Isaksen signerer avtale med sin kollega i Brasil. (Foto: Dag Rune Olsen, Twitter)

Isaksen har signert to nye avtaler med Brasil

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har signert nye avtaler med den brasilianske utdanningsministeren og forskningsministeren som skal legge grunnlaget for tettere samarbeid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brasil er et prioritert land for Norge når det gjelder høyere utdannings- og forskningssamarbeid. Vi ønsker å styrke dette samarbeidet både på institusjons- og myndighetsnivå, og avtalene er viktige for å sikre det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Stor interesse

Kunnskapsministeren leder denne uken en delegasjon til Brasil med representanter fra en rekke universitet og høgskoler, Forskningsrådet, NOKUTSIU og Norsk studentorganisasjon. Reisen til Brasil er en del av oppfølgingen av regjeringens Panorama-strategi. Den skal fremme samarbeid om høyere utdanning og forskning med seks prioriterte land utenfor EU og Nord-Amerika, skriver Uniforum

— Interessen fra utdannings- og forskningsinstitusjoner for å samarbeide med Brasil er stor, og det viser seg også i antall institusjoner som er med på besøket. Målet er at de enkelte høyskolene og universitetene skal knytte kontakter som kan føre til mer konkret forsknings- og utdanningssamarbeid i fremtiden, sier Røe Isaksen.Fra UiO deltar åtte personer, inkludert rektor Ole Petter Ottersen og dekan på MatNat, Morten Dæhlen. Dæhlen var også på en tilsvarende tur i 2015.

Vekt på miljø og klima

Interessen fra utdannings- og forskningsinstitusjoner for å samarbeide med Brasil er stor, og det viser seg også i antall institusjoner som er med på besøket.

Torbjørn Røe Isaksen

Det er tre hovedområder som arrangørene, Forskningsrådet og SIU, har valgt ut for det faglige programmet i Brasil etter innspill fra institusjonene. Det er fornybar energi, klima og miljø og råvareproduksjon.

– Dette er områder hvor både Brasil og Norge har sterke fagmiljøer innen forskning og høyere utdanning, og hvor vi har bedrifter i verdensklasse. Det er et godt utgangspunkt for det felles arbeidet som må gjøres for å at vi skal få flere felles forskningsprosjekt, mer utveksling av studenter og sikre bedre tilgang til verdens kunnskapsproduksjon, sier ministeren. 

Turen har fått kritikk for å ikke inkludere Brasils sterke samfunnsfaglige og humanistiske forskere, og heller ikke den store norske regnskogsatsningen i Brasil. 

Les også: 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS