demonstrasjoner

Svensk politi fjernet student­demonstranter med makt

Politi har fjernet Palestina-demonstranter ved ett universitet og én høgskole i Sverige.

Svensk politi har hendene fulle med å håndtere demonstranter for tiden. Dette er et illustrasjonfoto.
Publisert Oppdatert

Også i Sverige har studenter ligget i telt for å protestere mot universitetene sine koblinger til Israel.

Enkelte utdanningsinstitusjoner har nå valgt å låse dører for å verne om arbeidsmiljøet til studenter og ansatte.

Det var ifølge SVT amper stemning da politiet aksjonerte mot demonstranter på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm onsdag. Det skjedde samtidig med at Kristdemokraternas partileder Ebba Busch besøkte høgskolen. 

Politiet brukte politihunder da de fjernet demonstrantene. Videoer i sosiale medier viser sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Blant annet står en demonstrant først i ro med hendene i været, men beveger seg bakover når en politihund hopper og glefser mot ham, og han blir dyttet bakover av en politibetjent. 

Politiet sier at demonstrantene ble fjernet for ordensforstyrrelse og brudd på forbud mot å maskere seg. 

— Jeg syns det er veldig aggressivt at politiet kommer inn slik med hunder. Vi har ikke gjort noe galt, vi utøver vår rett til å protestere, sier en KTH-student til SVT.

Stenger område

Torsdag morgen fjernet politiet propalestinske demonstranter ved Lund universitet. Rundt 40 personer forlot ikke stedet på politiets oppfordring og vil derfor bli anmeldt for ordensforstyrrelse, skriver Dagens Nyheter

Politiet uttaler at aksjonen ved Lund universitet gikk rolig og stille for seg. Videoer i sosiale medier viser at politiet fjernet demonstranter med makt.

 I forbindelse med en doktorgradsseremoni fredag har politiet opprettet et såkalt PL 24-område på universitetet. Det betyr at allmennheten ikke kan ferdes der. 

— Noen av personene som befinner seg utenfor avsperringene sier de har ting igjen i teltleiren. Når ting roer seg ned her, følger vi dem inn så de kan hente eiendelene sine. Større ting som telt blir beslaglagt av politiet, sier Thomas Johansson i svensk politi. 

Låser dører

Ved Uppsala universitet har enkelte bygg blitt låst for utenforstående av universitetsledelsen. Kommunikasjonsdirektør Pernille Björk sier at universitetet oppfordrer til å engasjere seg, men at det ble forstyrrende for arbeidsmiljøet med protestene utenfor. 

— Det var flere som opplevde situasjonen som lite morsom og at arbeidsmiljøet deres ble påvirket negativt. Derfor tok man en beslutning om å låse dørene, sier Björk. 

En professor ved Linnéuniversitet har fått kontoret sitt vandalisert. Anders Persson kom på kontoret mandag morgen til at det hang blodige barneklær på kontoret hans, det var malt Hitlerbarter og tegninger fra datteren hans var revet ned, skriver Expressen

Powered by Labrador CMS