Overfylt bønnerom for de muslimske mennene på fredagsbønn i Pilestredet 35 ved høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Større bønnerom til høsten

Trange bønnerom gjør det vanskelig for muslimske studenter å be fredagsbønnen sin. Nå lover høgskolen større rom, trolig fra høsten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et lite rom i Pilestredet 35 ligger 26 unge menn en fredags ettermiddag  tett i tett på knærne med nesen ned mot gulvet og håndflatene framfor seg.  I rommet ved siden av ligger åtte unge kvinner tett i tett på rekke i et enda mindre rom. Hver fredag samles de muslimske studentene her for å be fredagsbønn.

Men romforholdene gjør det vanskelig for alle å delta. Spesielt om vinteren når bønnetidene er tettere enn om sommeren må studentene vente på tur for å be.

— Rommene er for små, det blir så fort fullt, forteller Taha Babawat. Han går siste året på bachelorstudiet i byggingeniør og har brukt bønnerommet jevnlig i løpet av studiet.

— Jeg håper høgskolen kan åpne for større rom slik at det blir plass til flere. Er det fullt må man dra til andre steder, og da mister man forelesninger og det går igjen utover utdanningen vår, sier Babawat.

Å tilrettelegge for utøvelse av tro og livssyn er viktig i konkurransen om studenter på landsbasis.

Arne Jor

Savner plass til å utføre vaskerituale

Radiografstudent Rondek Mohammed Yaseen kjenner seg igjen i det Babawat forteller.

— Det er obligatorisk å be fem ganger om dagen. Hvis det ikke er plass på høgskolen må man be et annet sted, og da er det ikke sikkert man rekker forelesningene, sier Yaseen.

Før man skal be er man som troende påkrevd å utføre et vaskerituale for å gjøre seg ren og klar til bønn. Yaseen savner flere vasker til dette ritualet.

— Siden det er så få vasker blir det fort mye kø når alle kommer for å be. Siden vi er et stort antall muslimer her håper jeg høyskolen har mulighet til å tilrettelegge plass for dette så raskt som mulig.

Kan garantere for mer plass

Da utvalget for bønnerom og stillerom hadde møte i mai stilte høyskoleadministrasjonen seg positive til å tilrettelegge for større bønnerom for troende studenter. Men dette er ikke første gang høyskolen har sagt ja til å utvide plassen.

Overingeniør Christian Trampe-Ewert  som har ansvaret for vedlikehold av bønneromme og arealplanlegging generelt på høyskolen, skriver i en epost til Khrono at saken først kom opp i juni 2012, men ble lagt på is samme året fordi behovet for større rom forsvant fordi brukerne organiserte seg i grupper ved fredagsbønnen.

Trampe-Ewert påpeker at administrasjonen hele tiden har vært positive til å øke plassen, og kan garantere for at tiltaket skal gjennomføres dette året. Hvor mye plass som vil bli satt til dispensasjon kan han imidlertid ikke si.

— Vi regner med at vi i løpet av høsten vil klare å stille et større rom til disposisjon. Spørsmål i tilknytning til behov og størrelse må vi avklare nærmere med brukerrepresentantene. Det samme gjelder for så vidt spørsmål om plassering selv om her er vi mer bundet av timeplanen og andre aktiviteter som foregår i lokalene, skriver han til Khrono.

Viktig i konkurransen om studenter

Studentprest Arne Jor (bildet under) er glad for at høgskolen nå prøver å finne et egnet rom og han mener det er viktig at skolen legger til rette for større bønnerom for studentene og at HiOA vil tjene på dette.

— Å tilrettelegge for utøvelse av tros- og livssyn er viktig i konkurransen om studenter på landsbasis. Målet er også en god læringssituasjon for studentene, og da er å tilrettelegge for gode læringsmiljø en del av høgskolens forpliktelser, sier han og legger til:

— Studentene skal bli tatt på alvor med hele seg i studiehverdagen. Et lærested er et møtested der forskjellighet og mangfold er en ressurs. Dette mangfoldet er et viktig fundament for dannelse, det sosiale miljøet og samhørighet. For mange gir bønnerommene også muligheter for å være på skolen lenger, sier studentprest Jor.

Khrono har skrevet om bønnerommene tidligere etter at det i fjor vår ble debatt om at høgskolen tilbyr separate muslimske bønnerom for kvinner og menn

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS