Høgskolen i innlandet

Svenkerud er innsatt som rektor ved Innlandet

I dag overlot Kathrine Skretting rektorkjedet offisielt til Peer Jacob Svenkerud.

Styreleder Maren Kyllingstad ledet seremonien der Peer Jacob Svenkerud overtok som rektor etter Kathrine Skretting.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se rektorseremoni nederst i denne saken.)

Formelt hadde Kathrine Skretting sin siste dag på jobb som rektor for Høgskolen i Innlandet sist fredag.

Fakta

Ansatte og valgte rektorer

12 av 21 har ansatt rektor

 • Universitetet i Stavanger. Klaus Mohn er den første ansatte rektor i Stavanger og er inne i sin første periode som rektor fram til 31. juli 2023.
 • Universitetet i Sørøst-Norge. Petter Aasen er ansatt som rektor for sin andre periode ved USN. men han var også rektor ved Høgskolen i Buskerud og Høgskolen i Buskerud Vestfold.
 • Nord universitet. Hanne Solheim Hansen ble ansatt i juni 2019. Hun sitter til 31. juli 2023.
 • OsloMet. Curt Rice er ansatt som rektor for sin andre periode fram til 31. juli 2023.
 • Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo. Ole Gustavsen ble ansatt som rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i fire nye år fra 1.august 2019.
 • NTNU. Anne Borg ble i desember 2019 ansatt for fem og et halvt år, fram til 31. juli 2025.
 • Høgskulen på Vestlandet har ny ansatt rektor, Gunnar Yttri, fra 1. januar 2021.
 • UiT Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen ble før jul ansatt som UiTs første ansatte rektor og tiltrer 1.august i år.
 • NHH. Sittende rektor Øystein Thøgersen er ansatt i fire nye år fra 1. august 2021.
 • Høgskolen i Østfold har også endret og skal ha ansatt rektor fra 1. august 2021. Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er ansatt som rektor.
 • Høgskolen i Innlandet har ansatt ny rektor etter Kathrine Skretting fra 1. mai 2021: Peer Jacob Svenkerud.
 • NMBU skal ansette rektor fra 1. august 2021. Sjur Baardsen har vært ansatt i to år, etter at Mari Sundli Tveit sluttet midt i perioden. Saken ble avgjort på styremøte torsdag 21. januar, der 7-4 stemte for ansatt rektor. Søknadsfristen for rektorstillingene r utsatt to ganger og er nå 6. april.

9 av 21 har valgt rektor

 • Samisk høgskole. Laila Susanne Vars ble valgt til ny rektor på Samisk høgskole fra 1. august 2019.
 • Høgskolen i Molde. Steinar Kristoffersen ble våren 2019 valgt til nytt åremål som rektor i Molde. Han sitter til 31. juli 2023.
 • Høgskolen i Volda. Johann Roppen ble valgt rektor for en ny fireårsperiode fra 1. august 2019.
 • Universitetet i Agder. Sunniva Whittaker er valgt rektor ved UiA fram til 31. juli 2023.
 • Universitetet i Oslo. Her var Svein Stølen var eneste kandidat til valg og er valgt for en ny fireårsperiode rektor fra 1. august 2021.
 • Norges musikkhøgskole, har valgt ny rektor etter Peter Tornquist. Det var to kandidater og Astrid Kvalbein ble valgt til rektor og starter 1. august 2021.
 • Universitetet i Bergen skal velge ny rektor 22.-25.mars 2021. Oddrun Samdal og Margareth Hagen er rektorkandidater.
 • Norges idrettshøgskole. Her er Lars Tore Ronglan rektor nå. Styret vedtok 17. desember med 9 mot 2 stemmer å fortsette med valgt rektor. Ronglan er eneste kandidat i valget.
 • Kunsthøgskolen i Oslo. Fungerende rektor Markus Degerman er valgt til ny rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han var eneste kandidat. Han overtar midt i perioden etter Måns Wrange som valgte å gå av høsten 2020. Degermann sitter til 31. juli 2023.

Mandag 3. mai var det tid for å overlever stafettpinnen i form av rektorkjedet til Peer Jacob Svenkerud.

Det var styreleder Maren Kyllingstad som ledet seremonien.

Skretting selv benyttet mye av sin tale til å takke medarbeidere og studenter for det arbeidet de har gjort og det engasjementet de har vist for Høgskolen i Innlandet.

Og hun takket ledergruppa si for friske diskusjoner med åpenhet og god takhøyde.

Hun understreket også at Høgskolen i Innlandet nå har fått en meget kompetent rektor som hun er sikker på vil klare å realisere ambisjonen om at Høgskolen i Innlandet blir universitet.

Takketale og egne ambisjoner

Ny rektor: Peer Jacob Svenkerud.

Peer Jacob Svenkerud kommer fra stillingen som dekan ved Handelshøgskolen ved Høgskolen i Innlandet. Han tok sin doktorgrad i USA og har jobbet ulike steder i næringslivet, både i Telenor og i pr-byråer med lederutvikling og samfunnskontakt. Deretter ble det Norsk Tipping og etter hvert Høgskolen i Innlandet.

Svenkerud startet sine tale med å takke Kathrine Skretting, både for at hun hadde lagt godt til rette for overgangen mellom henne selv og den nye rektoren, men også fordi hun har lykkes så godt i sitt arbeid med å bygge den nye institusjonen, Høgskolen i Innlandet.

Avslutningsvis trakk Svenkerud fram endel av sine egne ambisjoner:

— Høgskolen i Innlandet har fantastiske studenter som hele tiden utfordrer oss og får oss til å strekke oss enda litt lengre. Vi er godt rigget for å klare å realisere ambisjonen om å bli et universitet. Dette har vi jobbet lenge for, nå er vi på oppløpssiden, understreket Svenkerud i sin innsettingstale.

Han trakk fram at når Høgskolen i Innlandet blir universitet, så er det den viktigste hendelsen for regionen på flere tiår.

Det vil gjøre at institusjonen kan tiltrekke seg enda flere flinke folk, og at regionen vil tiltrekke seg kompetansesterke virksomheter, påpekte han.

— Det vil også gjøre at vi som institusjon har større muligheter til å posisjonere oss og framstås om en enda mer attraktiv samarbeidspartner både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Svenkerud avsluttet:

— Jeg har gjort mange valg i livet mitt. Noen av dem har vært feil, men valget med å gå tilbake til akademia var helt riktig. Det finnes ikke noe så meningsfullt som å være med å sikre god utdanning og kompetanse for unge mennesker. Det å jobbe med forskning som kan være med å gjøre en forskjell i samfunnet. Jeg ønsker å være en rektor for alle, og at dere oppfatter meg som en rektor som er tett på. God ledelse er å oppnå resultater gjennom andre, sa Svenkerud.

Rektor på tredje forsøk

Alle gode ting er tre, heter det. Peer Jacob Svenkerud (54) lyktes med å bli rektor ved Høgskolen i Innlandet på tredje forsøk.

Det er ikke små oppgaver som venter dekanen og den påtroppende rektoren.

Han skal ta Høgskolen i Innlandet gjennom nåløyet hos Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) og over til universitetsstatus. Helst så raskt som mulig.

De 16.000 studentene og 1200 ansatte i Innlandet er fordelt på åtte ulike studiesteder. Planen nå er at Blæstad, Evenstad, Lillehammer, Elverum, Hamar, Rena, Kongsvinger skal bli «universitetsbyer». En liten filial har Innlandet i universitetsbyen Oslo også.

Den nyansatte rektoren overtar stafettpinnen fra avtroppende rektor Kathrine Skretting, som nesten kom i mål med universitetsprosjektet.

Hilsninger digitalt

Rektorskiftet ble sendt digitalt (sendingen kan du se nederst i denne saken. red. anm). Og avtroppende og påtroppende rektorer fikk noen hilsninger med på veien:

Gunnar Yttri: Til lukka med dagen! Dei beste ønske frå Høgskulen på Vestlandet!

Ulla Higdem: Gratulerer med dagen, Peer Jacob! Tusen takk for samarbeidet, Kathrine!

Even Aleksander Hagen: Gratulasjoner fra Innlandet fylkeskommune! Ser fram til videre samarbeid med Høgskolen i Innlandet for å utvikle det flotte fylket vårt :-)

Vegard Herlyng: Gratulerer med dagen Peer Jacob! Og tusen takk for samarbeidet Kathrine. Hilsen alle oss i Kongsvinger

Bent Sofus Tranøy: Jeg sier som Ulla, velkommen og gratulerer Peer Jacob og tusen takk for samarbeidet Kathrine.

Johann Roppen: Gratulerer med dagen til Peer Jacob Svenkerud og HINN. Helsing frå Høgskulen i Volda.

Jens Petter Madsbu: Tusen takk til Kathrine, og velkommen Peer Jacob! Dette blir bra!

Martin Ndlela: Gratulerer med dagen Peer Jacob! Tusen takk for god innsats Kathrine

Atle Hauge: Gratulerer Peer Jacob og HINN, og takk for en strålende innsats Kathrine!

Eli Bryhni: Gratulerer! Vi gleder oss til videre satsing! Vi vil takke Kathrine og ser frem til fortsatt godt samarbeid med Peer Jacob og alle fine kollegaer i HINN. Hilsen oss i Hamarregionen

Hege Michelsen: Herlig avslutningsbilder! Tusen takk for godt samarbeid, Kathrine! Og tillykke Peer Jacob!

Powered by Labrador CMS