null Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Får flere stipendiater til universitetssatsing

De fire samarbeidspartiene på Stortinget er blitt enige om at Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge skal få 10 ekstra stipendiatstillinger hver.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre ble i forhandlingene om statsbudsjettet i november enige om å øke antallet stipendiatstillinger med 100 flere enn de 238 regjeringen opprinnelig foreslo.

Les også: NTNU fikk flest stipendiater

Nå har de fire partiene blitt enige om at 10 av disse 100 stillingene bør gå til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og 10 til Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

HSN blir etablert fra 1. januar, når Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark fusjonerer.

Hjelp til å bli universitet

Ifølge budsjettinnstillingen fra Kirke, utdannings- og forskningskomitéen ber Høyre, FrP, KrF og Venstre Kunnskapsdepartementet ta hensyn til at HiOA og HSN er i en prosess for å oppnå universitetsstatus.

(De fire samarbeidspartiene på Stortinget representert ved Iselin Nybø (V), Anders Tyvand (KrF), Bente Thorsen (Frp) og Kristin Vinje (H). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)

— Vi ser at de to institusjonene jobber hardt med å få universitetsstatus, og da vil disse stillingene bidra, sier stortingsrepresentant Kristin Vinje (H).

— Etter at de fire partiene nå er ferdig forhandlet om statsbudsjettet, har et godt kunnskapsbudsjett blitt enda bedre, og flere rekrutteringsstillinger er et eksempel på dette, sier hun.

Irgens: HiOA har for få

Prorektor for forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Morten Irgens, er glad for at HiOA får øremerket flere stipendiatstillinger.

— HiOA har fortsatt et urimelig lavt antall stipendiater, men vi er glade for at vi får disse 10, sier han.

Statsbudsjettet skal vedtas i Stortinget 16. desember.

De «nye» får 50

Fra før er det klart at 50 av de 100 ekstra stipendiatstillingene skal gå til de tre «nye» universitetene, det vil si universitetene i Agder, Stavanger og Nordland. Etter at HiOA og HSN nå får sitt, gjenstår det 30 stillinger som ikke er fordelt.

De 100 stipendiatstillingene som samarbeidspartiene presenterte etter at de hadde kommet til enighet om statsbudsjettet 23. november, kommer i tillegg til regjeringens forslag om 238 stipendiatstillinger, pluss 50 som er foreslått i forbindelse med innføringen av femårig lærerutdanning.

De 238 stillingene er allerede fordelt, og av disse fikk HiOA fire, hvorav én stilling var midlertidig. Høgskolen i Sørøst-Norge fikk sju, hvorav fire midlertidige. NTNU fikk flest med 36 stipendiatstillinger, hvorav 16 midlertidige.

De 50 stillingene som kommer i forbindelse med femårig lærerutdanning er ikke fordelt ennå. Fordelingen er forventet å være klar i januar.

Les også: Håper på flere stipendiater

Økt hvert år

I en pressemelding sier de fire samarbeidspartiene at de har økt antall rekrutteringsstillinger i hvert budsjett siden regjeringen overtok i 2013, til sammen 683, hvorav 100 er midlertidige.

— Dette er en viktig målsetting i oppfølgingen av langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og vi nærmer oss nå målet allerede etter to år i regjering, sier Bente Thorsen (Frp).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS