Debatt Oscar Husebye

Studentenes bønner er lagt nederst i skuffen til Ola Borten Moe

I dag er studentenes internasjonale dag, og situasjonen er prekær. Regjeringen nekter å øke studiestøtten, skriver Oscar Husebye.

Regjeringen legger i praksis opp til at høyere utdanning blir forbeholdt de mest ressurssterke studentene som får økonomisk hjelp hjemmefra, skriver Oscar Husebye, formann i DKSF.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

VG publiserte i går en meningsmåling der 7 av 10 nordmenn mener at studiestøtten må økes. Arbeiderpartiet og Senterpartiet nekter – tross lovnader i valgkampen. Man kan spørre seg om vi har en regjering med alvorlige vrangforestillinger på hva realitetene er hos norske studenter?

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Studentene er uproporsjonalt hardt rammet av prisveksten. Strømprisene har vært så høye at det nesten er umulig å prioritere studier over jobb. Kostnadene er rett og slett for store, selv med iskalde studenthybler. Senterpartiet og Arbeiderpartiet sitter stille i båten. Alle fagre løfter i valgkampen er forlengst glemt, og studentenes bønner er lagt nederst i skuffen til høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Det fremstår som at regjeringen nekter å erkjenne realiteten. Realiteten er forverret studenthelse, skyhøye regninger og leiekostnader, nedgang i realstipend, og høy prisvekst. Legg dette sammen, så har man studentenes hverdag under denne regjeringen. Ola Borten Moe er mer opptatt av distriktspolitikk og å gjenåpne stengte høyskoler, enn å møte studentenes prekære situasjon. Statsbudsjettet for neste år endrer ikke situasjonen. Det er en alvorlig feilprioritering.

Studentene trenger et reelt løft. Særlig må vi dempe presset som har bygget seg opp på studentene. Det er sammensatt, men studiestøtten er en helt vesentlig del av løsningen. Norske studenter jobber desidert mest i Skandinavia. Vi er tvunget til å nedprioritere studiene, for å kompensere for høyere priser og at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke øker studiestøtten.

Solberg-regjeringen økte studiestøtten markant. Det har Ola Borten Moe stoppet, midt under en «dyrtid», der det mest fundamentale som mat og varme blir mer kostbart. Ikke bare er det usympatisk, men gjør livet til studentene enda vanskeligere. Regjeringen er ene og alene ansvarlig for at situasjonen for studentene ikke er blitt bedre.

Pendlerleilighetene på Stortinget er luksus. For studentene er det ikke like enkelt. Vi trenger et hvilested; et sted å bo der vi studerer. Bygging av nye studentboliger er avgjørende for at flere skal finne seg til rette ved studiestedet. Byggingen av studentboliger skjøt for alvor fart under Solberg-regjeringen. Under Høyre ble resultatet at det ble gitt støtte til 17.650 studentboliger siden 2014, eller rundt 2200 studentboliger i året. Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet styrte sist, var årsgjennomsnittet på rundt 1000. Ikke la den historien gjenta seg, Ola Borten Moe.

Regjeringen legger i praksis opp til at høyere utdanning blir forbeholdt de mest ressurssterke studentene som får økonomisk hjelp hjemmefra. Utdannelse kun for «eliten», om tendensene fortsetter.

Det er ikke måten å skape sosial mobilitet og muligheter for alle. Det er synd det er så langt fra valgkampslagord som «Alle skal med» til faktisk politikk. Høyre er klar for å ta ansvar for studentene om ett og tre år. Jeg håper det ikke er for lenge til.

Powered by Labrador CMS