eu-finansiering

Forskningssamarbeid mellom Israel og Norge verdt 730 millioner kroner

Sintef samarbeider om forskning med en av Israels største våpenprodusenter. Totalt er det 54 pågående forskningsprosjekter mellom norske og israelske forskningsmiljøer.

Teltleiren som er etablert utenfor Universitetet i Oslo (UiO) representerer de som mener at forskningssamarbeid med Israel bør opphøre. UiO deltar i dag i fire forskningsprosjekter med israelske forskningsmiljøer.
Publisert Oppdatert

EU-finansierte prosjekter med norsk og israelsk deltagelse har en verdi på 730 millioner kroner for de norske deltagerne.

Det skriver Forskerforum, som har kartlagt samarbeidsprosjekter mellom norske og israelske forskningsmiljøer, basert på data fra EU-kommisjonens nettportal for forskning.

Israel Aerospace Industries

Ett av samarbeidene som avisen trekker frem i en annen artikkel, er samarbeidet mellom Sintef og Israel Aerospace Industries (IAI). Det israelske våpenselskapet produserer blant annet jagerfly, droner og missiler for det israelske forsvaret, skriver Forskerforum.

Våpenprodusenten var i 2022 verdens 35. største av sitt slag og hadde det samme året en omsetning på over 50 milliarder kroner. Kontrakten mellom Sintef og IAI ble undertegnet 15. desember 2023, og ifølge Forskerforum er det ikke tidligere kjent at norske forskningsmiljøer samarbeider med Israels våpenindustri.

Sintef understreker at kontrakten det vises til ikke er mellom Sintef og IAI, men mellom Sintef og EU.

Ifølge prosjektleder Ida Hjort i Sintef Energi, har prosjektsamarbeidet ingen ambisjoner om militære anvendelser.

Det aktuelle prosjektet skal bidra til utvikling av klimavennlig hydrogen som drivstoff i luftfart, skriver Forskerforum.

Det presiseres også at prosjektet er delt i ulike arbeidspakker. Både Sintef og IAI er deltaker i en av arbeidspakkene, men med ulike oppgaver. Sintef oppgir derfor i en e-post til Forskerforum at de ikke har direkte samarbeid med IAI i prosjektet.

54 pågående prosjekter

Prosjektet tilfører Sintef 7,6 millioner kroner, noe som utgjør litt over en prosent av de samlede inntektene som norske forskningsmiljøer tjener i forbindelse med samarbeid med israelske forskningsmiljøer.

Forskerforums oversikt viser at det er 54 pågående prosjekter, som til sammen sikrer norske forskningsmiljøer en kvart milliard kroner.

Selv om det kan virke som en stor sum, er utbetalingene av begrenset økonomisk betydning for den enkelte institusjon, skriver avisen.

Helse, miljø og klima

Prosjektene omfatter særlig helse, miljø, klima og forskningsinfrastruktur.

NTNU, Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet i fire prosjekter, mens Universitetet i Bergen deltar i tre. Høgskulen på Vestlandet, NMBU, Universitetet i Agder og OsloMet deltar i ett hver. 

I instituttsektoren deltar SINTEF-konsernet i åtte EU-prosjekter med israelsk deltagelse.

NIVA og NILU deltar i fire prosjekter med israelsk deltagelse og Havforskningsinstituttet i tre. Innenfor helsesektoren er Oslo universitetssykehus HF med i fem prosjekter og Universitetssykehuset i Nord-Norge HF med i ett.

Innovasjon Norge, Miljødirektoratet og Kunnskapsdepartementet er også på listen over samarbeidspartnere. Det er også flere private bedrifter blant deltagerne, skriver Forskerforum.

Sintef skriver i en e-post til Khrono:

«Prosjektet omhandler teknologi for sivil luftfart. I og med at teksten omhandler IAI, mener vi det er vesentlig å få frem at prosjektet ikke omhandler teknologi til militær anvendelse. Horisont Europa finansierer heller ikke prosjekter som utvikler løsninger for militære formål.»

Powered by Labrador CMS