Medierådgiver Andreas Blaauw Hval viser fram deler av staben som jobber med å besvare spørsmål fra håpefulle søkere til høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: Eva Tønnessen

Blir nedringt av søkere og nye studenter

Hva skal til for at jeg kommer inn når jeg står på reserveplass? Må jeg ha politiattest? Må jeg møte opp for å søke på ledige plasser? Spørsmålene hagler over høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra onsdag kveld har kommende studenter fått beskjed om resultatet av sin studiesøknad. Noen er jublende glade fordi studieplassen er i boks, noen er håpefulle fordi de står høyt oppe på en venteliste, mens andre er spente på hvilke studier det blir ledige plasser på.

Institusjonene innen høyere utdanning har også fått informasjon fra samordna opptak med tall og fakta på antall studenter, opptaksgrenser og lignende. Fredag klokken 9.00 blir det offentlig hvor det er ledige studieplasser, mens klokken ti slippes faktaene rundt opptaket til allmenheten.

Først lørdag klokken 10.00 kan håpefulle studenter kaste seg over ledige studieplasser. 

Mange spørsmål

På høgskolen stilte de kvinne- og mannsterke opp torsdag morgen for å svare på spørsmål fra skuffede søkere eller fremtidige studenter. Fra 10-14 har fire stykker sittet pal og svart i telefon, mens andre besvarer spørsmål på epost og gjennom sosiale medier.

— Hva er det studentene lurer på?

— Enten hva sjansen er for at de kommer inn når de står på eksempelvis fjerde venteplass, og det kan vi jo ikke hjelpe dem med, sier fungerende seksjonssjef på opptak og veiledning Oddvar Kværnhaug (bildet under).

— Andre lurer på om de må møte opp personlig for å få sjanse på ledege studieplasser. Vi får også spørsmål om vi har beregnet poengsummen deres korrekt, forklarer Kværnhaug.

Sammen med Ingvild Straume sitter Kværnhaug og studerer årets opptakstall. Faktaene blir først offentlige fredag klokken 10.00, men bearbeides og tolkes av høgskolens egne eksperter i forkant av offentliggjøringen.

Mye aktivitet

Andreas Blaauw Hval er medierådgiver på HiOA. Han jobber med høgskolens nye konsept HiOA direkte.

— Vi har allerede fått endel jubelbilder på instagram, vi får spørsmål på facebook og ser kommentarer på twitter. Årets søkere er mer aktive på sosiale medier enn tidligere, og vi håper vårt nye konsept HiOA direkte nettopp fanger opp denne aktiviteten, sier Hval.

Fredag er den store aktivitetsdagen. Da skal det kjøres livesendinger på hioa.no fra klokken 9.00, det blir aktiviteter i form av intervjuer hver hele time, samt noen andre innslag. Mellom slagene vil det bli kjørt såkalt «stille-tv» a la Hurtigruta, der kamera - uten lyd, hviler på de som jobber med å besvare spørsmål fra nye studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS