Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det ikke er noe alternativ for de mindre høgskolene å si at de ikke vil fusjonere. Tirsdag møtte han lederne ved universiteter og høgskoler i Universitetets aula i Oslo.

Tar ikke nei for et nei

Kunnskapsministeren tar ikke et nei for et nei og øker fusjonspresset mot de uvillige. Neste uke har han meldt sin ankomst i Sogndal.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen krever at Høgskulen i Sogn og Fjordane, i likhet med alle andre universiteter og høgskoler, kommer opp med et godt svar på hvem de vil fusjonere eller samarbeide med. Han legger kraftig press på høgskolen, og reiser til Sogndal for å få fart på prosessen.

— Det er ikke noe alternativ å si at man ikke vil. Alle må svare på utfordringen de har fått, og det gjelder også Sogn og Fjordane, sier han.

Sterke krefter på høgskolen står fast på selvstendighet, og noe fusjonsalternativ er ikke klart, selv om det er en dialog på gang med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen.

Tid til å heve blikket

Kunnskapsministeren har bedt alle institusjonene om å svare på hvilken strategiske profil de ønsker å ha i 2020, og hvor institusjonene ser for seg sin egen posisjon i et landskap med færre institusjoner og klare forventninger, både fra studenter og samfunn. Fristen for å svare er 1. februar. Tirsdag møtte han ledere fra alle landets høgskoler og universiteter på den årlige kontaktkonferansen, som foregikk i Universitetets aula i Oslo.

Det er bare 11 dager igjen til fristen utløper, men det er fortsatt tid til å heve blikket, tenke større og være med på å tegne et kart over høyere utdanning som kan stå seg i flere tiår.

Torbjørn Røe Isaksen

— Det er bare 11 dager igjen til fristen utløper, men det er fortsatt tid til å heve blikket, tenke større og være med på å tegne et kart over høyere utdanning som kan stå seg i flere tiår, sa han i talen til lederne i universitets- og høgskolesektoren.

NTNU bestemmer mye

Mye avhenger av hva NTNU vedtar på sitt styremøte 28. januar. Et av alternativene for NTNU og rektor Gunnar Bovim (bildet over) er å fusjonere med de teknologispissede høgskolene Gjøvik, Ålesund og Narvik, samt Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Hva skjer hvis NTNU sier nei til å fusjonere med noen av disse?

— Jeg kommenterer ikke den type spørsmål, men det er flere alternativer for disse høgskolene, sier Røe Isaksen til Khrono.

Høgskolene som ennå ikke har kommet opp med noe fusjonsalternativ er foruten Sogn og Fjordane, også høgskolene i Østfold, Hedmark og Lillehammer.

Du legger press på Sogn og Fjordane nå, men hva med de andre som ikke har funnet seg en partner?

— Det samme gjelder for disse. Det er vår vurdering at noen av disse ikke er sterke nok til å stå alene, sier Røe Isaksen.

Høgskolen i Oslo og Akershus har nylig vært gjennom en stor fusjon og har ikke funnet seg noen ny fusjonspartner nå, men har fått signaler fra departementet om at dette er greit.

Er i dialog

Rektor Åse Løkeland (bildet over) ved Høgskulen i Sogn og Fjordane sier at ingenting er avgjort ved hennes høgskole ennå.

— Det er sterke krefter internt som ønsker selvstendighet, men det er samtidig mange som er inspirert av tanken om en løsning med større bredde på Vestlandet. Vi utforsker derfor dette alternativet nå, og er i dialog med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen, sier Løkeland.

De tre institusjonene hadde møte med statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet tirsdag. I neste uke kommer kunnskapsministeren på besøk til Sogndal, etter at han selv har bedt om å få komme og få en orientering om hvordan høgskolen jobber. Det skal også  arrangeres et åpent debattmøte om høgskolens framtid. Før fristen utløper skal det også være en fagdag for de ansatte og et to dagers styreseminar som skal ende med et vedtak. For å rekke alt dette har høgskolen fått utvidet frist til 5. februar.

I september fikk vestlendingene nei fra departementet til en konsortium-modell, og gjenstridige  utdanningsinstitusjoner på Vestlandet ble kalt inn til ekstraordinært dialogmøte med departementet i desember for å få fart på fusjonsplanene. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS