Varsel om streik ved ni universiteter og høgskoler ble sendt ut 16.mai. Her er bildet fra en tidligere Unio-streik. Foto: Carl Martin Nordby/NTB scanpix

Ni universiteter og høgskoler kan bli rammet av streik fra 24.mai

Streik. Ni universiteter og høgskoler kan bli rammet av streik fra 24.mai. Hardest rammet blir OsloMet, viser organisasjonenes streikeuttak.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom meklingen i staten ikke fører fram innen fristen 23. mai kl. 24.00, vil Unio, hvor blant annet Forskerforbundet utgjør en stor andel, ta ut vel 1100 statsansatte i streik fra torsdag morgen 24.mai.

Unio tar ut medlemmer blant ansatte ved ni universiteter og høgskoler, hovedsaklig i de store byene.

LO Stat, der den største delen er medlemmer i NTL, har varslet streik for 4000 av sine medlemmer, av disse er 779 ansatte i universitets- og høgskolesektoren. Her er de fleste som varsles tatt ut i Oslo; Kunnskapsdepartementet (75), OsloMet (356), Universitetet i Oslo (175) og NTNU (173).

Rammer hele landet

— En streik vil ramme store deler av landet, og vil merkes spesielt i alle de store byene, sier Kjetil Rekdal i en pressemelding. Han leder konfliktutvalget i Unio Stat.

Han mener at det første uttaket er moderat, og at de skjermer spesielt utsatte fagområder som særlig berører sårbare personer som barn og unge.

— Det er viktig for oss at vi primært rammer arbeidsgiver med en streik. Men vi kan dessverre ikke unngå at befolkningen vil rammes. Det kan for eksempel bety at studenter ikke får avlagt eksamen, at det blir forsinkelse i opptak til universiteter og høgskoler, eller at noen må være enda tidligere ute for å sikre seg pass til sommerferien, sier Rekdal.

YS Stat, som blant annet organiserer universitetsansatte i Parat, har varslet at de vil ta ut rundt 400 medlemmer når en eventuell streik starter.

NTL: Oslo og Trondheim

Det er statstilsatte i Oslo og Trondheim som tas ut i første fase, og en rekke departementer og underliggende etater/virksomheter i disse byene blir berørt.

LO Stat-leder Egil André Aas, sier i en melding at meklingen fortsetter som normalt fram mot fristen 23. mai ved midnatt.

— Vi jobber hardt for å finne en løsning. Det er alltid målet. Samtidig er det slik at vi også må forberede oss på at dette ender med streik, sier han.

Et uttak på ca. 4000 er i underkant av 10 prosent av LO Stat-forbundenes medlemmer i staten.

— Først og fremst er uttaket rettet mot arbeidsgiver, men selvfølgelig vil en eventuell streik merkes også blant publikum, sier han.

— Tilbakemeldingene fra våre forbund og medlemmer er at de er motiverte og klare hvis det blir nødvendig å streike, konstaterer han.

Disse arbeidsplassene vil merke en streik fra torsdag 24. mai:

Universitetet i Agder

Høgskolen i Innlandet

OsloMet – storbyuniversitetet

Universitetet i Oslo

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU

Høgskulen på Vestlandet (Bergen)

Universitetet i Bergen

Mer lønn og likestilling

Ifølge Petter Aaslestad, Unios forhandlingsleder, ønsket staten å avskaffe både lønnstabellen og lønnstrinn.

— Det kunne ikke vi godta, fordi det er viktige mekanismer for å sikre en forutsigbar og rettferdig lønnsutvikling for våre medlemmer. For det andre kunne vi ikke godta den økonomiske profilen i statens tilbud. Det er avgjørende for oss å sikre kjøpekraften til våre medlemmer, og det blir vanskelig hvis en for liten andel av midlene fordeles sentralt, sier Aslestad ifølge Unios hjemmeside.

LO (NTL), YS og Unio står bak 75 prosent av de ansatte i staten. Mens alle disse brøt forhandlingene natt til søndag, forhandlet Akademikerne videre utover mandagen.

— Tilbudet ble aldri bra nok. Blant annet på fordeling og likelønn, sier LO Stats forhandlingsleder, Egil André Aas, ifølge hjemmesidene til LO.

Meklingen har pågått siden i begynnelsen av mai.

Les også: Fare for streik etter brudd i lønnsforhandlingene

Fakta

Disse er tatt ut i streik i første runde

  • Universitetet i Agder
  • Høgskolen i Innlandet
  • OsloMet – storbyuniversitetet
  • Universitetet i Oslo
  • Universitetet i Stavanger
  • UiT- Norges arktiske universitet
  • NTNU
  • Høgskulen på Vestlandet (Bergen)
  • Universitetet i Bergen
  • Kilde: Unio
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS