Bjørn Olsen blir rektor for nysfusjonerte Nord universitet fra 1.januar 2016. Foto: Per Jarl Elle/UiN
Bjørn Olsen blir rektor for nysfusjonerte Nord universitet fra 1.januar 2016. Foto: Per Jarl Elle/UiN

Da er det klart for Nord universitet fra 2016

Kongen i statsråd har opprettet et nytt universitet i dag: Nord universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesstyret ved Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna og styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag anbefalte nylig sammenslåing av alle tre institusjonene. Regjeringen har i dag bestemt at de sammen blir et nytt universitet fra nyttår.

— Jeg er glad for at dialogen mellom institusjonene har ført fram. Nord universitet vil ha alle forutsetninger for å skape sterke fagmiljøer for lærerutdanning og sykepleierutdanning. Også innen akvakultur er potensialet stort for et universitet som dekker en stor del av Norges kyst, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Nord universitet

Institusjonene har selv foreslått navnet Nord universitet. De peker blant annet på at det er samlende og identitetsskapende for universitetet, som strekker seg over et stort geografisk område.

— Vi er svært glade for at regjeringen i dag har bestemt å opprette det nye universitetet fra 01.01. 2016, i tråd med styrets anbefaling. Vi ser fram til å etablere en ny institusjon som vil sette et enda tydeligere preg på kunnskaps-Norge, gjennom attraktive studieprogram og forskning av høy kvalitet, sier styreleder for fellesstyret UiN/HiNe Vigdis Moe Skarstein i en pressemelding. 

— Jeg er svært godt fornøyd med at vi nå kan ta fatt på arbeidet med å videreutvikle våre forsknings- og utdanningsmiljø sammen med våre kolleger på Nesna og i Nord-Trøndelag, sier rektor ved Universitetet i Nordland Pål A. Pedersen. Han går av 1.januar 2016 og da tiltrer nytilsatt rektor Bjørn Olsen som rektor for det nye universitetet.

Det nye universitetsstyrets første funksjonsperiode er fra 1. januar 2016 til 31. juli 2019. Kunnskapsdepartementet legger til grunn at styret skal ha ekstern styreleder og ansatt rektor og vil i løpet av kort tid oppnevne eksterne medlemmer.

Sammenslåingen er en del av strukturreformen – arbeidet med å lage en ny struktur i universitets- og høyskolesektoren.

(Foto: HiNT)
— Det nye navnet er omforent mellom de tre institusjonene og vil virke samlende for det nye universitetet. Navnet peker på at universitetet har virksomhet nord i Norge, men også at vi er nord i verdenssammenheng, noe som harmonerer godt med våre internasjonale ambisjoner, sier rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Nord universitet ble foreslått av mange da ansatte og studenter ble invitert til å komme med innspill tidligere i høst.

— Vi har lagt vekt på at det er lett å oppfatte, huske og bruke. Vi mener at vi nå har et navn som gir oss et godt utgangspunkt for å ta den posisjonen vi søker regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Navnet er også et godt utgangspunkt for å bygge en ny og felles kultur i det nye universitetet, sier Nebb ifølge en pressemelding fra HiNT.

Styreleder Bjørg Tørresdal forteller at styret for det nye universitetet vil ha sin endelige sammensetning klar før jul.  

- Det nye styret skal bestå av fem eksterne representanter oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, fem interne representanter valgt blant de ansatte, samt tre studentrepresentanter, sier Tørresdal.

Nåværende HiNT-rektor Steinar Nebb vil fra 1. januar 2016 bli tilsatt som prorektor med ansvar for fusjons- og utviklingsprosjektet, med et spesielt ansvar for å ivareta byggingen av det nye universitetet.

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS