Gaza

Studentprotester over hele Europa. Flere hundre arrestert

I hele Europa mobiliserer studenter mot krigen i Gaza og krever at universitetene deres bryter bånd med Israel. 

Sammenstøt mellom politi og studenter som demonstrerer ved University of Amsterdam.
Publisert

De siste ukene har teltleirer dukket opp på campuser også i Europa der studenter protesterer mot ulike former for samarbeid med Israel. I en rekke europeisk land melder nyhetsmediene nå om flere hundre arresterte studenter.

I USA har så langt over 2000 blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner og teltleirer, skriver Washington Post. Det har vært demonstrasjoner på over 150 amerikanske utdanningsinstitusjoner. 

Studentene krever våpenhvile og at institusjonene deres skal bryte samarbeid med Israel, enten økonomisk eller for eksempel utvekslingsavtaler. 

I Norge har det blitt satt opp teltleirer på campuser i Oslo, Bergen og Trondheim. Her har ting gått fredelig for seg og ingen er så langt arrestert, i motsetning til i USA og flere europeiske land.

Hundrevis arrestert i Europa 

Onsdag ble en teltleir ved University of Amsterdam brutt opp av politiet da studentene ikke ville forlate campus. Politiet skal ha brukt pepperspray, batonger og politihunder for å fjerne demonstranter, melder Reuters. Rundt 125 personer ble arrestert

En demonstrasjon ved Berlin's Free University førte til 79 arrestasjoner tirsdag. I tillegg er det opprettet 150 straffesaker, skriver Tagesspiegel. På det tidspunktet var det satt opp 20 telt på campus. 

I Paris ble 86 mennesker arrestert tirsdag kveld etter demonstrasjoner ved Sorbonne University. Da hadde rundt 100 demonstranter okkupert en forelesningssal i to timer. Også ved Sciences Po har politiet rykket ut ved flere anledninger, da studenter protesterte mot partnerskap mellom universitetet og israelske institusjoner. Tretten studenter sultestreiker, ifølge universitetet.

I Storbritannia er det 15 teltleirer ved ulike høyere utdanningsinstitusjoner. Blant annet ved Oxford og Cambridge har studenter satt opp teltleirer. Statsminister Rishi Sunak sier at universitetene må garantere for sikkerheten til jødiske studenter på campus, skriver The Guardian.

Også i flere andre europeiske land demonstrerer studenter, blant annet i Sveits, Østerrike, Belgia, Irland, Finland, Danmark, Italia og Spania.

En ung kvinne bæres vekk fra demonstrasjonen av politi foran Berlin's Free University.

Studenter vant fram

I noen tilfeller fører protestene fram. Goldsmiths i London gikk fredag med på fem krav som ble satt fram av studentene, blant annet nye etiske retningslinjer for investeringer og at en forelesningssal skal oppkalles etter en Al-Jazeera-journalist som ble drept på jobb på Vestbredden, Shireen Abu Akleh. 

I Irland krevde studenter ved Trinity College Dublin at investeringer i israelske selskap knyttet til ulovlig okkupasjon skulle trekkes tilbake, noe institusjonen gikk med på etter bare et par dager med studentprotest.

Også i USA og Canada har protester ført til at flere universiteter går med på krav fra studentene og at teltleirer dermed blir tatt ned. Noen universiteter sier de skal stemme over om de skal trekke investeringer i israelske selskap, mens andre lover at studentene skal få mer medbestemmelse i saker som angår fremtidige investeringer. 

Ved Rutgers University i New Jersey ble det bestemt at universitetet skal lage et arabisk kultursenter og ansette instruktører med kunnskap om palestinske samfunn.

I British Columbia i Canada har Thompson Rivers University gått med på å offentliggjøre sine investeringer ovenfor studenter som har søkt innsyn. De har ikke gått med på krav fra studentene om å fordømme folkemord i Gaza. 

Slåsskamper 

Ved University of California Los Angeles (UCLA) har studenter teltet i to uker nå. Denne uken gikk politiet inn, arresterte demonstranter og fjernet teltleiren

Dette kommer i etterkant av at teltleiren ble angrepet av det som skal være proisraelske demonstranter forrige tirsdag. Iført Halloween-masker og med Israel-flagg brukte de pepperspray, steiner, pinner og metalgjerder til å angripe demonstrantene i teltleiren. Vitner sier at politiet på stedet ikke grep inn på over fire timer, skriver Al-Jazeera. Det ble arrestert minst 50 studenter og ansatte.

Flere amerikanske universiteter vurderer nå å avlyse sine uteksamineringsseremonier, og flere har allerede gjort det. Det gjelder blant annet Columbia University, der over 100 demonstranter ble arrestert etter at rektor Minouche Shafik sendte inn politiet for å bryte opp demonstrasjonen og okkupasjonen av Hamilton Hall.

Det var ved Columbia University teltleirene først oppsto.

Powered by Labrador CMS