statsbudsjett 2021

Arbeiderpartiet og Frp åpner for koronapause i ABE-kutt

Ap vil halvere effektiviseringskuttene. Frp vil beholde dem. Men de to største opposisjonspartiene på Stortinget kan kanskje møtes i en koronapause på kuttene.

Nina Sandberg (Ap) og Roy Steffensen (Frp) på Stortinget under budsjettframleggingen. Deres partier åpner for en koronapause i effektiviserings-kuttene
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble forslaget til statsbudsjett for 2021 lagt fram. Fortsatt ligger det et forslag om flatt avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt (ABE-kutt) inne — på 0,5 prosent, eller 192 millioner kroner, for hele universitets- og høgskolesektoren.

Dersom forslaget til neste års kutt går igjennom høstens stortingsbehandling, vil den akkumulerte summen av kutt nærme seg 1,5 milliarder kroner i akademia.

Ap: – Ikke effektivisering

Arbeiderpartiets Nina Sandberg reagerer og partiet har lovet at når de kommer i regjering, som hun sier, vil kuttet halveres.

— Det er sørgelig at regjeringen er så lite lydhør for utfordringene ansatte og studenter står i, og insisterer på å gjennomføre de etter hvert forhatte ABE-kuttene sjuende år på rad, sier hun.

Sandberg har forståelse for universitets- og høgskoleledere landet rundt reagerer på enda et år med kutt, og at ostehøvelkuttene tærer på kjerneaktivitetene og kvaliteten i både undervisning og forskning.

— Dette er ikke effektivisering, men årelang undergraving av institusjonenes handlingsrom. Arbeiderpartiet vil halvere ABE-kuttene i 2021, og fjerne dem helt når vi kommer i regjering, sier Sandberg, om en budsjettlekkasje fra Arbeiderpartiets alternative budsjett.

Effektiviseringskutt

År Sats ABE-kutt i UH-sektoren (mill.) Samlet reduksjon (mill.)
20150,60 %181181
20160,70 %222402
20170,80 %261663
20180,70 %241905
20190,50 %1791.084
20200,50 %1861.270
2021*0,50 %192*1.462

*Forslag

Det ser likevel ikke ut til at det er et flertall for Arbeiderpartiets ABE-forslag knyttet til statsbudsjettet 2021.

Åpner for pauseår

Leder i Utdannings- og forskningskomiteen, Roy Steffensen (Frp), støtter i utgangspunktet regjeringens effektiviseringskutt.

— Vi synes at staten må effektiviseres, og med forbehold om at jeg ikke kjenner tallene i detalj for sektoren, så har jeg jo hørt innvendingene mot kuttene fra flere hold, sier Steffensen, som er enig i at de kan målrettes noe mer.

Men, da Khrono møter de to på Stortinget på statsbudsjettdagen, er Steffensen likevel ikke avvisende til en eventuell pause i effektiviseringskuttene.

— En koronapause i ABE-kuttene?

— Man kunne eventuelt vurdert et pauseår etter mange år med kutt. Men da må de som mener dette overbevise og sannsynliggjøre hvorfor det er viktig med stopp eller pause i kuttene for neste år, sier Steffensen.

Også Aps Nina Sandberg er også positiv til et potensielt pauseår i effektiviseringskuttene.

— Ellers er det minste vi kunne fått til, at kuttene ble gjort mer målretta, sier Sandberg, og legger til:

— Det finnes ikke noe mer demotiverende enn å få beskjed om flatt kutt, og det er veldig urettferdig for de som allerede driver ganske effektivt. Mer målrettede kutt, og opprettholdelse av kvaliteten, hadde vært langt å foretrekke, sier hun.

Kutt i kjernevirksomheten

Flere universitets- og høgskoleledere er sterkt kritiske til kuttene. Rektor ved Høgskulen på Vestlandet sa i Khronos direktesending om statsbudsjettet i dag dette om effektiviseringskuttene:

— Det var ikke nødvendig i den tiden vi er i nå. Nå har sektoren tatt et kjempeløft i forhold til å legge om undervisningen til digitale plattformer. I år kunne kuttet ha vært droppet og vi kunne rustet oss mer for å videreføre noe av det positive som jo har skjedd i denne koronatiden på digitaliseringssiden, sa Rokne.

UiT-rektor Anne Husebekk var også klar:

— Det er ikke mer å avbyråkratisere nå. Det er kjernevirksomheten som blir rammet av et ytterligere kutt, sa Husebekk.

(Endringslogg: Saken er oppdatert kl 19.27 med kommentarer fra rektorene Anne Husebekk og Berit Rokne).

Powered by Labrador CMS