effektiviseringkutt
UiT fordeler utskjelt kutt på hele universitetet
Regjeringens omstridte effektiviseringskutt vil bli fordelt som et ostehøvelkutt til alle fakultetene og ikke som før bare tas i administrasjonen ved UiT, etter styrevedtak fredag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I løpet av de siste sju årene har UiT Norges arktiske universitet til sammen kuttet 130 millioner kroner i budsjettene som en følge av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, det såkalte ABE-kuttet, som har gitt årlige ostehøvelkutt på 0,5-0,8 prosent av de statlige bevilgningene.
Kuttene ved UiT er tatt kun i administrasjonen, «på universitetsdirektørens område», og hensikten var at å skjerme kjernevirksomheten til universitetet, som er utdanning og forskning.
Husebekk: Smertegrensen er nådd
— Det er blitt et så stort beløp til sammen nå, at det er vanskelig å se at kuttene i administrasjonen ikke går utover kjernevirksomheten. Vi kan ikke lukke øynene for at smertegrensen er nådd, sa rektor og styreleder Anne Husebekk under en lang og innfløkt debatt i styret fredag.
Mens ABE-kuttene i årene 2015-2021 til sammen er på 131,4 millioner kroner, har UiT til sammenligning en rammebevilgning på 3,6 milliarder kroner fra Kunnskapsdepartmentet i 2021.
På styremøtet ble det vedtatt at det forhatte ABE-kuttet, som man regner med kommer også i 2022, ikke lenger bare skal tas i administrasjonen, slik det ble vedtatt i 2015 da kuttet for første gang kom. I stedet skal alle fakulteter og enheter få hvert sitt ostehøvelkutt, i form av et ordinært rammekutt. Dette vil bli vektet, slik at belastningen for rene administrative avdelinger ikke blir like høy som for andre som har mulighet for å kompensere for kuttet med økt produksjon og eksterne inntekter, heter det i sakspapirene.
Vedtaket gjelder kun for 2022, og etter det blir det opp til det nye styret som tiltrer fra 1. august i år, å bestemme hvordan eventuelle nye ABE-kutt skal tas.
«Jättekonstig»
Mindretallet på to i styret var mot endringen og mente at UiT burde fortsette som i dag, altså at kuttene tas kun i administrasjonen også i 2022, og etter det håpet alle at man skulle slippe noen flere ABE-kutt. Flere i styret kritiserte regjeringens ABE-reform.
— En merkelig måte å skulle lede vår sektor på, men det må vi bare forholde oss til, sa styremedlem Tore Nesset, som representerer vitenskapelig ansatte.
— ABE-reformen er jättekonstig i utgangspunktet, sa Anders Malmberg, styremedlem som er professor ved Uppsala universitet.
ABE-reformen er jättekonstig i utgangspunktet.
Anders Malmberg, styremedlem UiT
ABE-reformen ble innført i 2015 som et kutt i driftsutgiftene til alle statlige virksomheter. Intensjonen var å gi insentiver til mer effektiv drift og samtidig gi regjeringen handlingsrom til å finansiere satsinger. Kuttene er rammekutt, som ikke differensierer mellom administrasjon og faglig aktivitet.
— En ny regjering vil sannsynligvis tenke over om det er hensiktsmessig å gjøre det på denne måten, og vi kan jo håpe at 2022 blir det siste året, sa Husebekk.
Ap vil fjerne kuttet
Arbeiderpartiet gikk inn for å halvere ABE-kuttene på statsbudsjettet for 2021 og har sagt at de vil fjerne dem helt hvis de kommer i regjering etter valget til høsten.
— Det er sørgelig at regjeringen er så lite lydhør for utfordringene ansatte og studenter står i, og insisterer på å gjennomføre de etter hvert forhatte ABE-kuttene sjuende år på rad, sa Arbeiderpartiets Nina Sandberg til Khrono etter at årets budsjett var vedtatt.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
— Dette er ikke effektivisering, men årelang undergraving av institusjonenes handlingsrom, sa Sandberg.
På statsbudsjettet for 2021 ble ABE-kuttet økt fra regjeringens forslag på 0,5 prosent til 0,6 prosent etter budsjettforliket i Stortinget.
Høyres Kent Gudmundseth forsvarte kuttet og viste til at universiteter og høgskoler har fått betydelig mer penger enn det som ligger i effektivisering de siste årene. Han viste også til et mindreforbruk i UH-sektoren på 1,9 milliarder kroner i koronaåret 2020 og sa at en økning i ABE-kutt burde kunne håndteres helt fint.
Nyeste artikler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia
Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!
Kommunen skal spara pengar. Det får konsekvensar for forskarane
Det er ikke bare distriktene som gjelder
Store akademiske forlag hindrer vitenskapelig fremgang
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort
Stipendiat fra UiO til topps i Forsker Grand Prix