rektorvalget ved UiB
Styret i Forskerforbundet ønsket ikke å ta et standpunkt i rektorvalget
— Svært uheldig at noen tillitsvalgte på vegne av Forskerforbundet gikk ut slik og anbefalte medlemmene å stemme på en av rektorkandidatene, sier UiB-styremedlem og professor Kjersti Fløttum.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen (UiB) gikk i helgen ut og ga sin støtte til Margareth Hagen og hennes team i rektorvalget.
I e-posten som gikk ut til alle medlemmene i helgen, signert av fire tillitsvalgte i fagforeningen ved UiB, oppfordrer de på vegne av Forskerforbundet medlemmene sine til å stemme på Margareth Hagen under årets valg, som startet mandag.
Reaksjonene kom umiddelbart fra flere medlemmer som var uenig i valget, og pekte på problemer med både både ordlyd, tidspunkt og faktagrunnlag i Forskerforbundets støtteerklæring.
Mangeårig universitetsstyremedlem Kjersti Fløttum er en av dem som reagerer på eposten.
— Jeg synes det er svært uheldig at noen tillitsvalgte «på vegne av Forskerforbundet» gikk ut slik og anbefalte medlemmene å stemme på en av kandidatene, sier professor Fløttum.
Delte meninger i styret
For det var ikke styret som gikk ut med oppfordringen.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Etter publiseringen av innleggene og saken har diskusjonen fortsatt i kommentarfeltet i Khrono, og styremedlem i Forskerforbundet ved UiB, Ernst Nordtveit, så seg i nødt til å komme med en presisering: Styret i Forskerforbundet ved UiB ønsket ikke å ta stilling til hvilken kandidat Forskerforbundet skal støtte.
— I styret var det delte meninger om Forskerforbundet burde gå ut med en støtteerklæring. Da vi ikke klarte å bli enige, bestemte vi oss for at det er best å ikke uttale oss, sier Nordtveit.
Fløttum sier det er viktig å forstå at det ikke var styret i fagforeningen som gikk ut på denne måten.
— Er det uryddig?
— Så lenge man skriver «på vegne av Forskerforbundet» er det mulig å forstå dette på ulike måter, sier Fløttum.
Fikk tillatelse
Nordtveit var blant styremedlemmene som stemte mot å ta et standpunkt i rektorvalget, og grunngir det med at det er få forskjeller mellom kandidatene. Han mener det også vil kunne være splittende for medlemmene å ta et slikt standpunkt.
De tillitsvalgte spurte da om de kunne skrive en uttalelse på egen hånd, noe styret godtok at de kunne gjøre.
— Selv var jeg skeptisk også til dette, men et flertall av styret ønsket å gjøre det og jeg motsatte meg ikke det.
Grunnen til at han uttalte seg både i kommentarfeltet og til Khrono er for å klargjøre at styret i Forskerforbundet ved UiB ikke har gitt sin støtte til én rektorkandidat.
Kritikk i kommentarfeltet
I kommentarfeltet er det flere som er kritisk til måten Forskerforbundet har gått ut på.
— Jeg reagerer sterkt på Forskerforbundets anbefaling og kan ikke tolke det annet enn skittent spill. Framsatt argumentasjon holder ikke, skriver Susanne Mikki.
— Styret i Forskerforbundet burde gi de fire avsenderne et kort kurs i formidling (eller kanskje til og med etikk)...mener jeg, skriver Arild Raaheim.
— Jeg har sendt ut noen oppfordringer til studentene om å delta i debattene og å stemme ved valget – men det har ikke helt falt meg inn å fortelle dem hvem de bør stemme på. Jeg tenker det er veldig greit å forholde seg nøytral når man har en talerstol med (litt) innflytelse, mener Anya Helene Bagge.
Vigdis Vandvik er også aktiv i kommentarfeltene. Sammen med flere andre har hun også skrevet et motinnlegg.
Vandvik støtter Samdals kandidatur, men skriver også i innlegget at «som fagforening har Forskerforbundet selvsagt både mandat og plikt til å ta stilling i universitetspolitiske saker. Men når de tillitsvalgte går ut til medlemmene med et så klart råd i et rektorvalg, og dét så kort tid før valget, forventer vi at det ligger grundige analyser og et korrekt faktagrunnlag bak».
Vagstad vil ikke kommentere
Steinar Vagstad ønsker ikke å kommentere saken i noen særlig grad nå før valget. Han har allerede sagt til Khrono at det er fullt legitimt å gå ut med en mening når man har en.
— Nå synes jeg vi skal ha fokus på de to lagene som stiller til valg. Saken om hvem som har skrevet under og ikke kan vi diskutere etter valget, sier Vagstad.
Han selv, Helge Holgersen og Runa Jakhelln sitter alle i Forskerforbundets styre ved UiB, men er der i mindretall. I tillegg har mangeårig styremedlem, nå tillitsvalgt, Kjell Erik Lommerud skrevet under på e-posten.
NTL: Bruk stemmeretten
Mens det skaper bølger at Forskerforbundet gir sin støtte til én rektorkandidat for første gang siden 2005, har Norsk Tjenestemannslag (NTL) forholdt seg annerledes.
Mandag sendte fagforeningen ut en e-post der de ber sine medlemmer om å «bruke stemmeretten og ditt sunne skjønn» i valget.
De ønsker med andre ord ikke å gi sine medlemmer en anbefaling om hvilken kandidat de skal velge. Det begrunner NTL med at det ikke er en vesentlig forskjell mellom kandidatene som skulle tilsi at en kandidat skal foretrekkes foran den andre.
«Begge kandidatane står i hovudtrekka for ein politikk som ofte ligg tett opp til det NTL står for, og der den ikkje gjer det like mykje, er det vanskeleg å skilla mellom dei», skriver NTL.
Saken er oppdatert 23.3 kl 14.34 med kommentarer fra Kjersti Fløttum
Nyeste artikler
Slår et slag for forskningsopphold i Europa
Khrono er kunnskapssektorens egen bråkmaker
Varm og utfordrende julefortelling
Sylvi Listhaug er blant studentenes statsministerfavoritter. Men helst vil de ha Jonas
— Foreleserne må vokte seg mer for hva de sier
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord