Stipendiatsaken har vært en vanskelig og frustrerende sak ved Høgskolen i Oslo og Akershus, innrømmet rektor Curt Rice på styremøte denne uka. Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Rice beklaget stipendiatsak

På styremøtet denne uka gikk rektor Curt Rice langt i å beklage at tildeling av stipendiatstillinger på Høgskolen i Oslo og Akershus hadde skapt mye støy og frustrasjon. Han lovet bot og bedring og en ny modell for tildeling.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tildeling av stipendiatstillinger på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har skapt heftig diskusjon og ført til sterk kritikk av FoU-utvalget ved høgskolen, ledet av prorektor for forskning, Morten Irgens. 

Mest krass i kritikken har professor Anders Breidlid og hans kolleger på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier vært. De kalte i et innlegg i Khrono prosessen rundt tildelingene for skandaløs. 

Les også: Skandaløs prosess rundt fordeling av stipendiater

Ledelsen ikke fornøyd

På tirsdagens møte i høgskolestyret ved HiOA gikk rektor Curt Rice langt i å beklage hele saken og tok selvkritikk på vegne av ledelsen på høgskolen.

— Ledelsen har ikke vært fornøyd med prosessen og den har skapt for mye støy. Vi skal fortsette med tildelinger, men ikke på samme måte som nå. Vi var litt naive på hva vi klarte å kommunisere. FoU-utvalget jobber med en ny modell for tildeling nå, sa Rice, og han beroliget styret: 

— Jeg kan forsikre styret om at tildelinger som var øremerket for 2016 vil bli tildelt der de skal. 

Rektoren sa også at: 

— Det har vært kritikk fra Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier som fikk tildelt færre stillinger enn om det skulle vært en flat tildeling og det forstår jeg er frustrerende. 

(Høgskolestyremøte på Kjeller denne uka, i en pause. Foto: Tove Lie)

— Var kanskje litt vel ivrige

En stor del av høgskolens strategiske midler går til stipendiater. Tidligere har man fordelt 30 stipendiatstillinger flatt, men den nye ledelsen ønsket en ny modell for tildeling og konkurranse om stipendiatene.

— Det sittende rektoratet ville ha en strategisk tildeling. Vi hadde en tilsvarende ordning ved Universitetet i Tromsø, der tildelingen gikk til de som hadde størst gjennomstrømning. Tanken om å bruke stipendiatstillinger som «belønning» innrømmer jeg at jeg hadde med meg, sa Rice og la til at modellen har vært diskutert mye med dekanene ved høgskolen og at de var enige. 

— Så var vi kanskje litt vel ivrige.  Vi valgte flere kriterier enn hva man kunne klare å inkludere på en god måte. I tillegg har det vært en strukturmessig utfordring. Styret har delegert denne myndigheten til FoU-utvalget og rektors ledergrupper har blitt litt på siden, sa Rice til høgskolestyret tirsdag 10.mai. 

Breidlid forventer endring

—  Jeg er glad for at rektor legger seg flat i forbindelse med stipendiattildelingen. Det har vært en utrolig uheldig prosess, og jeg mener det er helt nødvendig at langt flere enn FoU-utvalget tar tak i denne saken. Jeg forventer en helt annen utdelingsstrategi neste gang stipendiatstillingene deles ut, og at søknadene vurderes manuelt av en kompetent komité og ikke maskinelt slik tilfellet i stor grad var denne gangen, sier professor Anders Breidlid i en kommentar til Khrono, og han legger til:.

— Det er viktig at rektoratet legger seg på sinne at søknadene fra de forskjellige fakultetene er forskjellige, og at et lite FoU-utvalg ikke  har kompetanse til å vurdere søknader fra forskjellige profesjonsfag og fagfelt innen humaniora, samfunnsvitenskap og naturvitenskapelige fag, sier Breidlid som mener at stipendiatstillingene primært må distribueres på fakultetene, men ikke tildeles hvis søknadene ikke holder meget høy vitenskapelig standard.

Unnskyldning til Ruud Knutsen

Da rektor Rice innledet på orienteringen om stipendiatsaken til styret denne uka startet han med å gi styremedlem Ingrid Ruud Knutsen en uforbeholden unnskyldning for svaret han ga henne på forrige styremøte.  

Ruud Knutsen varslet da en eventueltsak hvor hun ba om at styret måtte få en orientering om prinsippene rundt fordeling av stipendiater. 

Rektor Rice oppfattet den gangen dette som mistillit i og med at styret hadde delegert ansvaret for stipendiattildelinger til FoU-utvalget: 

— Prosessen er behandlet i FoU-utvalget, men styret kan få en orientering når det ønsker. Styret har delegert myndighet til FoU-uvalget. Det er ingen grunn til å tvile på kvaliteten i det arbeidet FoU-utvalget har gjort. Det har vært enstemmig. Øremerking er ivaretatt. Den faktiske saken er heller hvordan vi kommuniserer internt og hvordan vi forvalter våre roller, sa Rice den gangen.

Frustrert over vanskelig sak

På tirsdagens møte skværet han opp:

— På forrige møte stilte Ingrid Ruud Knutsen et spørsmål om denne saken og hun fikk et svar som hun ikke burde fått. Det var ikke min intensjon å hemme denne diskusjonen.  Svaret mitt var en avsløring av min frustrasjon over en sak som var vanskelig, sa Rice til styremøtet på Kjeller.

Ingrid Ruud Knutsen sier til Khrono at hun setter pris på unnskyldningen fra Rice. 

— Rektor  tok kontakt i etterkant av det forrige møtet og vi har nå en god tone i styret, sier førsteamanuensis Ingrid Ruud Knutsen som er valgt representant for de vitenskapelige tilsatte ved høgskolen.

Lese mer fra styremøte i mai på HiOA? 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS