Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, venter på avgjørelse hos den svenske regjeringen, før han ønsker å si noe om rektorjobben ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, venter på avgjørelse hos den svenske regjeringen, før han ønsker å si noe om rektorjobben ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Karolinska ber regjeringen ansette UiO-Ottersen

Styret ved Karolinska Institutet ba i dag den svenske regjeringen om å ansette UiO-rektor Ole Petter Ottersen som ny rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En enstemmig styre, eller konsistoriet som det heter ved Karolinska Institutet i Stockholm, vedtok i dag å anbefale at Ole Petter Ottersen, nåværende rektor ved Universitetet i Oslo, blir ny rektor ved Karolinska Institutet. 

– Karolinska Institutet får nå en erfaren og kompetent rektor med bred støtte i fakultetene, sier styreleder Mikael Odenberg ifølge universitetets egen hjemmeside.

Droppet de andre

Et overveldende flertall i «hörandeforsamlingen» ved det prestisjefylte medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm ga tidligere i februar Ottersen støtte til å bli ny rektor også. Bare to av 90 stemte imot og tre var avholdende til Ottersens kandidatur. 

Styret ved universitetet, som også deler ut Nobelprisen i medisin, droppet tidligere i år alle andre aktuelle kandidater og innstilte kun Ole Petter Ottersen som sin nye rektorkandidat. 

Karolinska Institutet får nå en erfaren og kompetent rektor med bred støtte i fakultetene.

Mikael Odenberg

I Sverige er det den svenske regjeringen som til sjuende og sist ansetter universitetsrektorer, og forslaget fra Karolinska går nå videre til den for endelig avgjørelse.

Sterke reaksjoner i Gøteborg

Ottersen hoppet av rektorrekrutteringen ved Göteborgs universitet i slutten av januar etter at styret der hadde anbefalt ham som ny rektor overfor den svenske regjeringen. Dette skapte sterke reaksjoner i Gøteborg.

Der beskyldte blant annet professor Agnes Wold Karolinska og Ottersen for å drive med løgn og uhederlighet, og ba Sveriges minister for høyere utdanning og forskning, Helene Hellmark Knutsson, om å gripe inn og svare på blant annet dette spørsmålet:

«Er det passende at Karolinska Institutet ansetter en person som ny rektor som ikke holder løftene sine?»

En talsperson for statsråden uttalte imidlertid til Khrono at det ikke var aktuelt å gripe inn før saken kommer på regjeringens bord, og at rektoransettelsen ved Karolinska foreløpig kun var en sak mellom universitetet og privatpersoner.

Les også: Svensk statsråd griper ikke inn i rektorsak

I dag sender universitetet saken til den svenske regjeringen.

Ingen kommentar fra Ottersen

Det var i fjor høst at Khrono kunne avsløre at avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo kunne være aktuell til to rektorstillinger ved svenske universiteter.

Les også:  UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

Underveis i prosessen har det også kommet fram at Ottersen var inne i rekrutteringsprosessen til ny rektor ved Københavns universitet også, men den fikk han ikke. 

Les også: Ny svensk skandale i rekrutteringen av Ottersen

Ole Petter Ottersen ønsker ikke å kommentere innstillingen fra dagens styremøte ved Karolinska Institutet. Til Khrono sier han at han vil kommentere saken først når den svenske regjeringen har sagt sitt om rektoransettelsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS