Tord Øverland blir ny studentparlamentsleder ved HiOA Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Alle må gjøre en innsats

Det er ikke bare studentenes, men også de ansattes, ansvar å motivere flere studenter til å stille opp som tillitsvalgte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentparlamentet ved HiOA har nylig avholdt valg, og vi har fått fylt mange av plassene. Vi har kommet langt, og blitt stabile,  på tre år. Nå må vi utvikle oss for å få enda flere kloke hoder med oss. Og det er et felles ansvar, både for studenter og ansatte.

Valgmøtet på Chatau Neuf 26.april var et historisk møte på flere områder. Aldri har et Parlamentsmøte vært på Neuf, og aldri på en lørdag. Men det er bare barnemat sammenlignet med alle de andre historiske begivenhetene som fant sted denne dagen.

Kampen om plassene var stor, og alle som stilte var godt egnet. Jeg var så heldig å bli valgt til første mannlige leder av Studentparlamentet på HiOA, og første student som ble leder fra et annet fakultet en Samfunnfag. Jeg har fått med meg et vanvittig bra team, men det hadde det blitt uavhengig av hvem av kandidatene som hadde blitt valgt. Nå gleder jeg meg til å starte året.

Det var stor kamp for å bli en av HiOAs representanter i landsstyret til Norsk studentorganisasjon (NSO) også: Åtte dyktige kandidater til tre plasser. Studentparlamentet valgte modig og klokt. Resultatet ble to forholdsvis nye i tillitsvalgtsgamet på HiOA: Sandra Yeomans og Christine A. Svendsrud, samt Kine Nossen, nyvalgt fagpolitisk ansvarlig, med erfaring fra landsstyret i år. Miksen mellom å gi folk sjansen, og sikre kontinuitet, viser hvor dyktige høgskolens studenttillitsvalgte er til å ta avgjørelser.

Ikke nok med dette, men det var også en god miks mellom både erfaring og friskt blod i valg av personer til råd og utvalg ved HiOA. En god miks mellom både kjønn, studieretning, gradsnivå og mye annet. Det er betryggende fordi vi vet at det ikke er bare avhengig av oss i AU for å få fram gode og tydelige studentmeninger.

Med gode ord fra undervisere og medstudenter klarer vi å motivere flere.

Tord Øverland

Selv om mye har vært bra er det fremdeles noen utfordringer: Vi har dessverre ikke en god representasjon fra Kjeller, og brorparten av de valgte er studenter i starten eller midten av tyveårene. I tillegg har vi en vei å gå hva angår etnisitet og variasjon i livssituasjon (som studenter med barn, deltidsstudenter etc.) Men vi kommer dit, hvis vi engasjerer oss sammen.

For frykt ikke, valgbonansaen er ikke over ennå! Det er fremdeles mange valg som skal gjøres på fakultetsnivå. Studentenes Fakultetsråd(SFR) skal arrangere allmøter på alle fakultet i løpet av mai. Da er det viktig at vi i fellesskap gjør en innsats for å rekruttere gode kandidater. Dette er et felles ansvar både for studenter og ansatte. Vi må motivere studenter til å ta steget. Det første steget er gjerne det vanskeligste, men med gode ord fra undervisere og medstudenter klarer vi å motivere flere.

Husk det veldig oppløftende å høre «Hei, jeg syns du er flink og engasjert, du burde gå på allmøtet til Studentenes Fakultetsråd for å se om det er noe du kunne tenkt deg å drive med». Slik får vi de gode hodene og flinke studentene til å representere oss, fordi oss er nemlig HiOA. Selv om vi til tider er uenige, og meningene spriker har vi samme mål: Å gjøre HiOA enda litt bedre. Og husk at ett av de viktigste aspektene ved høyere utdanning er å utdanne reflekterte og kritiske studenter, som utfordrer og oppmuntrer ansatte og studenter til å yte maksimalt.

Vi har kommet langt, nå må vi ta et felles ansvar for komme enda lengre. Og da trenger vi at alle gjør en innsats.

Møtene finner sted:
6. mai:     Studentenes fakultetsråd - LUI i P46, Athene 2 kl. 17.00
13. mai:     Studentenes fakultetsråd - HF i P48, S642 kl. 16.30
14. mai:     Studentenes fakultetsråd - SAM i P35, PH170 kl.1700
19. mai:     Studentenes fakultetsråd - TKD i P35 i PH330 kl. 17.00

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS