Stinn brakke på Samfunnet Bislet under quiz-kvelden hver onsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Fungerende leder og nestleder på Samfunnet Bislet; Christine Beite og Hedda Eia Vestad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Tord Øverland, Hedda Eia Vestad og innkjøpsansvarlig på Samfunnet Andres Hverven. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Dyp konsentrasjon over utfordrende spørsmål. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Quiz P. Bacon og konkurrenter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Stian Chip Storrvik, Christian Renè Hårsaker og Nanna Mjørud på quizkveld. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Man bør helst komme halvannen til to timer før quiz-start dersom en vil sikre seg bord på Samfunnet, det blir fort fullt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Marte Bjørnstad, Julie Sørlie, Aurora Thuve og Julie Bakke har quizlaget Sisteplass. Jentene bor i kollektiv sammen, jobber frivillig på Samfunnet og topper laget med en kjæreste. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Mari Tønnessen, Hedda Eia Vestad, Christine Beite med konkurranseinstinktet i orden. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Salget i baren har satt ny rekord så langt i høst. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Økt omsetning og stinn brakke

Siden studiestart har Samfunnet Bislet satt rekord både i omsetning og besøkende. Dette til tross for at de bare selger byens nest billigste halvlitere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er onsdag og en time igjen til kveldens quiz starter på Samfunnet Bislet. Og det er så godt som stappfullt. Ingen ledige bord å oppdrive og jakten på flere stoler er i gang.

— Dette er jo et luksusproblem for oss, smiler en av de frivillige som har vakt i kveld. I rød Samfunnet-t-skjorte og hektiske roser i kinnene kommer han med to stoler til. Nede i den nyoppussede kjelleren i Pilestredet 52 er det varmt, tett og intimt og spent forventning. Quiz på onsdager er det som så langt er aller mest populært. Sist onsdag da Khrono var på besøk var det over 300 deltakere - 61 lag. Og allerede en time før oppstart var det fullt.

 

— Du må helst komme klokka 18 for å være sikker på å få bord på onsdager, selv om quizen ikke starter før klokka 20, sier Christine Beite (26). Hun er fungerende leder på Samfunnet og sitter inne på kontoret sammen med nestleder Hedda Eia Vestad (23). (Bildet over). De smiler fra øre til øre og innrømmer glatt at det har blitt så som så med studiene så langt i år. Den egentlige styrelederen har tatt seg tre måneder fri og er ute på reise. De to lærerstudentene har rykket opp et hakk og styrer nå butikken. Og det har vært mye å sette seg inn i og henge fingrene i. 

Alle på Samfunnet jobber gratis, og vi har hatt en enorm rekruttering i høst.

Beite

— Under fadderukene var det en enorm pågang her, hver eneste dag. Vi var litt spente på hvordan det skulle gå når fadderukene var slutt, men pågangen har fortsatt, sier de to. Omsetningen har passert en halv million kroner så langt i høst. På samme tid i fjor var den på cirka 300.000 kroner. 

— Hva er det dere har gjort i år som dere ikke gjorde i fjor? 

— Samfunnet var jo stengt - og uten aktivitet - fram til i fjor høst, så først og fremst har vi vel ett år med aktiv drift bak oss, og er blitt mer kjent i miljøet, sier Vestad.

Blant byens billigste

— Og så hjelper det vel at dere har byens billigste halvlitere?

— Vi har ikke den billigste, men er blant de billigste, presiserer Beite. Og ifølge Aftenpostens oversikt i OsloBy er det to steder, ihvertfall var det det  i sommer, som lå lavere i pris  enn Samfunnet Bislet, og begge de stedene kostet halvliteren èn krone mindre. Så det korrekte er at Samfunnet har byens nest billigste halvlitere.

Både hun og styrelederen mener at fadderne i år har vært flinke til å ta med nye studenter inn, vist dem rundt og fortalt om hvilke tilbud som gjelder i studentkjelleren. Dette har også ført til en stor rekruttering av frivillige. 

Alle jobber gratis

— Alle på Samfunnet jobber gratis, og vi har hatt en enorm rekruttering i høst. I frivilligbasen vår er det nå 110 aktive personer som jobber her. Det er ikke noe problem å fylle opp vaktlistene, sier Beite, men legger til at det er plass til flere. De tre ettermiddagene og kveldene i uka Samfunnet er åpne gås det flere skift og jo flere besøkende jo mer behov for folk som jobber.

— Og det å jobbe som frivillig er jo en flott måte å bli kjent med folk på, fra forskjellige utdanninger og årstrinn, reklamerer de to.

Rett utenfor styrekontoret treffer vi «Quiz P. Bacon» (bildet over) , klar til kveldens quiz-battle. Laget er sammensatt som så mange av de andre: Noen HiOA-studenter, venner, venners venner og kjærester. I fjor ble de nr. 11 sammenlagt - av 250 lag. Det er respektabelt. 

— Vi er gode på geografi, men liker ikke litteraturspørsmål, flirer Anders Fullnæss, men hele vennegjengen er enig om at det er en god quizmaster. Det har vært forsøk på å bytte han ut, men det har gitt store protester. 

Anette Molund mener at hennes sidemann, Henrik Nagel Dahl, bør benytte anledningen til å reklamere for bandet han er med i;  Himmelhøyt. De spiller nemlig konsert på Samfunnet fredag 27.september.

For sånn er det: onsdager er quiz, torsdager er stand up og eller andre ting. Fredager er stort sett konserter. 

Et lite frynsegode

— Vi prøver å jobbe oss opp til å bli en litt attraktiv konsertscene i byen, og ha noen litt mer kjente band innimellom, sier Beite og Vestad.

— Det tar selvfølgelig tid, men med litt bedre økonomi nå, så kan det komme til å gå, mener de to. 

— Og de som vil jobbe frivillig? Hvor skal de henvende seg? 

— Gå inn på hjemmesiden vår, samfunnetbislet.no, der er et frivilligskjema som kan fylles ut.

— Men alt er gratisjobbing og frivillig? Ingen har betalt? 

— Nei, her jobber alle, fra styreleder og nedover, gratis.

— Ikke et eneste lite frynsegode en gang? 

— Joda, de som jobber her får kjøpe drikke i baren til frivilligpris, sier lederen. 

der kom byens aller billigste halvliter for en dag. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS