STUDIEOPPTAK

Trekker flere studier fra høstens opptak

Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet trekker til sammen fem studier som skulle gått til høsten. 

Anne-Grethe Naustdal sier det er for få søkere til enkelte studier til å skape et forsvarlig fysisk læringsmiljø for studentene.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Høgskulen på Vestlandet (HVL) trekker til sammen fem studieprogram fra opptaket på grunn av lave søkertall. 

— Vi prøver å trekke færrest mulig studier. For studiene vi har trukket nå handler det om læringsmiljøet, sier Anne-Grethe Naustdal, prorektor utdanning ved HVL til Khrono.

Studenter som har disse studiene som førstevalg i opptaket, får andre alternativer. 

Blåmandag for blues

Høgskulen på Vestlandet trekker en bachelor i energiomstilling og bachelor i skolefritidspedagogikk ved campus Sogndal, samt lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for 1. — 13. trinn, musikk ved campus Bergen.

USN trekker et årsstudium i blues og en bachelor i reiselivsledelse. Sistnevnte bachelor skulle gå første gang til høsten, men lave søkertall gjør at USN stanser årets studium.

Hallingdølen omtalt at USN dropper bacheloren i reiselivsledelse først. 

USN trekker de to studiene basert på prognoser om oppmøte til studiestart. Det var 7 førstevalgssøkere til reiselivsledelse. Det var totalt sju søkere til årsenhet i blues, derav to fra land utenfor EU/EØS, og fem fra europeiske land. 

— Det er ingen grunn til å tro at det blir flere trekk, sier Vibeke Bredahl, studiedirektør ved USN. 

I fjor trakk USN fem studier som skulle starte høsten 2024. Den gang sa Bredahl at styret hadde vedtatt en for ambisiøs studieportefølje med tanke på USN sin økonomi. 

Mangler læringsmiljø

Ved HVL var det fire førstevalgssøkere til ti studieplasser på skolefritidspedagogikk, åtte førstevalgssøkere til 25 studieplasser i energiomstilling og 12 førstevalgssøkere til 20 studieplasser på lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for 1. — 13. trinn, musikk. 

Bacheloren i skolefritidspedagogikk ved Sogndal campus var ny, derfor har ikke HVL historikk å se til for å beregne hva slags møtt-tall de ville få. I tillegg er det da ikke noe eksisterende læringsmiljø, slik det er ved de tilsvarende studiene i Bergen. 

— Det er for få studenter til å få et forsvarlig læringsmiljø, sier Naustdal.

Powered by Labrador CMS