Leder av Studentparlamentet på Universitetet i Oslo, Julie S. Paus-Knudsen er fornøyd med årets valgresultat, og håper veksten vil fortsette. Foto: Studentparlamentet

Sjekk resultatene fra studentvalget på UiO

Til sammen 17,2 prosent av studentene på Universitetet i Oslo valgte å stemme i årets parlamentsvalg, og det er langt flere enn ved fjorårets valg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble årets studentparlamentsvalg på Universitetet i Oslo (UiO) avsluttet. Valgresultatene er klare, og Realistlista er årets klare vinner, med 22,68 prosent av stemmene. 

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, var kalt inn som resultatoppleser for anledningen. 

— Jeg har lyst til å si en ting før tallene kommer, og det er at vi i ledelsen er ekstremt opptatt av studentengasjement. Det engasjementet som vises her er et flott engasjement, sa Ottersen før han leste opp resultatene. 

Økt oppslutning 

I tillegg til dette har Studentparlamentet klart å mobilisere langt flere UiO-studenter i år, enn tidligere år. Årets valgoppslutning er på 17,2 prosent, det vil si at 4622 studenter har stemt ved årets valg. Det er en klar økning fra fjorårets valg, hvor 14,47 prosent av studentene valgte å stemme, ifølge fjorårets valgoppsummering. Resultatet fra 2015 var også en nedgang fra resultatet i 2014. 

Det er kjempebra, og det viser at vi har klar å snu trenden

Julie S. Paus-Knudsen

Leder av Arbeidsutvalget til Studentparlamentet på UiO, Julie Sørlie Paus-Knudsen, er svært fornøyd med økningen i oppslutning. Hun har tidligere sittet en periode i studentparlamentet for årets valgvinner, Realistlista. 

— Jeg er veldig fornøyd med valgresultatet. Det er kjempebra, og det viser at vi har klar å snu trenden, sier Paus-Knudsen til Khrono rett etter at valgresultatene var klare.

— Vi har gjort mye

Paus-Knudsen sier at listene og parlamentet har gjort mange tiltak for å øke oppslutningen, som har gått opp med nesten tre prosentpoeng siden i fjor. Til sammenlikning hadde studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) en valgoppslutning på 8,4 prosent ved forrige valg, under halvparten av oppslutningen til UiO. Høgskolen i Bergen (HiB) troner fremdeles øverst på oppslutnings-tronen med en oppslutning på 31 prosent ved parlamentsvalget i november 2015. 

— Vi har gjort mye for å øke oppslutningen. Vi har hatt valgtelt på Frederikke-plassen, hvor vi har delt ut vafler og kaffe. Der har vi stått nesten hver dag. I tillegg har vi hatt to valgtorg, der alle studentene kan snakke med listene, valgboder, slik at studentene kan stemme på valgtorget eller i teltet, sier Paus-Knudsen. 

I tillegg har hun ringt foreleserne i de store forelesningene for å få dem til å annonsere at det er parlamentsvalg. 

Videre mener hun det blir viktig å lære av dette valget til neste gang. 

— Jeg tror det er ekstremt viktig nå å evaluere valget fra vår side, og ta med seg de gode erfaringene videre og samtidig luke bort de dårlige, sier hun. 

— Veldig fornøyd

Leder for Realistlista, som er årets valgvinnere på UiO, Vebjørn Andersson (23) er veldig glad når Khrono ringer.

De har fått flest stemmer og høyest oppslutning, men har likevel tapt ett mandat sammenliknet med fjorårets resultat. 

— Jeg er veldig fornøyd med dette resultatet, særlig med at vi har fått flest antall stemmer og mandater, sier han. 

Han tror noe av suksessen deres ligger i at de ikke er en politisk liste. 

— Vi appellerer veldig godt til studenter på Matematisk-Naturvitenskaplig fakultet, og jeg tror de er glade for at vi ikke er en politisk liste, og at vi tar saker som vi hører studentene sliter med, sier han. 

Han sier Realistlista nå vil jobbe beinhardt for å få sine saker inn i handlingsplanen til Studentparlamentet for det neste året. 

— Det viktigste for oss nå er å få våre saker inn i handlingsplanen, gode saker som vi har snakket med velgerne våre om. Det skal vi jobbe beinhardt for å få til. 

Denne valgkampen har Realistlista blant annet vært opptatt av bedre fysisk læringsmiljø, digitalisering av UiO og en mer variert studiehverdag, gjennom noe de kaller en «utdanningsrevolusjon». 

Også ved Universitetet i Bergen (UiB)var det en upolitisk liste som gjorde det godt i årets valg. Det eneste reelle alternativ (DERA), gikk til valg på sakene «mot eksamen 18. mai» og «nei til forelesninger klokka 08.15». De ble nest størst, og stakk av med 17,5 prosent av stemmene i Bergen. 

Listevalg

I motsetning til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), hvor kandidatene stiller som enkeltindivider, er valgsystemet på UiO delt opp i ulike lister, med ulike politiske programmet. Studentene stemmer derfor på en hel liste, ikke på enkeltkandidater. 

Årets resultat ser slik ut: 

  • Realistlista: 6 mandater i Studentparlamentet, 22,68 prosent
  • Venstrealliansen, 4 mandater i Studentparlamentet, 16,32 prosent
  • Grønn liste 4 mandater i Studentparlamentet, 13,46 prosent
  • Sosialdemokratene, 3 mandater i Studentparlamentet, 10,68 prosent
  • Liberal liste, 3 mandater i Studentparlamentet, 10,18 prosent
  • Samfunnsviterlista, 2 mandater i Studentparlamentet, 8,41 prosent
  • HF-lista, 2 mandater i Studentparlamentet, 7,60 prosent
  • Blå liste, 2 mandater i Studentparlamentet, 6 prosent
  • Internajsonalista, 1 mandat til Studentparlamentet, 4,68 prosent

Valgvaken ble avholdt på Chateau Neuf i Oslo. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS