Tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT mener det er krevende for institusjonene å få på plass godt nok systematisk kvalitetsarbeid. Ordinære tilsyn kan begynne fra 2020. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

NOKUT-tilsyn: Idrettshøgskolen og BI får underkjent på kvalitetsarbeid

Tilsyn. I de første resultatene fra NOKUTs pilotprosjekt med tilsyn av institusjonenes systematiske kvalitetsarbeid, får samtlige fire institusjoner pålegg om forbedringer. Hos både BI og Idrettshøgskolen kreves det «omfattende tiltak».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NOKUT har lagt fram de første resultatene fra pilotprosjektet der syv vitenskapelige høyskoler frivillig gikk med på tilsyn av det systematiske kvalitetsarbeidet med studiene de tilbyr, og de første konklusjonene tyder på at mye fremdeles gjenstår.

— Etter innføringen av nye krav viser våre første tilsyn at dette er krevende å få på plass, sier tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT i en pressemelding.

Seksjonssjef Hege Brodahl opplyser til Khrono at det var forventet å finne mangler hos deltakerne i pilotprosjektet, som har hatt svært kort tid på seg siden nye krav ble forskriftsfestet i 2017.

Våre første tilsyn viser at dette er krevende å få på plass.

Øystein Lund

Les også: Skal sjekke kvaliteten ved sju høgskoler

Kan vente nytt tilsyn

To av de fire høyskolene det nå foreligger resultater for, BI og Norges idrettshøgskole, har i de sakkyndige NOKUT-komitéenes øyne ikke kommet langt nok med sitt arbeid til å tilfredsstille kravene, og kan vente seg nye runder når ordinært periodisk tilsyn går i gang.

De to andre institusjonene, Norges musikkhøgskole og Menighetsfakultetet, var «nære å få godkjent», og hadde kun enkelte mangler som de nå får en tidsfrist for å rette opp. I tråd med premissene for deltakelse i prosjektet blir det ikke planlagt ordinært tilsyn hos disse.

BI må gjennomføre «omfattende tiltak for at de sakkyndige skal ha tiltro til at institusjonens kvalitetsarbeid sikrer utdanningskvaliteten», står det å lese i rapporten om BI, som blant annet tar opp mangler ved informasjonsdeling nedover i organisasjonen, slik at studentes medvirkningsmulighet på kvalitetssikringen blir begrenset:

«Resultatet er at for mye sentral informasjon om utdanningenes kvalitet ligger hos for få personer», står det i rapporten.

Nye krav

Bakgrunnen for pilotprosjektet er nye forskriftsfestede krav til institusjonenes systematiske kvalitetsarbeid fra 2017, og ordinære tilsyn går i gang allerede fra høsten i år, da hos fire institusjoner med fusjonsprosesser bak seg: Høgskulen på Vestlandet, Høgskolen i Innlandet, Nord universitet og Universitetet i Sørøst-Norge.

— En viktig endring er at institusjonene gjennom tilsynet nå skal dokumentere at de har ordninger for å sjekke at alle studietilbud er i tråd med gjeldende forskrifter. I tillegg har det kommet inn et krav om at institusjonene skal bruke resultater fra kvalitetsarbeidet når de skal vurdere studieporteføljen sin, sier tilsynsdirektør Lund.

Alle institusjoner skal ha tilsyn av kvalitetsarbeidet med ikke mer enn 6-8 års mellomrom. Hele NOKUTs tidsplan for kvalitetsarbeidstilsyn finner man på deres nettsider.

Les også: Skal sjekkes på utdanningskvalitet

Fakta

NOKUT-tilsyn av kvalitetsarbeid

Syv vitenskapelige høgskoler er frivillig med i pilotprosjekt for NOKUT-tilsyn av arbeidet med kvalitet i studiene:

  • Handelshøyskolen BI
  • Menighetsfakultetet
  • Norges idrettshøgskole
  • Norges musikkhøgskole
  • Arkitektur- og designhøgskolen
  • Norges handelshøyskole
  • VID vitenskapelige høgskole

Nå er første del av piloten klar, og ingen av de fire første har fått godkjent kvalitetsarbeidet sitt.

BI og NIH tilfredsstiller ikke gjeldende krav, og legges i lista for ordinært tilsyn.

NMH og MF var «nære å få godkjent kvalitetsarbeidet sitt», men har enkelte mangler og får en tidsfrist for å rette opp manglene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS