KhIO

Studentene bruker kunst for å si nei til studieavgift

Gratis utdanning til alle, er budskapet til studenter i en avgangsutstilling ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Det er ikke for seint å ombestemme seg, er budskapet til kunststudentene ved årets avgangsutstilling.
Det er ikke for seint å ombestemme seg, er budskapet til kunststudentene ved årets avgangsutstilling.
Publisert Oppdatert

«Free Education for All: It´s not too late to Change Your Mind». Det er navnet på avgangsutstillinga til masterstudentene i billedkunst. Utstillinga åpnet torsdag på Kunstnernes Hus i Oslo.

Kunststudentene skriver på Facebook at tittelen er deres respons på at den norske regjeringa har bestemt å innføre studieavgift for studenter som kommer fra land utenfor EU, EØS og Sveits.

— Kunst er internasjonal

Ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) er det vedtatt at disse studentene fra høsten av må betale mellom 400 000 og 630 000 kroner årlig for å studere ved kunsthøgskolen, ifølge Klassekampen. De kunstneriske utdanningene er blant de dyreste studiene.

– Tittelen er ikke bare rettet mot de konkrete endringene som gjøres på KHiO, men at vi frykter at gratisprinsippet er i fare. Det er en protestmarkering, sier Mathew Lacosse til Klassekampen. Han er én av de 15 studentene som stiller ut sine verker.

Lacosse er en av rundt halvparten av avgangsstudentene på billedkunst som er fra et land utenfor EU og EØS. Han kommer fra Canada.

– På et helt praktisk nivå, er kunst internasjonal. Som nyutdannet, er det noe jeg har blitt veldig bevisst. Skal jeg leve av dette, er jeg nødt til å ha kontakter og utstillinger utenlands. De forbindelsene starter ofte med at man møter folk i en skolesammenheng, sier han til avisa.

— Vil avskjære Norge

På Facebook advarer avgangssstudentene:

«Som vi allerede har sett skje i Danmark og Sverige, selv om skolepengene der er mye lavere, kommer dette til å avskjære Norge fra en hel verden av kunstnere, særlig fra det rasialiserte og geografiske Andre. Det er i mangfoldet kunsten utvikler seg.»

Videre oppfordrer de til et bredt engasjement for å legge press på myndighetene. Det hjalp i Tyskland og Slovenia, hevder de, der det til slutt ble bestemt at den nylige studieavgifta skulle fjernes.

Masterstudentenes avgangsutstilling åpnet torsdag.
Masterstudentenes avgangsutstilling åpnet torsdag.

Kunststudentene som stiller ut sine verk, er: Johan Andrén, Isan Maher Atif, Anna Clawson, Reyes Santiago Rojas Figueroa, Sara Guldmyr, Doris Guo, Yun Hao, Ollie Hermansson, Naeun Kang, Mathew Lacosse, Mariusz Maslanka, Markus Moestue, Rick Seth Ofori, Mark Walker, Nicole Ward.

12. mai inviterer utstillerne til en panelsamtale, nettopp med tema: «It´s never too late to change your mind. Free Education for all.»

Powered by Labrador CMS