Studentleder Mats J. Beldo er fornøyd med lovforslaget fra regjeringen om sensorveiledning, og håper det går gjennom i Stortinget. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studentjubel for lovforslag fra regjeringen

Eksamen. Skriftlig sensorveiledning til alle eksamener og ny paragraf om personvern. Det er blant forslagene til endringer i universitets- og høgskoleloven som kom i dag.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som klager på eksamenskarakteren sin og får en helt annen karakter - mer enn to karaktertrinn forskjellig fra den første - skal få ny vurdering. I alle fall dersom regjeringens lovforslag som gikk gjennom statsråd i dag, også går gjennom i Stortinget.

De har foreslått flere endringer i Universitets- og høgskoleloven, om blant annet eksamen, personvern og sensur.

— Jeg synes det er flott å se at regjeringen følger opp innspill med konkrete tiltak, sier leder for Norsk studentorganisasjon, Mats J. Beldo.

— Det er veldig bra at man nå skal gå gjennom karakterer i forbindelse med klagesensur. Hver høst og vår får vi klager om varierende resultater, og på sikt kan det få noe å si på om studenter i det hele tatt tør å klage, fortsetter han.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det bør være en blind sensur.

— Det ville kanskje vært hensiktsmessig med en faglig vurdering av de to vurderingene som allerede er gitt, heller enn enda en blind sensur. Tenk om man får enda et sprik på to karakterer - hva gjør man da, spør Beldo.

Les også: Sier ja til sensorveiledning, men er splitta ellers i eksamenssaker

Skriftlig sensorveiledning

I høringsrunden var norske universiteter og høgskoler uenige om flere av forslagene på høring. Det eneste de stort sett var enige om, var sensorveiledninger.

Automatisk bruk av sensor-veiledning har vi etterspurt i flere år, så det er en veldig gledelig nyhet.

Mats J. Beldo

Nå ligger det inne i lovforslaget at det skal utarbeides skriftlig sensorveiledning til alle eksamener. Norsk studentorganisasjon har lenge ønsket lovfestet krav om sensorveiledningen i alle emner.

— Studentene fortjener at sensorene legger seg på samme linje når det gjelder karaktersetting, og at vurderingen tar hensyn til læringsmål og innholdet i studieprogrammene. Krav om sensorveiledning skal bidra til det, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø.

— Automatisk bruk av sensorveiledning har vi etterspurt i flere år, så det er en veldig gledelig nyhet. Iselin Nybø fortjener skryt for å være en effektiv statsråd, sier Mats J. Beldo til forslaget.

— Men prosessen med disse endringene startet vel før hennes tid?

— Joda, det var vel Isaksen som sendte forslagene på høring.

Individuell klagerett

Beldo er uansett glad for forslagene - ikke minst det om individuell klagerett på gruppeeksamen.

I lovforslaget står det: «Det er individuell klagerett ved gruppeeksamen. En eventuell endring av karakter etter klage vil kun gjelde for den som har klaget».

— Det synes jeg er helt fantastisk, sier Beldo.

Det har vært debatt rundt spørsmålet om hvorvidt studenter har individuell klagerett på gruppeeksamen. Studentombudet ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Sindre Dueland, skrev i et innlegg i Khrono at han mener individuell klagerett på gruppeeksamen allerede er dekket av den eksisterende universitets- og høgskoleloven. Han mente dermed også at Kunnskapsdepartementet tolket den loven feil.

Les også: Departementet bryter egen lov om klagerett

Styrene kan sette opptakskrav

I forslaget ligger det flere andre endringer, blant dem en helt ny paragraf om behandling av personopplysninger. Ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet kommer endringen som en følge av Statsansatteloven som trådte i kraft 1. juli 2017.

I tillegg foreslår regjeringen å la styrene ved de forskjellige universitetene og høgskolene bestemme strengere opptakskrav til studier.

Institusjonene selv skal også kunne bestemme om begrunnelse for karakterer skal gis muntlig eller skriftlig, dersom lovforslaget går igjennom. I dag er det opp til sensorene selv om de vil gi begrunnelsen skriftlig eller muntlig.

I forslaget ligger det også at der det er gitt en samlet karakter for skriftlig og muntlig prøve, og hvor den skriftlige delen er påklaget, må det avholdes ny muntlig prøve ved endret karakter på den skriftlige delen.

Dette betyr ifølge pressemeldingen at det ikke bare er når karakteren blir endret til det bedre, slik bestemmelsen er i dag («medhold»), at ny muntlig korrigerende eksamen må avholdes, men også der hvor studenten går ned i karakter.

Fakta

Forslag om endringer i UH-loven

  • En tredje sensur dersom klagesensuren er mer enn to karakterer unna første sensur.
  • Nye paragrafer om personopplysninger.
  • Styrene ved universiteter og høgskoler skal kunne sette spesielle opptakskrav.
  • Individuell klagerett på gruppeeksamen.
  • Skriftlig sensorveiledning til alle eksamener.
  • Flere oppgaver til NOKUT.
  • Ikke bare ved dom, men også ved vedtatt forelegg er det grunnlag for utestengning fra praksisstudier eller klinisk undervisning.
  • Utdanningsinstitusjonen skal bestemme om begrunnelse for karakter skal gis muntlig eller skriftlig.
  • Der det er gitt en samlet karakter for skriftlig og muntlig prøve, og hvor den skriftlige delen er påklaget, må det avholdes ny muntlig prøve ved endret karakter på den skriftlige delen.

Kilde: Regjeringens lovforslag

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS