Cass Sunstein er professor ved Harvard og får 6 millioner kroner gjennom forskningsprisen Holbergprisen, som skal deles ut i juni. Foto: Rose Lincoln
Cass Sunstein er professor ved Harvard og får 6 millioner kroner gjennom forskningsprisen Holbergprisen, som skal deles ut i juni. Foto: Rose Lincoln

Holbergprisen til Sunstein

Pris. En brobygger og en av de store intellektuelle i vår tid, er noen av karakteristikkene på årets Holberg-prisvinner, Cass Sunstein.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets Holbergpris går til den amerikanske jussprofessoren Cass Sunstein.

Cass Sunstein er den første juristen som mottar Holbergprisen. 63-åringen er professor ved Harvard University, og forsker på både adferdsøkonomi og offentlig politikk, statsrett og demokratiteori, rettsvitenskap og juridisk teori, forvaltningrett og risikoregulering.

— Han er en av de store intellektuelle i vår tid, sa komiteleder Pratap Bhanu Mehta på vegne av juryen, ifølge På Høyden.

Han er en av de store intellektuelle i vår tid.

Pratap Bhanu Mehta

Luther King og Skywalker

«Hva og hvem forener John Stuart Mill og nett-troll, Martin Luther King Jr. og Luke Skywalker, forsvar for dyrs rettigheter og menneskers dødsstraff, klonede sauer og gresk mytologi, og pissoarer og nylig bankende hjerter?

Hva er noen av snart 50 bøker, hundrevis av vitenskapelige artikler og et ukjent antall avisbidrag.

Hvem er årets vinner av Holbergprisen, den amerikanske jussprofessoren Cass R. Sunstein», skriver jurist Anine Kierulf om prisvinneren i Morgenbladet, under overskriften Den gode paternalist.

«Oversettere fra fag til folk» kaller hun de forskerne som er særlig opptatt av å omsette vitenskapelige innsikter til bredere folkeopplysning, og Kierulf mener Sunstein er suveren i den rollen.

Utdeling 6. juni

Holbergprisen er på seks millioner kroner og deles ut til en forsker som har påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt, som er humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi, på en avgjørende måte.

Selve utdelingen skjer i Universitetsaulaen i Bergen 6. juni.

UiB-rektor Dag Rune Olsen pekte ifølge På Høyden i sin velkomsthilsen på hvordan disse fagene påvirker både hverdagen vår, men også politiske prosesser og beslutninger.

– Disse fagområdene har ikke hatt nok fokus i Horisont2020, så det må EU gjøre noe med før neste forskningsprogram trer i kraft, sa Olsen.

Fakta

Holbergprisen

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris verdt kr. 6 millioner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.

Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.

Professor Cass Sunstein får i år prisen for sine originale og vidtrekkende arbeider, som har endret flere fagfelt, og dessuten hatt stor betydning for politikkutforming i USA.

Tidligere vinnere:

 • 2017 Onora O'Neill
 • 2016 Stephen Greenblatt
 • 2015 Marina Warner.
 • 2014 Michael Cook
 • 2013 Bruno Latour
 • 2012 Manuel Castells
 • 2011 Jürgen Kocka
 • 2010 Natalie Zemon Davis
 • 2009 Ian Hacking
 • 2008 Fredric R. Jameson
 • 2007 Ronald Dworkin
 • 2006 Shmuel N. Eisenstadt
 • 2005 Jürgen Habermas.
 • 2004 Julia Kristeva

Kilde: Holbergprisen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS