Fornøyd Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus sammen med prorektor Nina Waaler etter studiestarttalen, som av studentavisen Universitas er kåret til Oslos beste. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Curt Rice «vant» studiestart i Oslo

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus får karakteren A og topper dermed suverent kåringen av årets velkomsttale til studentene i Oslo, ifølge Universitas.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Universitetet i Oslo (UiO) og BI har fått sine taler til studentene ved årets studiestart vurdert av studentavisen Universitas.

Rektor Curt Rice ved HiOA får karakteren A, den nye UiO-rektoren Svein Stølen får en C, mens rektor Inge Jan Henjesand på BI får karakteren E.

Også selve seremonien blir vurdert, og Høgskolen i Oslo og Akershus skilte seg ut som den beste her også.

Festivalaktig arrangement med høy ølføring, og kjendisbesøk av Sigrid Bonde Tusvik, gjorde at HiOAs velkomstseremoni på Sankthanshaugen (bildet over) ble den klare vinneren.

Målet mitt med den talen var selvsagt å treffe studentene og det er hyggelig hvis det var det som skjedde.

Curt Rice

I tillegg får altså rektor Rice mye skryt for talen sin, i oslostudentenes avis.

En egnet amerikaner

I anmeldelsen av talen står det at Rice vekslet sømløst mellom norsk og engelsk og var tydelig engasjert. 

«Han scorer også godt på disponering av tid, og selv om budskapet her også fremstår som en smule forutsigbart, blir det levert på en så inderlig måte at man knapt tenker over det», heter det i anmeldelsen.

Studentene peker også på at Sigrid Bonde Tusvik gjorde et poeng av at HiOA, i motsetning til visse andre, har valgt en egnet amerikaner til å styre skuta.

«Den påstanden underbygges av rektorens fremragende tale», mener studentene i Universitas.

Oppfordret til engasjement

Rektor Curt Rice er glad for at talen traff.

— Målet mitt med den talen var selvsagt å treffe studentene og det er hyggelig hvis det var det som skjedde, sier han til Khrono.

Hvilket budskap var det du først og fremst ville få fram?

— Det mest tidsaktuelle budskapet var at et demokratisk samfunn hviler på engasjement fra samfunnsborgere og at de dermed må engasjere seg. Det koblet jeg sammen med utdanningen de skal ta ved å poengtere at de ferdighetene man trenger for å engasjere seg i samfunnet også er de ferdighetene som trengs for å engasjere seg i utdanningen sin, sier han.

Rice forteller at han har velkomsttalen med seg på ferie hvert år. Han jobber ikke intenst med den, men tenker på hva han ønsker å formidle.

— Jeg er veldig opptatt av å si noe til studentene som er tilgjengelig for dem, viktig, og samtidig en utfordring for dem i det de går inn i høyere utdanning, sier han. 

Middels bra

UiOs nye rektor Svein Stølen talte på Universitetsplassen i Oslo tog traff ikke blink med sin tale, ifølge Universitas, men klarer seg sånn passe og får den middels gode karakteren C.

Stølen (i midten på bildet over) får skryt for å disponere tiden bra, men vitsene slo ikke helt an og det ble bare mild humring fra publikum.

«Det litt nervøse tonefallet får en til å føle at talen hans er inderlig, selv om innholdet er nokså forutsigbart», står det i anmeldelsen.

Dårligst

Rektor Inge Jan Henjesand får dårligst karakter fra studentene, som kaller talen hans for en kjedsom affære og sier at framføringen var blottet for innlevelse.

Dessuten var ikke Universitas imponert over de fem rådene Henjesand ga til studentene, blant annet «grip sjansene som byr deg, engasjer deg, gå i dybden».

<Dette virker som noe han har kopiert fra første kapittel i en dårlig selvhjelpsbok», mener anmelderne i studentavisen.

Festival, høytid eller seminar

Også selve velkomstseremoniene blir vurdert. Og mens HiOA får ros for sitt festivalaktige arrangement, blir Universitetet i Oslos høytidelige markering på Universitetsplassen kalt «en noe pompøs oppvisning i velmenende floskler, akkompagnert av Universitetets symfoniorkester og en rekke forskjellige kor».

Velkomstseremoien på BI blir kalt et passe kjedelig lunsjseminar, men stemningen letter litt når BIs mannskor kommer syngende inn i salen, «med artige tolkninger av diverse slagere og godt innøvde vitser», heter det i anmeldelsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS