USA

Professorer med mistillit mot universitetsrektor

Professorer ved Columbia University har mistet tilliten til rektor Minouche Shafik. 

Rektor ved Columbia University, Minouche Shafik, var i kongresshøring om antisemittisme i april.
Publisert Oppdatert

Columbia-universitetets avdeling av American Association of University Professors (AAUP) oppfordrer universitetssenatet til å vedta mistillit mot rektor Minouche Shafik, skriver Columbia Spectator

Dette kommer i etterkant av at over 100 demonstranter ble arrestert på campus tirsdag. 

— Vi har mistet tilliten til administrasjonen ved Columbia etter at den har ignorert universitetsvedtekter og tradisjon som har blitt respektert de siste 60 årene, ved å la våre studenter bli arrestert med bruk av vold, og å innføre en militarisert nedstengning av vår campus, skriver professorene i en uttalelse

— Dette kulminerte i horrible politiangrep mot våre studenter som hele verden nå kan se. Ansatte og studenter ble stengt ute av vår egen campus lenge før politiet kom, og er fremdeles stengt ute når dette brevet blir skrevet: fra kontorer, laboratorier, og bibliotek, for første gang i Columbias historie, skriver AAUP videre.

I tillegg til rektor Shafik ønsker professorene at senatet vedtar mistillit mot andre i ledelsen som har vært delaktige i å la politiet bryte opp ikkevoldelige demonstrasjoner på campus. 

Universitetssenatet ved Columbia-universitetet diskuterte håndteringen av demonstrasjonene allerede for en uke siden. Det rettet da kritikk mot rektor, men ikke en formell refs.

— Brøt vedtaktene

109 personer ble arrestert i etterkant av at politiet kom på campus. Videoer har vist at politiet brukte sjokkgranater og taktisk utstyr da de entret Hamilton Hall. Studenter okkuperte dette bygget tirsdag morgen, og sperret innganger med bord og stoler. 

Ifølge AAUP brøt rektor vedtektene til universitetet da hun tillot politiet å fjerne studentene. Vedtektene sier at det skal settes ned en komité i universitetssenatet før universitetet kan la eksterne myndigheter bryte opp forstyrrende protester. Dette har også administrasjonen gjort flere ganger høsten 2023, noe AAUP mener har bidratt til å svekke tilliten til administrasjonen over lengre tid.

Over 900 arrestert

Over hele USA har studenter og professorer demonstrert mot Israel den siste tiden. Nesten 900 mennesker har blitt arrestert i forbindelse med ulike protestaksjoner. Mange studenter har slått opp teltleir på universitetene sine. Det har også studenter ved Universitetet i Oslo gjort. 

— Vi gjør dette fordi vi ønsker at UiO skal avslutte alle avtaler med israelske universiteter, og også gå gjennom innkjøpsavtalene sine og avslutte avtalene som er på BDS-lista, sa fungerende talsperson Monica Celine Jacobsen til Khrono tidligere i uka. 

I en høringsrunde i Kongressen før jul ble en rekke universitetsrektorer satt under hardt press. Flere gikk av, deriblant Roxanne Gay som var rektor ved Harvard University. 

Også Minouche Shafik måtte stille på høring i Kongressen, noe hun ikke gjorde før i midten av april. Hun ble hardt presset og fortalte at en professor som hadde uttalt støtte til Hamas, var blitt sagt opp. Shafik sa det totalt er fem tilfeller av ansatte som enten har blitt fjernet fra undervisning eller er sagt opp i forbindelse med antisemittiske uttalelser. Mange studenter har også blitt utvist etter demonstrasjonene de siste ukene. 

Powered by Labrador CMS