

Fakta

Har du for høy formue?

I 2017 kunne du ha en nettoformue på 392.662 kroner og få fullt stipend.

I 2018 kan du ha en nettoformue på 403.264 kroner.

BSU, fond, aksjer, arv, bil og bolig er eksempler som sammen utgjør din totale formue.

Stipendet reduseres gradvis ut fra hvor mye du har i formue:

Regn ut forskjellen mellom formuegrensen og din formue. Gang deretter beløpet med to prosent (avhengig av sivilstand) og så med antall måneder du har fått støtte. Summen av dette trekkes fra stipendet ditt.

Kilde: Lånekassen

Fakta

Har du mottatt trygd?

Trygd regnes som en del av personinntekten, men har ulike fribeløp.

Noen trygdeytelser vil ikke ha innvirkning på stipendet.

Finn ut hvordan din støtte reguleres her.

Har du overskredet grensene for trygd reduseres stipendet med fem prosent per måned av den trygden som er over beløpsgrensen.

Kilde: Lånekassen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS