Redaktør i studentavisen K7 Bulletin på Norges handelshøgskole, Caroline Grundekjøn, tar permisjon fra studiene neste semester på grunn av trakassering. Foto: Vilde Dyrnes Ulriksen/K7 Bulletin

NHH-krangel om dårlig miljø, trakassering og «nikkedukker»

«Nikkedukkehjem». Studentene på Norges handelshøyskole har brukt mye av den siste uka på å krangle om det sosiale miljøet på skolen. I kveld barker de sammen på Dagsnytt 18.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26. april startet det hele. Student ved Norges handelshøyskole (NHH), Sander Eilertsen skrev innlegget «Et nikkedukkehjem» i Bergens Tidende og NHHs studentavis K7 Bulletin.

I innlegget tar Eilertsen et oppgjør med det han kaller «byllene på NHH». Han skriver om en sterk eksluderingskultur, utnytting av usikre jenter og en fem prosents-elite som dominerer foreningslivet ved institusjonen.

Jeg har blitt anbefalt av to fagpersoner å komme meg unna miljøet på skolen av helsemessige årsaker

Caroline Grundekjøn

NHH-student og stortingspolitiker Erik Skutle er ikke enig i kritikken. Han ber Eilertsen ta seg sammen, og kaller innlegget for et makkverk, uten feste i empiriske bevis.

Nå skal debatten opp i en livesendt utgave fav NRKs Dagsnytt 18 med publikum ved Ole Bulls Scene i Bergen, hvor både Eilertsen og Skutle skal møtes. Ifølge studentavisa Studvest, skal også rektor ved NHH, Øystein Thøgersen, delta i debatten. Det samme skal K7 Bulletin-redaktør Caroline Grundekjøn.

Varsler tar permisjon fra studiene

Grundekjøn har blant annet fortalt om det hun omtaler som et «uholdbart» kvinnesyn ved NHH.

Til Dagens Næringsliv forteller hun at hun har blitt utsatt for så mye hets, etter at hun sto fram som varsler, at hun tar permisjon fra studiene neste semester.

— Jeg har blitt anbefalt av to fagpersoner å komme meg unna miljøet på skolen av helsemessige årsaker, sier hun til Dagens Næringsliv.

Hun forteller videre at det ikke bare er hun som har denne oppfatningen av kvinnesynet på institusjonen.

— Jeg har som varsler, frontperson for denne saken og ansvarlig redaktør for studentavisen kommet i snakk med mange kvinnelige NHH-studenter som har fortalt meg om hendelser der de har blitt utsatt for slik trakassering av sine mannlige medstudenter, sier Grundekjøn til avisa.

Fjerner «trynefaktor» fra opptak til foreninger

I tillegg til kvinnesynet, kritiserer kronikkforfatter Eilertsen, opptaksrutninene for hvordan man kan bli med i en studentforening.

Han mener at hvorvidt du får være med i en studentforening, handler mer om hvem du kjenner, eller om du «stråler av selvtillit og ekstroverte personlighetstrekk», enn noe annet.

— Debatten er viktig, men jeg synes den er blitt blåst litt opp. Det er snakk om enkelttilfeller i noen grupper, sier leder i Norges handelshøgskoles idrettsforening (NHHI), Jostein Lund Halvorsen, til På Høyden. Han mener ekskluderende praksis, såkalte sosiale opptak, til lag og klubber er et langt mindre problem enn Eilertsen vil ha det til.

Nå blir «trynefaktor» forbudt å bruke som opptakskriterie til studentidretten på NHH. Selv om Halvorsen støtter forbudet, ser han positive sider ved personorienterte opptakskriterier.

— Det er mye bra med å ha lukkede lag, å bygge en mentalitet, kultur og tilhørighet. Man er nødt til å ha folk med som vil lagets beste. Det finnes argumenter for sosiale opptak, men man trenger ikke ha det, sier Halvorsen til På Høyden.

Han forteller videre til På Høyden at de vil trekke tilbake støtte og tilgang til fasiliteter om reglene ikke blir overholdt.

Rektor: Godt studentmiljø

Rektor ved NHH, Øystein Thøgersen sier til Bergens tidende (BT) at han mener skolen har et godt miljø, og viser til en undersøkelse som sier at 84 prosent av studentene er fornøyde.

— Vi skal likevel ikke underslå at vi har problemer å ta tak i. Vi har satt i gang flere tiltak for å gjøre noe med det som har kommet frem. Vi vil blant annet jobbe hardt med studentforeningen om førstekullsuken, for å sette en høy standard allerede ved velkomsten, sier han til BT.

Han sier også at han syns det er trist at redaktøren i studentavisen hans ikke orker å studere på høyskolen neste semester.

— Det er ekstremt trist, og også et tydelig signal om at det vi gjør for å bedre studentmiljøet må intensiveres med all kraft, sier han til BT.

Styreleder: Helt uakseptabelt

Styreleder ved Norges handelshøgskole, Kari Olrud Moen, sier til Dagens Næringsliv fredag at hun syns dette er helt uakseptabelt.

– Enten det er på NHH eller andre steder, så er all mobbing og trakassering helt uakseptabelt. Både i ledelsen og styret har det vært mye diskusjon om at man må sørge for å håndtere dette ordentlig så snart man får kjennskap til det, sier Moen ifølge DN.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS