— Basert på tilbakemeldinger fra samskipnadene mener jeg vi nå adresserer den viktigste hindringen, sier Iselin Nybø om bygging av flere studentboliger. Foto: David Engmo

Nybø lover mer penger til studentboliger

Lekkasje. Statsråd Iselin Nybø følger opp Stortingets vedtak fra i fjor høst, om å komme med mer penger til studentboliger i revidert nasjonalbudsjett.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø har lekket til NTB fra revidert nasjonaltbudsjett som legges fram tirsdag 15.mai.

Ifølge telegrambyrået økes tilskuddssatsen og kostnadsrammen til bygging av studentboliger, akkurat slik Stortinget ba regjeringen om under budsjettforhandlingene i fjor høst, da det het i en merknad:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett for 2018 med en vurdering av om kostnadsrammene og tilskuddssatsene er hensiktsmessige for å realisere tilstrekkelig antall nye studentboliger.»

Bra å bevilge penger til mange student-boliger – og så må vi sørge for at de faktisk bygges!

Iselin Nybø

2800 boliger på vent

Ifølge Kunnskapsdepartementet er bygging av totalt 2.800 studentboliger av ulike årsaker satt på vent i perioden 2014–2017.

For å dekke opp for økte kostnader ved at kostnadsrammen øker, foreslår regjeringen 93,5 millioner kroner i økte tilsagnsfullmakter.

— Bra å bevilge penger til mange studentboliger – og så må vi sørge for at de faktisk bygges! I revidert budsjett øker vi kostnadsrammen og tilskuddssatsen slik at det blir enklere å få bygd 2200 studentboliger i 2018, skriver statsråd Nybø på twitter fredag ettermiddag.

Rammene har ikke økt siden 2014, og prisveksten har dermed gjort det dyrere å bygge studentboliger. Det har ført til at studentsamskipnader som har fått tilsagn og gjerne vil bygge flere boliger, sliter med å få entreprenører til å gjøre jobben.

— Basert på tilbakemeldinger fra samskipnadene mener jeg vi nå adresserer den viktigste hindringen, sier Nybø til NTB.

Øker både ramme og tilskudd

NSO-leder Mats Johansen Beldo skrev nylig et innlegg i Khrono der han minnet statsråden om Stortingets ønske fra i fjor høst, etter innspill fra landets samskipnader.

Kostnadsrammen økes ifølge NTB fra 800.000 til 900.000 kroner i pressområdene og fra 700.000 til 850.000 kroner i landet for øvrig. Tilskuddssatsen økes fra 300.000 til 340.000 kroner i pressområdene og fra 240.000 til 290.000 kroner i landet for øvrig.

Nina Sandberg (Ap). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ap: Dette er nødvendig

Arbeiderpartiets Nina Sandberg som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen for Arbeiderpartiet, er fornøyd med signalene.

— Dette er nødvendig for å bygge de boligene Stortinget har sagt at vi skal bygge. Det er fortsatt stor mangel på rimelige og tilpassede boliger til studenter mange steder i landet, derfor vil Arbeiderpartiet bygge 3000 studentboliger i året. Men da må tilskuddene være slik at samskipnaden faktisk har råd til å bygge dem, sier Sandberg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS