Krever at høgskolen respekterer øremerking

Departementet påpeker at HiOA er forpliktet til å følge statlig øremerking til sykepleie og at tildeling av stipendiater bør gjenspeile nasjonale prioriteringer også av lærerutdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uroen rundt stipendiatfordelingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus for 2016 stopper ikke ved at ikke alle er like fornøyd med prosess og kriterier.

Kunnskapsdepartementet mener at høgskolen bør prioritere fordeling av stipendiater lokalt i tråd med de nasjonale prioriteringene, for eksempel til lærerutdanningen. 

Selv om helsefag tok storeslem i stipendiatkonkurransen på Høgskolen i Oslo og Akershus, er ingen av stipendiatstillingene for 2016 dedikert til fagområdet sykepleie, tross vedtak i Stortinget. Departementet mener høgskolen er forpliktet til å dedikere tre stipendiatstillinger i 2016 til nettopp sykepleie. 

Les også:

...HiOA er forpliktet til å benytte tre av de tildelte rekrutterings-stillingene innenfor
sykepleie. 

Rolf Larsen

I «Orientering om statsbudsjettet 2016 for universitet og høgskolar - etter vedtak i Stortinget 16. desember 2015» står det:

«Nye rekrutteringsstillingar: Auke på 5.456.000 kr til 14 rekrutteringsstillingar. Av desse blir tre stillingar tildelte i sjukepleie og ei i MNT-fag, der denne stillinga blir fasa ut etter ein stipendiatperiode. Dei øvrige ti stillingane prioriterer institusjonen innanfor fagprofilen.»

Departementet: Er forpliktet til å gi tre til sykepleie

Khrono har spurt departementet om hvordan øremerkingen skal/kan tolkes.

— Sitatet fra «Orientering om statsbudsjettet for universitet og høgskolar – etter vedtak i Stortinget 16.desember 2015», innebærer at HiOA er forpliktet til å benytte tre av de tildelte rekrutteringsstillingene innenfor sykepleie, svarer avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementets UH-avdeling, Rolf Larsen.

Larsen har også bemerkninger til manglende intern prioritering av lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Departementet ser positivt på at HiOA prioriterer egne midler til stipendiatstillinger for å bygge opp solide doktorgradsprogrammer. Vi har imidlertid merket oss at kun én av de 18 stillingene som HiOA nettopp fordelte, gikk til lærerutdanningsprogrammet, sier Larsen og legger til:

— HiOA skal senere i år fordele opp mot 25 stillinger finansiert av egne midler. Vi ser det som naturlig at hensynet til nasjonalt prioriterte områder, herunder lærerutdanningen, også vektlegges ved fordelingen av egne stillinger. Mao. bør interne prioriteringer gjenspeile den nasjonale prioriteringen av lærerutdanningen, bl.a. uttrykt gjennom de seks rekrutteringsstillingene HiOA nylig ble tildelt dette området.

Har forskuttert stillinger

Morten Irgens (bildet under), prorektor for forskning, sier på sin side at dette ikke har noe med øremerking å gjøre. Han sier at HiOAs styre i 2012 vedtok å forskuttere ganske mange framtidige tildelinger av rekrutteringsstillinger fra Kunnskapsdepartementet. 

— Dette skaper et problem, sier Irgens, og fortsetter:

— Det kan se ut som om stillingene fra departementet ikke har noen effekt når de kommer, siden HiOA forskutterte dem ett eller to år tidligere. Forskutterer vi stillinger får vi denne situasjonen, men dersom vi ikke forskutterer stillinger, får vi ikke rask nok utvikling på programmene våre.

Han trekker også fram at alle programmene har fått to stillinger i tillegg til de 18 som ble konkurranseutsatt.

— Men selv om helsevitenskap velger å bruke disse to «frie» på sykepleie, mangler det fremdeles en i forhold til øremerkingen?

— Jeg aksepterer ikke denne logikken. Disse stillingene har vært forskuttert. Doktorgradsprogrammet i helsevitenskap har med den siste tildelingen kanskje hele 40 stipendiatstillinger finansiert fra departementet eller forskuttert fra HiOA, og en del av disse har gått til sykepleie. 

Irgens viser også til at HiOA skal dele ut flere stipendiater senere i vår.

— Tildeling senere i vår gjelder 2017, ikke 2016?

— Det stemmer, bekrefter Irgens.

Stiller spørsmål i Khrono

I kommentarfeltet hos Khrono slår seniorrådgiver på Fakultet for helsefag, Stefan Andre Johnsen, fast at det etter hans mening er krystallklart at departementets tre stillinger til sykepleie skal brukes til nettopp dette formålet, og at de derfor burde vært holdt utenfor den felles søknadsrunden som har vært internt.

Tord Øverland som også jobber på Fakultet for helsefag, spør også om denne øremerkingen:

«HiOA fikk tildelt 3 stillinger som skal bidra til å heve fagmiljøet og andelen førstekompetanse ved sykepleie. Hvordan ser FoU-utvalget og Prorektor for forskning at dette er ivaretatt av denne fordelingen?»

Deler departementets syn

Dekan Knut Patrick Hanevik (bildet under) på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) på HiOA sier til Khrono at han deler departements syn på hvordan øremerking skal forstås.

— Det er flott at HiOA selv har satset så bra på stipendiatstillinger, men det er problematisk å bruke øremerkede stillinger som salderingspost, sier Hanevik.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS