STUDIETREKK

Trekker fem studier.
— Studie­porte­føljen var for ambisiøs

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) trekker fem studier på grunn av lave søkertall, blant annet bachelor i utøvende folkedans. 

Portrett Vibeke Bredahl
Studiedirektør Vibeke Bredahl ved USN erkjenner at universitetets studieplan var for ambisiøs.
Publisert Oppdatert
Fakta

USN trekker disse studiene

  • Bachelor i utøvende folkedans (Rauland)
  • Bachelor i språk og formidling (Vestfold)
  • Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn (Porsgrunn)
  • Enkelte fordypninger på PPU, (praktisk pedagogisk utdanning) (Ringerike)
  • Master i mikro- og nanosystemteknologi (Vestfold)

Kilde: USN

— USN må erkjenne at styret høsten 2023 vedtok en studieportefølje som var for ambisiøs med dagens strammere økonomi, sier studiedirektør Vibeke Bredahl på universitetets nettside

Det var 26 søkere til backelorstudiet i utøvende folkedans ved USNs campus Rauland, men kun to av disse hadde studiet som førsteprioritet i søknaden sin. Studiet hadde 10 plasser høsten 2024.

Det er på bakgrunn av økonomiske innstramminger og lave søkertall at rektor i dialog med dekaner har besluttet ikke å ta opp studenter ved folkedans-studiet og ved fire andre studier (se faktaboks). 

Tidligere i mai ble det kjent at USN trekker grunnskolelærerutdanning for 5.- 10. trinn ved campus Porsgrunn på grunn av lave søkertall

I tillegg trekker USN bachelor i språk og formidling ved campus Vestfold, enkelte fordypninger på PPU, (praktisk-pedagogisk utdanning) på Ringerike og master i mikro- og nanosystemteknologi i Vestfold. 

Mageplask for Senterpartiet

I sin tid som forskning- og høyere utdanningsminister gikk Sandra Borch i bresjen for bachelor i folkedans da regjeringen satte av 1,1 millioner kroner til oppstart av studiet. Det var planlagt å gi utdanningen ytterligere 6,6 millioner innen 2027. 

Stortingsrepresentant og medlem i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Himanshu Gulati (Frp), sier til Nettavisen at det er et mageplask for Senterpartiet når studiet nå trekkes. 

— Det er helt hull i hodet å satse på et slikt studie, sier Gulati. 

Deltidsdans

USN skriver på sin nettside at alle som har søkt de studiene som nå trekkes, er blitt informert på SMS og e-post, og at de kan få nytt søknadsalternativ hvis de kontakter opptakskontoret. 

Likevel er ikke alt håp borte hvis det bor en folkedanser inni deg: Stian Roland, instituttleder ved Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk i Rauland, forteller at det lyses ut to emner fra utdanningen som samlingsbasert deltidsstudium.

— På den måten når vi en målgruppe som lenge har ventet på dette studiet, men som har en livssituasjon som ikke gjør det mulig å studere på fulltid, sier han.

Studiene er begge på 15 studiepoeng, og heter henholdsvis «Tradisjonskunnskap folkedans, basis» og «Tradisjons, bevegelse- og musikkanalyse». Interesserte kan melde seg via et nettskjema på USN sine sider.

— Vi fortsatt optimistiske og gleder oss til å komme i gang med å kunne tilby et studium i folkedans, selv om det ikke blir full oppstart av utøvende bachelor i folkedans høst 2024, avslutter Roland.

Powered by Labrador CMS