Rektor på Universitetet i Agder(UiA), Frank Reichert, ønsker seg tilbake til forskning og takker nei til en eventuell ny rektorperiode fra høsten 2019. Foto: Henriette Dæhlie

Reichert stiller ikke til gjenvalg i Agder

Gir seg. Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, har sagt fra at han ikke ønsker en ny rektorperiode. Han vil heller forske de siste åtte arbeidsaktive årene sine.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

cProfessor Frank Reichert vant rektorvalget ved Universitetet i Agder med fem stemmers overvekt i 2015. To og et halvt år etter at han tiltrådte som rektor har han bestemt seg for at han ikke vil mer. Forskning frister mer enn fire nye år som rektor.

-- Jeg blir 62 år neste år, noe som betyr at jeg har 8 år igjen som kollega og professor. Jeg vil veldig gjerne fullføre drømmen min og igjen bli en nysgjerrig forsker. Etter 12 år i topplederposisjoner må jeg nok bruke litt tid for å oppnå et akseptabelt nivå igjen. Det er mange mulige forskningstemaer, men jeg mener at å forske på universitetsrollen i fremtidige samfunn – 10 til 20 år frem i tid – høres spennende ut, skriver han på uia.no.

Han legger også til at han har en familie som ikke har sett han så mye, spesielt de tre siste årene.

Jeg har tenkt på dette en stund, og funnet ut at jeg ønsker å forske de siste årene.

Frank Reichert

-- Det føles veldig riktig å bruke mer tid sammen med dem, skriver Reichert.

Vil heller forske

Reichert tiltrådte som rektor 1.januar 2016, men vil gå av som rektor 31.juli 2019 etter tre og et halvt år.

-- De fleste rektorer synes fire år er kort tid for å gjennomføre mål og visjoner. Du gir deg etter tre og et halvt. Har du ikke hatt det morsomt?

-- Jeg har hatt det fantastisk bra. Jeg ønsket å bli rektor og nå er jeg det. Jeg har tenkt på dette en stund, og funnet ut at jeg ønsker å forske de siste årene, sier Reichert.

-- Har du da fått gjennomført alt du hadde planer om som rektor ved Universitetet i Agder?

-- Vi har hatt en veldig fin strategiprosess som har ført til en god strategi for universitetet som vi nå jobber med å implementere. Det å få lede den nasjonale arbeidsgruppen mot mobbing og seksuell trakassering i universitets- og høgskolesektoren er også en viktig og bra ting som man bare kan gjøre som rektor, sier Reichert, som skal levere sin endelige sluttrapport til Universitets- og høgskolestårdet (UHR) i mai neste år.

To sabbatsår

-- Er det ikke litt tidlig å melde at du ikke tar gjenvalg. Ledere på oppsigelse mister fort autoritet?

-- Universitetsstyret i Agder bestemte forrige måned at de skulle gå for en ny periode med valgt rektor, flere har allerede begynt å spørre meg om jeg kommer til å stille. Jeg mener det er riktig tidspunkt å flagge dette nå, sier Reichert.

Som følge av tidligere lederstillinger som dekan og nå sist som rektor har Reichert to sabbatsår han kan bruke for å komme seg inn i forskningsmodus igjen.

-- Hva skal du forske på?

-- Universitetenes rolle de neste 10-20 årene tenker jeg vil være spennende, sier Reichert.

Styret ved UiA skal behandle en sak om rektorvalget på møtet sitt i slutten av denne uken. Neste års rektorvalg foreslås gjennomført med første valgomgang mandag 11. februar til mandag 18. februar 2019. En eventuelt andre valgomgang gjennomføres i perioden mandag 4. mars til mandag 11. mars 2019.

Fem kandidater i 2015

Under forrige valg var det fem rektorkandidater til valget ved UiA:

  • Sigbjørn Sødal, professor, dekan ved Fakultet for samfunnsfag og Handelshøyskolen ved UiA
  • Frank Reichert, professor, dekan ved Fakultet for teknologi og realfag
  • Stephen Seiler, professor, dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
  • Astrid Birgitte Eggen, professor, instituttleder ved Institutt for pedagogikk
  • Kristin Dale, dosent ved Institutt for økonomi ved Handelshøyskolen ved UiA

I andre valgomgang sto kampen mellom Sigbjørn Sødal og Frank Reichert.

Stephen Seiler og Astrid Birgitte Eggen er viserektorer under Reichert. Seiler sier til Khrono at han ennå ikke har bestemt seg for om han skal stille til valg i 2019.

-- Dette er en fersk nyhet. Og jeg har ikke tatt stilling til om jeg skal stille til rektorvalg, men jeg står jo til universitetets tjeneste, sier han.

Astrid Birgitte Eggen ønsker ikke å bli sitert på noe som helst rundt å stille til valg eller ikke stille til valg som rektor. Sigbjørn Sødal, som tapte med knapp margin i andre valgrunde har også nettopp fått med seg nyheten om at Reichert ikke ønsker gjenvalg, og har ikke tenkt gjennom et eventuelt kandidatur og ønsker ikke å si noe om dette nå.

Verdsetter friheten

Reichert kom til Sørlandet og det som da het Høgskolen i Agder i 2005.

-- Jeg ønsket å bli professor og forske sammen med studenter og kolleger. Jeg har alltid følt at vår institusjon er et sted hvor alt er mulig. Siden jeg kom fra industrien, verdsatte jeg spesielt friheten som akademisk professor til å definere egne forskningsprosjekter og prioriteringer, skriver han i sin melding.

I 2007 ga daværende rektor Torunn Lauvdal han oppdraget med å lede Fakultet for ingeniørfag og vitenskap, en fusjon av to tidligere fakulteter i Grimstad og Kristiansand. ToDo-listen var lang. Nye MSc og PhD programmer – som mekatronikk – ventet på gjennomføring og godkjenning. Forskningsinitiativer førte til Senter for kystforskning, eHelse, og et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Vi klarte å oppfylle drømmen om en «Sørlandslab», nå kalt MIL (Mechatronics Innovation Lab), og UiA fikk sitt første senter for matematikkutdanning (SFU MatRIC).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS