Prisvinner

To Bragepriser til Dag O. Hessen

Biologiprofessor Dag O. Hessen har vunnet Brageprisen for sakprosa. Han ble i tillegg tildelt årets hederspris.

Professor og forfatter Dag Olav Hessen vant både sakprosaprisen og fikk årets hederspris under torsdagens utdelign av Brageprisen. .
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets store vinner med to av fem Bragepriser ble Dag O. Hessen. Forfatteren og biologiprofessoren ved Universitetet i Oslo vant Brageprisen for sakprosa for boken «Verden på vippepunktet». Han ble også tildelt Brages hederspris på 2020.

— Det er vanskelig å finne ord på sånne anledninger. Jeg tror det eneste som dekker det, er overveldende, sier Hessen til NTB.

I sin begrunnelse skriver juryen at Hessens bok klarer å formidle en faglig tung tematikk på en måte som gjør det forståelig for de aller fleste. De mener også at Hessen evner å få leseren til å forstå alvoret i situasjonen i større grad enn før. «Verden på vippepunktet» tar som kjent for seg hva som er status for klimaet og forsøker å forklare hvor ille det kan bli.

Juryen skriver at Hessens bok er «en balansert, tankevekkende og velskrevet bok om en særs pressende sak, en bok så viktig at man gjerne vil at alle skal lese den».

— En fullstendig overraskelse

Om tildelingen av hedersprisen skriver juryen at Hessen er en viktig stemme i norsk offentlighet, og «har i flere tiår bidratt til å bygge en bro mellom vitenskap og allmennhet».

— Hedersprisen visste jeg ikke at fantes engang. Sakprosa-prisen hadde jeg tross alt regnet meg fram til at jeg hadde en 25 prosent sjanse for å vinne, men å vinne hedersprisen... Nei, jeg er overlykkelig, sier Hessen til Khrono.

Kulturminister Abid Raja (V) delte ut prisene til Dag O. Hessen.

Juryen mener at samfunnet er avhengig av akademisk ansatte som formidler sin forskning på måter som oppleves tilgjengelige for resten av befolkningen.

«I en tid der vi får overflod av informasjon, ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder».

Dette mener juryen at Hessen gjør på en forbilledlig måte. Juryen kommer også med et lite stikk til akademia for øvrig og skriver at «dagens akademiske regime belønner forskningsorienterte publiseringer på engelsk i spesialiserte fagtidsskrifter». Juryen mener Hessen klarer å kombinere å være en akademisk ener på sitt felt med å formidle sin kunnskap til et bredere publikum.

— Jeg ble spesielt glad for begrunnelsen til juryen. Jeg prøver å ri to hester, som ikke alltid er så enkelt. For å være en god formilder fra akademia, er det viktig å ha faglig ballast. Etter som årene har gått har jeg prøvd å få den kunnskapen ut på en eller annen måte til dem utenfor menigheten. Her tror jeg bøker har mye makt, sier Hessen.

Dette er årets prisvinnere:

Hederspris: Dag O. Hessen.

Skjønnlitteratur: Beate Grimsrud: «Jeg foreslår at vi våkner».

Barne- og ungdomsbøker: Jenny Jordahl: «Hva skjedde egentlig med deg?».

Sakprosa: Dag O. Hessen: «Verden på vippepunktet».

Åpen klasse: Nyttebøker for voksne og barn/ungdom: Thomas Horne: «Den store klimaguiden».

Saken ble oppdatert 20.03 med en kommentar fra Dag O. Hessen.

Powered by Labrador CMS