Utdanning

Studenter med utviklingshemming får fortsette

Fornyet støtte fra stiftelse sørger for at utdanningstilbud til personer med utviklingshemming kan fortsette.

Professor Inger Marie Lid og førsteamanuensis og prosjektleder Anna Chalachanová, VID.
Professor Inger Marie Lid og førsteamanuensis og prosjektleder Anna Chalachanová kan glede seg over ny finansiering.
Publisert Oppdatert

Det høyere utdanningstilbudet for personer med utviklingshemming ble startet som et pilotprosjekt ved VID vitenskapelige høgskole i 2021 (med studiestart høsten 2022), i samarbeid med Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) og Oslo kommune. 

Nå er det klart at prosjektet vil få fornyet støtte fra Stiftelsen Dam, som gir 1,5 millioner kroner fordelt over tre år. 

Støtten gjør at prosjektet «Høyere utdanning for utviklingshemmede» kan fortsette og videreutvikles. De ni studentene tilknyttet studiet kan dermed ta fatt på nytt semester fra høsten 2023.

— Ikke blitt tatt på alvor

Studentene har siden 2022 hatt tilbud om å ta emner på til sammen 30 studiepoeng, og studere blant annet menneskerettigheter og samfunnsfag. 

— Dette er studenter som ikke har blitt tatt på alvor som lærende personer tidligere. Det er godt nivå på det de har levert, men også veldig originale perspektiv som akademia trenger. Det er viktig å kunne arbeide videre med å få denne studentgruppen inn i akademia på en forutsigbar måte, sier prosjektleder og førsteamanuensis ved VID, Anna Chalachanová.

Nå skal flere emner utvikles, ifølge høgskolen. 

— I krevende situasjoner

VID er en privat, vitenskapelig høgskole med vel 6000 studenter. Høgskolen er den eneste i Norge som tilbyr høyere utdanning for mennesker med utviklingshemming.

Det finnes imidlertid lignende tilbud i andre land.

— Dette er noe man har klart å få til i flere andre land, og da bør det absolutt være mulig å få til også i Norge. VID har et særlig søkelys på mennesker som er i krevende situasjoner i forhold til resten av samfunnet, sa rektor ved VID til Khrono da prosjektet ble startet opp i 2021.

Stiftelsen Dam er en av Norges største stiftelser og deler årlig ut cirka 350 millioner kroner til helseprosjekter og -forskning. 

 

Powered by Labrador CMS