Gaza

UiO-rektor om akademisk boikott: — Ansatte kan selv velge samarbeids­partnere

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo ber ledelsen tillate ansatte å gå til akademisk boikott av Israel. — Ansatte har frihet til selv å velge samarbeids­partnere, svarer rektor Svein Stølen.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen. går over en gangbro
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, sier at de er opptatt av ikke å legge restriksjoner på den enkeltes akademiske frihet.
Publisert Oppdatert

Torsdag vedtok Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo en resolusjon hvor det blant annet ber universitetet tillate sine ansatte å gå til akademisk boikott. Studentene krever også at universitetet og Studentsamskipnaden SiO må boikotte varer fra okkuperte palestinske områder.

Rektor Svein Stølen sier i en SMS til Khrono at han tar Studentparlamentets vedtak til etterretning.

— Vi er opptatt av ikke å legge restriksjoner på den enkelte vitenskapelig ansattes akademiske frihet; en frihet til å velge spørsmål, metode og til selv å velge samarbeidspartnere. Alle ansattes og studenters ytringsfrihet, akademisk og generelt, vil vi også forsvare, sier han.

— Betyr det at dere tillater at den enkelte går til akademisk boikott?

— De ordene er dine. Det er opp til den enkelte å avgjøre, er mine ord, svarer Stølen.

Både Universitetet i Oslo og de andre norske universitetene har tidligere sagt at det ikke er aktuelt for dem å gå til akademisk boikott. Alle har stått fast på at de opprettholder samarbeid de har med både israelske og palestinske institusjoner.

På spørsmål om Universitetet i Oslo vil vurdere boikott av israelske varer, svarer rektor Stølen at det er noe de ikke har vurdert.

Vil markere dag

Studentparlamentets resolusjon om Israel-Palestina-konflikten fordømmer drap på alle sivile i Israel og Palestina og krever at Norge anerkjenner Palestina som stat.

Leder for Studentparlamentet ved UiO, Elisabeth Hoksmo Olsen

— Studentparlamentet har vedtatt denne resolusjonen fordi det ønsker å vise solidaritet med de sivile menneskene som lider, og det er et ønske om handling, sier parlamentets leder Elisabeth Hoksmo Olsen til Khrono. 

— Tenker dere at UiO ikke sier eller gjør nok?

— Vi tenker det er viktig å ytre seg, og jeg tenker det er viktig at vi som studenter tar på oss den viktige rollen. Vi har et ansvar, et ytringsansvar, sier Olsen.

Hun oppfordrer universitetsledelsen til å lytte til resolusjonen og spesielt til å markere FNs dag for solidaritet med Palestina den 29. november.

Svein Stølen svarer slik på spørsmål om universitetet skal markere dagen: 

— Handling er viktig og vi arbeider med ordninger for å kunne bidra til å ta imot kollegaer og studenter på flukt. Vi håper å lansere dette til uken.

— Apartheid-politikk

Studentparlamentet fordømmer i resolusjonen Israels blokade og bombingen av Gaza.

— Bekymringene uttrykt av FN og humanitære organisasjoner om et mulig folkemord kan ikke ignoreres. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ta umiddelbar handling for å adressere denne krisen, heter det i resolusjonen.

— Videre anerkjenner vi at den nåværende krisen, som eskalerte betydelig med Hamas’ terrorangrep mot Israel, ikke begynte på dette tidspunktet. Den langvarige historien med undertrykkelsen av palestinere krever langsiktige løsninger. Vi krever en ende på Israels Apartheid-politikk og støtter retten til fredelige protester og ytringsfrihet globalt, hvor folk kan uttrykke sin solidaritet, heter det i resolusjonen.

Powered by Labrador CMS