null Foto: Picasa 3.0

- Finske studenter bør få tjene mer

Det krever Det svenske folkeparti i Finland.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anna-Maja Henriksson, leder for det svenske folkepartiet i Finland, krever at inntektsgrensene til finske studenter i høyere utdanning heves. Det skriver Helsinki Times

Forrige gang grensa ble hevet var i 2008. Da ble grensa hevet fra cirka 5100 kroner til cirka 6100 kroner i måneden. Nå mener Henriksson at det er på tide at grensa oppjusteres på nytt. 

— Arbeidstimer vil gå tapt

Dersom studenter går over beløpet øker renta på lånet med 15 prosent.

— Prosenten for å betale tilbake er svært høy. Det er mange arbeidstimer som går tapt årlig som følge av byråkrati, sier Henriksson i en pressemelding

Henriksson mener at grensen bør oppheves blant annet fordi det har vært kutt i studiestøtten etter at statsminister Juha Sipilä (Senterpartiet) kom i regjering. 

25 prosent kutt

I februar i år demonstrerte flere studenter etter at regjeringen vedtok å kutte over 646 000 000 kroner i studiestøtten i løpet av de neste tre årene. Det tilsvarer et kutt på omlag 25 prosent. Innsparingene er en del av et større nasjonalt kutt, skriver nettavisen Yle

—Regjeringen holder fast ved ideen om at Finland skal ha like muligheter for de med motivasjon og et hode for høyere utdanning, sa Sipilä til Yle tidligere i år og fortsetter:

— Vi skal prøve å holde igjen hver kroner av studiestøtten vi kan under disse forhandlingene, sa han. 

Om sommeren, når studenter ikke mottar studiestøtte, kan de tjene opp mot 18 000 kroner i måneden. I året kan de tjene opp mot 100 000 kroner uten å miste lånet. 

Studenter i Finland får omlag 3100 kroner studiestøtte i måneden, ekskludert støtte til bokostnader. 

Foto: দেবর্ষি রায় / Flickr - creative commons

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS