havforskning

UiT kjøper nytt fartøy for 80 mill.

Realitykjendisen Lothepus kjøpte et av de gamle forskningsfartøyene til UiT, men nå har universitetet bestilt et nytt, moderne fartøy som erstatning.

Det nye forskningsfartøyet skal brukes i kystnære farvann. Her fra et tokt med Hyas i 2019
Publisert

Det nye forskningfartøyet skal erstatte funksjonen både til «FF Johan Ruud» og det mindre fartøyet «FF Hyas». Kontraktsverdien er 80 millioner kroner.

«Johan Ruud» ble solgt til realitykjendis Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, for 2,4 millioner kroner i 2020.

Leveres i 2023

– Fartøy er en viktig og helt nødvendig infrastruktur for våre studenter og forskere innenfor arktiske og marine fag. Vi er glade for at vi i 2023 kan erstatte «FF Johan Ruud» og «FF Hyas» med et nytt og moderne kystfartøy, sier rektor Anne Husebekk på UiTs nettsider.

Det nye kystfartøyet skal brukes til forskning og undervisning i kystnære farvann, innenfor geovitenskap, biologi, redskapsteknologi og kystnær navigasjon. I tillegg skal det brukes til å overvåke UiTs havstasjoner, hente inn havmiljødata og undervisningsmateriell og teste ut nytt utstyr og ny teknologi, heter det.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Båten leveres av Vaagland Båtbyggeri AS i nærheten av Kristiansund og konseptet er utviklet i samarbeid med Skipskompetanse AS i Måløy. Den blir 26,42 meter lang, har lugarkapasitet til 14 personer inkludert mannskap, undervisningsfasiliteter til 10 og får to laboratorier.

– Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbeid med Vaagland Båtbyggeri og Skipskompetanse for bygging og levering av et meget viktig og etterlengtet kystfartøy, sier Husebekk.

Lang historie

«FF Johan Ruud» hadde en lang og innholdsrik historie å se tilbake på før fartøyet ble solgt i fjor, og ble i 44 år brukt av forskere og studenter ved UiT til å hente inn data og kunnskap.

– Totalt har UiT utdannet mer enn 100 hovedfags- eller mastergradskandidater og 70 doktorgradskandidater som har basert sine avhandlinger på bruk av data fra denne båten, sa direktør ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) ved UiT, Terje Aspen da skipet ble solgt i fjor.

Powered by Labrador CMS