UIT norges arktiske universitet

Tredobler samisk kvote på medisinstudiet ved UiT

Nå ligger det an til at flere samisk talende kan bli legeutdannet ved UiT Norges arktiske universitet.

ARKIVBILDE: Universitetet i Tromsø..
Publisert Oppdatert

Det kommer frem i en pressemelding fra universitetet tirsdag.

Tidligere har det blitt tatt opp to medisinstudenter på samisk språkkvote. Nå økes dette tallet fra to til seks.

— Dette er noe vi synes er utelukkende bra. Denne kvoten har ikke blitt justert på flere år, og med flere studieplasser etablert, er det viktig å foreta nye vurderinger, skriver rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, i en tekstmelding til Khrono.

— Bygge kompetanse

Samiske kvoter eksisterer også innenfor andre studieprogrammer ved UiT. Rettsvitenskap har tre slike plasser, mens odontologi har to. Programmet Integrert master i teknologiske fag får nå en kvote på 50 prosent for søkere fra Nord-Norge, og innenfor denne kvoten skal det være 5 prosent søkere med samisk språkkompetanse.

Økningen i kvoten på medisinstudiet kommer etter at Kunnskapsdepartementet har lyttet til UiTs ønske om å sikre flere søkere med samiskspråklig kompetanse plass ved medisinutdanningen i Tromsø.

— UiTs strategi legger stor vekt på det ansvaret vi har og tar for å bygge kompetanse som de samiske samfunnene trenger, sier prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås.

— Det er viktig at vi kan utdanne flere samiskspråklige og nordnorske kandidater, for da vil vi også se flere godt utdannede mennesker i sårt tiltrengte roller i nord, fortsetter prorektoren.

Andre kvoter

Psykologistudiet skal ha 60 prosents kvote for søkere fra Nord-Norge, og to av studieplassene skal settes av til søkere med samisk språkkompetanse.

Også i studiet i ernæring er to av plassene satt av til søkere med samisk språkkompetanse. Det samme gjelder for utdanningen i paramedisin og farmasi, hvor også 50 prosent av studieplassene skal settes av til søkere fra Nord-Norge.

Når det gjelder andre helsefaglige utdanninger skal det være en kvote på 80 prosent søkere fra Nord-Norge og 10 prosent av disse igjen skal være satt av til søkere med samisk språkkompetanse.

Ikke bare jubel for flere plasser

Da statsbudsjettet ble lagt fram i høst, slo forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i bordet med 30 nye studieplasser på medisin i Tromsø.

Dette fører til at det om syv år vil være rundt 1000 medisinstudenter tilknyttet UiT, noen som fikk flere studentledere til å slå alarm i Nordlys tidligere i desember.

— Det er en for rask økning i antall studieplasser her i Tromsø, sa blant annet Daniel Ribe, som er lokallagsleder i Norsk medisinstudentforening (Nmf) i Tromsø.

Powered by Labrador CMS