Justisminister, Tor MIkkel Wara (Frp), er hjertelig velkommen til å følge noen forelesninger på barnevernsutdanningen ved OsloMet til høsten, skriver dosent Jan Storø. Foto: Hallgeir Vågenes, NTB/scanpix

Utrolig utspill av justisministeren

Juss og barnevern. Justisminister, Tor Mikkel Wara, vil gi barnevernet mulighet til å ta i bruk forvaring. Intet mindre. Dette må jo være tiårets justisministerutspill, skriver dosent Jan Storø.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen beslutninger er så limt fast i beslutningstakeres skrivebord at de nesten ikke er verdt å diskutere. Men når det er landets justisminister som står bak, må man jo på ett eller annet nivå ta det på alvor.

Justisminister Tor Mikkel Wara lar seg intervjue i Dagbladet 27. juni om ungdomskriminaliteten i Oslo. Det går ikke veldig bra. Statsråden viser et forbløffende lavt kunnskapsnivå.

Han innrømmer riktignok i dette intervjuet at han ikke kjenner til de barnevernfaglige vurderingene som må gjøres. Men jeg vet ærlig talt ikke om det gjør det noe bedre, når han likevel sier ting som: «Disse barna må tas ut av Oslo». Han sier ikke mer om hvordan, eller hvor, eller hva man skal gjøre med dem når de er «tatt ut».

Statsråden viser et forbløffende lavt kunnskaps-nivå.

Jan Storø

Det er nemlig svært problematisk å sperre barn eller ungdom som viser «bråkmakertendenser» inne, eller å deportere dem. Både etisk, juridisk og menneskelig. Dette har vi mye kunnskap om. Og vi har absolutt ingen erfaring for at bruk av slike tiltak er veien å gå.

Verre er det imidlertid at han bommer grovt på jussen. Den burde en mann som sitter i hans stol beherske rimelig bra. Ikke minst når bakteppet er kraftsalver som at Oslo «åpenbart» ikke lenger er en trygg by.

Ifølge Wara er det ikke straffeloven, men barneloven som er det aktuelle lovverket. Sukk. Folk med kunnskap i disse spørsmålene skjønner antagelig at det er barnevernloven han sikter til. Barneloven er et helt annet lovverk, og dekker et helt annet område i samfunnet. Kanskje kunne vi latt ham slippe unna med dette som en forsnakkelse, men det stopper ikke her.

Justisministeren vil nemlig gi barnevernet mulighet til å ta i bruk forvaring. Intet mindre. Dette må jo være tiårets justisministerutspill? Han kan ikke ha fulgt med ett sekund på de siste årenes kriminalitetsdebatt om forvaringsinstituttet. Dette er det mest alvorlig frihetsinngripende tiltaket rettsvesenet – og rettsvesenet alene – kan bestemme. Det kan kun brukes i det aller mest alvorlige sakene. Og det må jo være ganske pinlig for ham at statsrådskollega og barne- og likestillingsminister Lina Hofstad Helleland (i samme artikkel) må irettesette ham på jussen: «Forvaring er et strafferettslig tiltak».

På den positive siden noterer jeg at Wara har bestemt at han vil gjøre det han kan som politiker for å gi en instans som barnevernet muligheter til å arbeide med de problemene saken handler om. Nok midler til daglig drift er ett sted å begynne. Det neste kan være å gi midler til alle de som har kunnskap om forebyggende arbeid. Kunne vi starte der?

Hvis Wara kunne tenke seg å følge noen av forelesningene på barnevernpedagogutdanningen til høsten, er han hjertelig velkommen. Jeg tror det kunne vært både hyggelig og nyttig for begge parter. Han skal få kaffe også.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS