Mikael Schärer (26) og Lars Vingelsgård (29) tar master i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). De forteller at de har registrert at det er rektorvalg ved UiO, men at de ikke har satt seg særlig inn i det. Foto: Siri Ø. Eriksen

Rektorvalg? Hvem stiller?

Graver eller var det Graven? Svein ett eller annet? Det er sikkert en mann som stiller? Få studenter, og ansatte, vet hvem rektorkandidatene ved Universitetet i Oslo er.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Rektorvalg? Hva er det? Jeg har faktisk ikke sett noe informasjon om det, eller hørt om det, sier Ata Karakci (32), student ved Universitetet i Oslo.

— Men jeg er fra Tyrkia da, så kanskje ikke så rart, men likevel. Takk for at du informerte meg om det, sier Karakci.

Vet egentlig ansatte og studenter at det er rektorvalg om en drøy måned? Fra 3. april til 20. april kan alle studenter og ansatte stemme elekronisk på hvem de mener vil være den beste til å lede Universitetet i Oslo de neste fire årene: Hans Petter Graver eller Svein Stølen?

(UiO-student Ata Karakci)

— Ett eller annet på g?

Mitt inntrykk er at Graver er litt mer konservativ i lederstilen. Stølen er mer dynamisk, og vil ha endringer nå. Graver er kanskje litt mer saktegående.

Tone Vold-Sarnes

Blant de studentene Khrono møtte en overskyet mandag i slutten av februar, var det få som visste noe om rektorvalget. Men noen hadde lest mer om det enn andre.

— Jeg har lest at det skal være rektorvalg og at det er vanskelig å skille mellom de to kandidatene, sier student Mikael Schärer (26).

Schärer og Lars Vingelsgård (29) tar begge master i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hva kandidatene heter, er ikke så lett å huske.

Vil stemme

— Den ene heter Stølen og den andre heter ett eller annet på g? Graven? Jeg vet også at den ene er jurist og han andre er naturviter, sier Schärer.

Mastergradsstudene sier de vil stemme når den tid kommer, men at de må sette seg mer inn i hva kandidatene mener, før de kan ta stemme om en måneds tid.

— Jeg har i utgangspunktet mer trua på en jurist enn en naturviter, siden jeg selv er statsviter, sier Mikael Schärer, og smiler.

— Jeg stemte jo forrige gang det var rektorvalg. Da stemte jeg på studenten som stilte mot Ole Petter Ottersen, sier Lars Vingelsgård.

(Tone Vold-Sarnes, assiterende fakultetsdirektør ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet)

Få forskjeller

Rektorkandidatene ved Universitetet i Oslo er jussprofessor Hans Petter Graver og prodekan og professor i kjemi Svein Stølen. Graver har i sitt team med seg Inger Sandlie som stiller som prorektor for forskning og innovasjon, og Jan Frich som stiller som viserektorkandidat for utdanning.

Tirsdag 14. januar møttes rektorkandidatene til deres første duell foran rundt 200 frammøtte i Sophus Lies auditorium på Blindern. Det var få ting som skilte de to kandidatene da de møttes for å tale til studenter og ansatte. Eneste klare uenighet handlet om automatisk begrunnelse på eksamen. Dette er det noe som Hans Petter Graver står for.

Tone Vold-Sarnes, assisterende fakultetsdirektør ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO, mener at en automatisk begrunnelse på eksamen vil koste universitetet mye penger, men forteller at hun ikke ønsker å gå ut med allerede nå hvem hun vil stemme på.

Ulik lederstil

— Jeg skal stemme, og jeg synes begge team er fine, og universitetet vil få en god ledelse, sier Vold-Sarnes og fortsetter:

— Mitt inntrykk er at Graver er litt mer konservativ i lederstilen. Stølen er mer dynamisk, og vil ha endringer . Graver er kanskje litt mer saktegående, sier Tone Vold-Sarnes og forteller at hennes kolleger har startet underskriftskampanje til støtte for Stølen, men forteller at hun ikke ønsker å signere denne fordi det er hemmelig valg.

Gro Hals, seniorkonsulent ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, forteller at hun ikke har satt seg helt inn i valget, men at hun vil stemme når den tid kommer.

— Jeg er ikke helt satt inn i det. Jeg har lest litt om det her og der, men ikke noe mer enn det. Jeg stemte jo sist også, sier Hals.

Heller ikke Marianne Ødegaard, professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, er særlig orientert om rektorvalget.

— Jeg vet at Svein Stølen stiller, og så er det en rektorkandidat som har Inger Sandlie som prorektor for forskning og innovasjon. Jeg skal sette meg mer inn i det når det nærmer seg, sier Ødegaard (bildet under).

Selv om Khrono møtte flere ansatte som vet hvilke personer som stiller til valg, var det også svært mange ansatte som ikke visste dette. Da Khrono spurte om navnet på rektorkandidatene, var det flere som valgte å trekke seg fra intervjuet.

Statsvitenskapstudent Eric Nilsen (19) forteller han har registrert at det er to personer som stiller til valg, men ikke noe mer enn det.

— Jeg vet ikke hva de heter. Det er sikkert en eller to menn som stiller. Jeg må vel stemme, eller jeg burde det, sier Eric Nilsen, og forteller at han heller ikke vet hva nåværende rektor heter.

— Nå fikk jeg litt hjerneteppe, sier Nilsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS