Forrige uke sa viserektor Per Morten Sandset på vegne av ledelsen ved UiO at de ikke ønsket at universitetet skulle tilby helsetjenester fordi det ikke var universitetets primæroppgave. Illustrasjonsfoto: Hamza Butt/costculator.com

Tannlege-klinikker på UiO fortsetter som før

Ledelsen ville ikke at Universitetet i Oslo skulle tilby helsetjenester, og vedtok å flytte klinikkene ved Psykologisk institutt til spesialisthelsetjenesten. Det samme gjelder ikke de odontologiske klinikkene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentklinikkene ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) ble stengt på dagen av universitetsledelsen. Årsaken som er oppgitt er at de frykter klinikken ikke ble drevet i tråd med gjeldende lover og regler.

To dager etterpå vedtok ledelsen å flytte dem til spesialisthelsetjenesten, og dermed ut av universitetets lokaler. Fakultetsledelsen «anser den pågående prosessen med Lovisenberg diakonale sykehus (LDS) som svært lovende og ber instituttet, så raskt som praktisk mulig, avklare mulighetene for et forsknings- og undervisningssamarbeid mellom PSI og LDS

Flyttingen begrunnet viserektor for forskning og innovasjon ved UiO, Per Morten Sandset, med at var et prinsippvedtak om at universitetet «ikke skal tilby tjenester som faller under Helse- og omsorgsdepartementets aktivitet».

Dette prinsippet gjelder ikke for klinikkene ved Det odontologiske fakultet, ifølge den samme Sandset.

Profesjonelt og selvstendig

Det utsagnet trenger en viss modifikasjon.

Per Morten Sandset

Han sier til Khrono at argumentet om at universitetet ikke skal tilby helsetjenester ikke gjelder på samme måte for klinikkene ved odontologi.

— Det utsagnet trenger en viss modifikasjon. Klinikken ved Det odontologiske fakultet er av mange ansett å være den ledende tannhelseklinikken i Norge og det finnes ikke tilsvarende tilbud i den medisinske spesialisthelsetjenesten. Klinikken er lokalisert i egne lokaler, er profesjonelt drevet som selvstendig klinikk og har behandlingsavtaler både med Akershus fylkeskommune og Oslo kommune. Den drives på en helt annen måte og etter helt andre prinsipper enn det som er tilfelle på Psykologisk institutt, presiserer Sandset til Khrono.

Dermed sammenligner han tannlegeklinikkene med de klinikkene som finnes på Det medisinske fakultet, spesielt under Institutt for klinisk medisin. Disse er samlokalisert med Oslo universitetssykehus og drives etter prinsipper for helseforetak.

En del ansatte er både ansatt av sykehuset og universitet og bedriver dermed både behandling av pasienter, men også undervisning av medisinstudenter i klinikken. Ansatte i klinikkene som kun er ansatt av universitet driver ikke behandling.

— Er det en slik modell du ser for deg for klinikkene fra Psykologisk institutt?

— Det kan helt klart være en god mulighet. Det å drive med helsetjenester og behandling i våre dager er noe helt annet enn det var for bare få år siden. Det er svært mange nye lover og regler å forholde seg til, og dette krever en helt annen organisasjon og støtteapparat enn tidligere, utdyper Sandset.

Studentene: — Spesielt

Studentene reagerer på argumentasjonen til viserektoren. 

— Det er veldig spesielt at Universitetsledelsen er selektivt prinsipielle i denne saken, sier leder for programutvalget på profesjonsstudier i psykologi, Felix Koppe.

I følge uio.no presiserer også dekan ved Det odontologiske fakultet, Pål Barkvoll, det samme.

— Universitetsledelsen har forsikret meg om at dette ikke gjelder den kliniske virksomheten vi driver ved vårt fakultet. De som eventuelt kan ha rynket med brynene da de leste Sandsets uttalelse, kan med andre ord slappe helt av, betrygger dekanen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS